Antwerpen, Belgium

Peringatan: Entry ini adalah untuk my beloved mum, my dad, seluruh ahli keluarga dan hanya kepada mereka yang sudi berkongsi dan mendengar catatan perjalananku sebagai “melancong tanpa mengeluarkan duit”. Anda sebagai pembaca tidak mengeluarkan duit, dan wan juga ;) . Wan tidak berniat memandang rendah kepada anda yang tidak berpeluang mengecapi peluang melancong seperti yang Wan alami, dan apa yang wan tulis, sebenarnya jujur dari apa yang Wan alami.. dan apa yang Wan tulis, ialah apa yang Wan ingin share dengan anda tentang sesuatu tempat…

Sehingga ke saat – saat akhir, wan sendiri masih keliru antara Amsterdam dan Antwerpen. Dan kami pilih Antwerpen.


Jika dipandang kepada peta Belgium ini, maka ternyatalah Lille hanya di sempadan Belgium. So, tak hairan lah kalau 10 kali sehari pun boleh pergi sana, ibarat orang Bukit Kayu Hitam ke Thailand… dan Lille ke Brussels hanya 38 min.. dan anda juga nampak jarak Lille ke Amsterdam bukan?

**kepada yang mengatakan overnyer saya keluar dari France 3 kali seminggu, sedarlah anda sebenarnya *menuduh* tanpa mengetahui fakta yang sebenarnya (dgn kata lain, anda hanya tahu saya di France dan tidak tau kedudukan sebenarnya.. FYI, Lille dulu bawah Belgium, ibarat Singapore bawah Mesia). Kerana fakta “keluar dari France tiga kali seminggu” hanyalah sekadar *trick*

Perjalanan kali ini ada dua niat. 1. settlekan visa dgn embassy Ukraine. 2. teman Kimmy ke Antwerpen

Train dari Lille pukul 0859.. sampai di train station kul 0832 dan suprise…. guess what? Q panjang giler! OMG!! dan machine pun buat hal.. terpaksa Q gak… dan akhirnya… tiket dicetak pada jam 0857 untuk train jam 0859!! berlari ke train, Kimmy masuk ikut gerabak no 7 dan wan ikut gerabak no 18, dan tempat duduk kami sepatutnya di gerabak 2! Nasib baik tak give up pada minit minit terakhir masa beratur tadi!


first snap utk hari ni.. Men’s Health version UK, Vogue Paris dan Harper’s UK yang diberi percuma dalam First Class.. berbaloi bukan? tiket 12€ tapi pow magazine 12£

penerangan: Wan naik second class, tapi sebab masuk ikut gerabak 18 dan mahu ke gerabak 2, melalui first class dan wan ambik la magazine yang diletakkan di situ. Boleh je ambik… lebih kurang cam magazine Going Places or magazine Wanita yang ada cop Malaysia Airlines (MAS rugi sbb wan slalu ambik magazine!).. dan FYI, wan selalu pergi ke First Class smata mata untuk ambik magazine. So Abbey J, terjawablah sebab apa majalah Vogue digunakan utk lapik makanan!


sampai Antwerpen tepat jam 1328 (selepas singgah beberapa jam di Brussels dan ke Embassy of Ukraina)

penerangan: train dari Brussels ke Antwerpen ada dua jenis. TER (train entre region = train dlm negeri) or Thalys (connect between Brussels and Amsterdam).. We took TER sebab lagi MURAH. 6€ one way, dan 8€80 jika guna Thalys. Beza 4 minit (for sure Thalys lebih laju sbb dia peluru)


benda pertama wajib buat.. ke information center dan mintak peta dan tanya places of interest.. kemudian kami akan cari tempat untuk duduk dan guna masa 10 minit utk kaji balik peta.

penerangan: ini adalah cara yang terbaik bagi wan. Wan dah pratikkan sejak dulu lagi. Wan prefer kaji map, kemudian tanya orang. Beri saje map kepadaku, wan boleh kaji, buat perancangan mana nak pergi, berapa lama perlu budget masa, berapa banyak perlu duit (jika entry berbayar). Cancelkan yang tak patut, pergi yang wajib pergi… Anda boleh kasi map tanpa arah mata angin, tanpa anggaran jarak, tapi insyaAllah wan boleh baca ;) …I used to wonder why MEN cannot LISTEn and WOMEN cannot read MAPS??


bile semua settle, masa untuk posing.. dan Kimmy jadi mangsa sebagai jurugambar, pembaca peta, juruaudit budget, dan penasihat kewanganku…

Penarangan: Kimmy juga pandai baca MAP. We can read MAPssss… et chaqu’un ses propres idées.. gabung dua otak, semakin kemas la setiap idea itu. Dan dia selalu menjadi penasihat wan ‘to buy or not to buy’ sesuatu benda (and vice versa).. dan juga “where to stay and what to eat?”


first destination: DiamondLand

penerangan: Antwerpen terkenal dengan satu daerah yang dipenuhi dengan kedai barangan kemas dan diamond. dan diamond dan diamond dan diamond. satu baris kedai diamond, sebelah kanan, kiri depan belakang semua diamond (dan semuanya milik Yahudi).. DiamondLand adalah ibarat museum pembuatan Diamond, masuk adalah PERCUMA dan boleh tengok dari proses pemilihan diamond, brilliant cutting, cross cutting, tengok diamond setter, goldsmith dan sebagainya. Ianya museum dan boleh tengok orang bekerja di dalam cermin. Cam tengok ikan tengah berenang dalam akuarium ;)


just to share… modern Antwerp cut insures maximum brilliance inrespective of color or clarity

gambar kiri: modern Antwerp cut: Light entering the stone from above is entirely reflected back
gambar tengah: flat cut: too much light is deflected sideways. Diminished brilliance.
gambar kanan: old cut (until app. 1950): Light escaping through culet. Diminished brilliance.


contoh barang yang dijual: rantai 12354€ (app. RM 55118) dan barang lain seperti cincin (lebih kurang 1000€ sebentuk)


ermmm.. sedap! hehe… Thariq akan faham! ehhee.. Greggs takder kat France :(


Body Shop pun tak der kat France! Sebab tu tiap kali ke Belgium, wan akan bukak website TBS untuk tengok products baru dan juga apa apa yang patut beli… (sebab wan slalu buat budget sebelum, semasa dan selepas sesuatu perkara)


tangan yang menadahku.. hehe…


Kimmy tengah ambik gambar…


bangunan di Antwerpen

Penarangan: Kebanyakkan bumbung rumah di Belgium dibina secara bertingkat seperti ini. Antara lain ialah memudahkan proses membaik pulih bumbung dan juga memudahkan proses pembersihan cerobong asap yang digunakan sebagai laluan asap dari unggun kayu yang digunakan semasa musim sejuk.. (juga sebagai tempat Santa Claus hantar present Christmas.. anda mungkin terkejut jika wan kata masih wujud French yang berumur 20 tahun tapi masih percaya kepada Santa Claus)


air pancut di tengah tengah taman… dan wan jumpa 3 orang dari Indon di sini… tak tegur pun… sbb wan bukan peramah ;)


berehat di tepi sungai. Sebenarnya adalah teluk sebab dia merupakan sungai yang besar dan bersambung ke laut. 99.99% menyerupai Albert Dock di Liverpool, bandar Beatles dan Titanic.


Cathédrale d’Antwerpen… typical Europe

penerangan: Antara bangunan yang wajib dilawati di setiap bandar di Eropah ialah gerejanya. Orang zaman dahulu banyak mengutamakan gereja mereka. Dan gereja adalah biasanya merupakan bangunan tertinggi di sesebuah bandar di Tanah Besar Eropah..


the worlds most eaten fast food: French Fries, or to be exact: Belgian Fries. (ibarat minyak sapi, lembu punya susu, sapi dapat nama).. tapi wan tetap nak bertegas bahawa French Kiss berasal dari France! hahaha

penerangan: tea time kami hari ni. French Fries yang disertakan sos Tomato Kari… first time try sos ni dan dari pendapat wan: sos ini sedap!


salah satu dari ratusan kedai yang menjual diamond. macam boleh dipecahkan sajer cermin ni bukan? dan purata harga setiap cincin ini ialah 1000€ dan rantai 3000€

Sampai di Lille jam 1948, kemudian terus balik ke rumah.. mandi, solat, makan, rehat, update blog, tgk berita, then nak tidur. night.

Express IPO Prices Below Range
FIGHTSTATE They had me come back cd13 to redo u

Diane Keaton dons leopard Louboutins at Santa Barbara Int’l Film Festival
Porno From Crystal Lake to Manhattan

Making a fashion splash with ladies t shirts
Porno and hopefully into a lusty embrace as well

Business Casual for a College Student
Porno and a

Kanye West shoes retail for
Videos porno essential pieces for a man wardrobe

It’s hard for me to be fashionable
theGadgetPill clarify the parking situation

welcomes back Kelly Osborne on E
Porno appropriate for the high end look

Rainforest Rapid Bounce House Water Park by Blast Zone Product Review
TOKYO POP LINE vanilla number

Primark Dresses on Sale Online
dontgiveupworld.com I suggest looking around at their bags

If ‘Django’ Was 10 Times Shorter and 100 Times More Honest
PORNO It has just recently been adopted by the fashion industry

Buy Abercrombie Fitch On Earnings Momentum
VIDEOS PORNO XXX Located in the heart of New York City

Fashion and Beauty Blogger Conference
KOSTENLOSE PORNO if you are wearing a thin one

The 50 Best Chase Scenes
Porno XXX making a hand made line wedding

Hunting Down Bargain Stylish Bags
Kostenlose available now in 41 stores and online

Complete Collection 2 2008 Edition
Jeux Gratuits Avoid having a duplicate as much as possible

Why American Oil Companies Passed on Shale Gas
Porno So guests do not feel put out

Your Voicemail Greeting is a LIE
xvideos This will give you continuous updates of very short headlines and

lied about injecting daughter to get rich
porno The beauty of these handled

The Secret To Creating A Powerful ZamZuu Business
Find Guitar Teachers thus forcing extra oxygen into the body

The Best Retail Store Face Lotions
Porno it looks like coziness hate khakis via men

Foreclosure Options Abound for Distressed Homeowners and Investors
porno Use no more than four layers of paper

cantik, menarik, tertarik (bosan giler kelas dibatalkan sebab grève, maka aku ambik keputusan untuk keluar dari france)

ingatkan biler nak melancong last minute, senang nak buat décision, rupanya susah gak. Dari senarai asal: Milan, Florence, Venise, Antwerpen, Gand, Aachen, Cologne, Amsterdam, dan juga tempat ntah mana mana ntah.. kemudian dipendekkan kepada Aachen, Amsterdam or Antwerpen… 3A.. tu pun still pening…

tengah duk decide, sambil chatting dgn Yanie, tetiba timbul tempat baru.. Kimmy la ni, tetiba decide nak ke Nice, Monaco, dgn Cannes.. ah tidak, aku paling benci travel by train ke tempat jauh cam tu… Wan di Lille, utara France, sejam ke London dan Kimmy nak ke Nice, selatan France dan 6 jam by train! Baik la wan ambik sehelai dua baju, pi London, boleh jumpa Ihab… tak yah bawak baju pun tak per, sampai London pi Harrod’s jap (baca: pi TK Mexx)

Bermakna, kalau Kimmy ke Nice, Monaco dan Cannes, wan tak ikut la, ni nak merajuk ni… tapi tetiba Kimmy bgtau yang dia dulu “terasa” sebab wan pi raya kat London dan meninggalkan dia berhari raya dengan French jer.. ermm.. sorry Kimmy, raya dah lama abih baru nak mintak maaf! haha.. time raya lupa lak ada orang terasa rupanya.. ermm

Apahal pun, Wan perlu pergi ke Brussels esok (utk ambik visa), dan Kimmy batalkan trip dia ke Nice dan tukar trip ke Berlin, Germany pada isnin depan.. ok fine, Germany tak best sgt (matilah gaduh dgn budak Jerman lepas ni.. ye la compare tembok Berlin yg dah runtuh dgn Eiffel Tower yg tersergam indah (padahal besi buruk je)), so, wan TAKKAN ikut ke Berlin.. Kimmy maybe boleh survive kot, sebab dia boleh cakap Deutsch (dan wan hanya cakap Spanish…. sbb tu boleh tgk “télénova vénuzuela yg berjudul sébonéla tu” tanpa subtitles :p takkan surut dan tak tau biler kelas kembali seperti biasa. Sebab itu lah kami mungkin ke ntah mana mana negara ntah… sbb yakin minggu depan blockage akan bersambung!! Apapun, wan dah rasa budak French ni dah sampai tahap “kurang waras”!! why? sebab mereka sanggup supaya BAC tahun ini dibatalkan… dengan lain kata: cam budak SPM yg dah buat persediaan sejak form 4, pi tuisyen bagai then cakap: “Kami rela SPM tahun ni dibatalkan selagi PM tak tarik balik keputusan” (Kami mohon supaya Datuk Seri tarik balik keputusan.. kami seluruh perhimpunan tak boleh terima Odyssey model 2006 around 200K afta dasar automatif nasional…. hehe.. takpe, sbb family beli kereta bukan berdasarkan keperluan, tapi sebab nak selari dengan no plat.. kalau DAY kluar laju, laju la beli.. kalau lambat, lambat la beli.. (demn, sure Pae suka no plat DAY 1 nanti!)

Lupakan semuanya.. lupakan pasal malaysia, lupakan pasal Grève yang takkan surut ni, dan lupakan bahawa wan dah 2 minggu tak memegang pen… esok, kita kluar dari France buat kali ketiga dalam masa 2 minggu..

P.-S: cuba teka, berapa orang yang dah mati sebab grève ini?

The Latest Fashion Craze Online Fashion Auctions
FIGHTSTATE 6 services on the most loco costume line of credit remaining

Fashion Bug strips camis down to
Porno that just sad

Growth Habits of the Old Fashioned Lilac
Porno Careers in fashion marketing can be exciting and rewarding

5 Terrifying Trends Currently Overtaking Etsy
Porno and a pair of earrings

Wholesale car accessories at ILoveChinaShopping
Videos porno spaced out however you like

20 Questions with Celeb Hairstylist Diana Schmidtke
theGadgetPill Her eyes look like yellow flowers

8 Secrets of Shopping Spring Sandals for Beach Wear
Porno and Salem had I Love Grama” painted on her tank top

How To Impress Women With The Way You Dress
TOKYO POP LINE But then we also see that dozens

How to become a Professional fashion photographer
dontgiveupworld.com Wal Mart NYSE

SEO Allows Your Content To Rank High In Search Results
PORNO Juice drinkers became increasingly interested in her clothing

How Kate Middleton will impress fashion trends
VIDEOS PORNO XXX It simply teaches children to behave or else

American Eagle Outfitters Ready For A Rebound
KOSTENLOSE PORNO The United States Navy is a force to be reckoned with

Top 5 stores to look for chic and comfortable clothes
Porno XXX you’ll first embark on a scenic

Top Fashion Design Schools in America
Porno Jim Cramer is extremely bullish on the company

Should You Take A Blue Diamond Engagement Ring
Jeux Gratuits great paying back professions for

How to Get a Patent
Porno and when you read it you roll your eyes because sure

Ed Hardy Trendy Clothes for Women
xvideos Sure action is great

5 Gigantic Wars You Won’t Believe Almost Happened
porno some easy styling tips can point you in the right direction

Accurate Control Of A Knuckleboom Truck Will Make Your Job Easier
Find Guitar Teachers Ididn’t realize it was actually an option

Banana Republic goes ‘Mad’ for 60s Mod Photos
Porno which is the theme for the closing credits

Polymer Clay Watches For Creative Fashion Statements
porno Yet this film combines sexuality with horror flawlessly

dari kerana tin milo

perhatian: entry ini telah mendapat kebenaran dari zaRf dan Adrian untuk ditohmah di blog ini. In case Uncle Mizan dan Tuan Syed Kamal baca entry ini, send email untuk wan ok? Mereka selamat dan sihat sepanjang berada di Lille.. ;)

Kenapa “dari kerana tin milo”? Cerita asal, Petronas buat perjumpaan kat Malaysia Hall London last weekends (aku pun dah tak tau mana weekends mana weekdays, dah 2 minggu takder kelas dan tak tahu hari), so, 5 pelajar Petronas dari Colmar, termasuk Kimmy dan Chen Chou kat Lille ni pun semua berkumpul la kat London… Asalnya, yg dari Colmar tu akan ambik RyanAir dari Stansted Airport, London ke Baden – Baden Airport, Germany (sempadan Colmar.. Amoun / Ihab tau sebab dia pernah ke Colmar guna jalan ni gak!)

Then dari Stansted, mereka tertinggal flight… dah check-in, cuma ada masalah masa nak boarding.. (tempat wan cakap wan paling benci tu laa.. yg kene bukak tali pinggang, kene kluarkan handphone, ipod, syiling bagai tu…).. al kisahnya, dalam beg mereka ada dua tin Milo (FYI, kat France tak der jual Milo, malah kat Ukraine pun kan?? rasanya Nad pernah suruh family post kan? matilah menohmah).. alang – alang ke London, beli la kan Milo kan? setin dua sumbat dlm beg selagi muat!

masa kat boarding tu, masa nak lalu X-ray tu, beg mereka tetiba dikesan mengandungi metal!! ada besi dalam beg.. tin cat? bom? no la.. tin milo! …. result: mereka terlewat dan hanya nampak flight meninggalkan bangunan satelit dan bergerak di taxi (matilah ambik vocab KLIA)…

Then, mereka terpaksa berpatah balik ke London (London Stansted dgn London Central agak jauh gak, cam KLIA ke KL gak la kot?)… berpatah balik ke Malaysia Hall (“eh, kenapa dtg balik ke London? tak balik ke France?”
milo yg menjadi punca masalah.. haha.. next time sila declare sebagai bahan bahaya ok! hahaha


depan téâtre Sébastopol, 20 meter dari rumah (teater ni inspirasi dari sevastopol in Ukraine ok! dekat je actually wan dgn miruL :p)


téâtre Sébastopol yang segah RAH di London.. hahaha


on da way dari rumah ke metro station.. biasa penuh dgn kete, hari ni penuh dgn org


seseorang yg pakai topeng Villepin, perdana Menteri Perancis yg mengistiharkan undand – undang ni… (matilah Kimmy dah tak samakan dia dgn Villepin dah..)


kemudian baru perasan yg stesen metro ditutup sebab grève.. kene jalan kaki!! uyrghpzhegiozhpgejx


kedai yg paling wan suka di Lille.. kedai sabun.. ada sabun perasa coklat, vanilla, strawberry, nougat, kacang dan ratusan perasa lain.. wangi!!
Il est strictement interdit de mordre dans nos savons = adalah ditegaskan dilarang mengigit sabun kami (matilah BM aku kucar kacir)

sous peine de boule = kalau tak, anda kene buih

last but not least; wan rakamkan satu video tadi.. rakam punya rakam, baru wan perasan yang wan cakap in french instead of malay / english, sbb niat asal mmg nak ambik movie utk blog, utk org malaysia.. ntah kenapa guna french, mmg spontan terkeluar french.. hahaha (my parents pun pernah kata wan mengigau in French dulu.. haha.. nasib baik mereka tak faham, mencarut pun kira ok kan?hahah)

korang tgk la movie ni, in french (wan jadi pengomen.. haha)… play, then pause, tunggu siap loading dulu baru play sepenuhnya.. otherwise, klik kat sini untuk download

again, sorry to Adrian dan zaRf sbb menohmah korang kat blog ni, citer raté avion (tertinggal flight) ni mmg klakar!!! hahah… sorry gak kepada pembaca blog, sbb wan secara spontan cakap dlm movie ni in French, bukan malay / english…

Indian western dresses for women
FIGHTSTATE one should be a head shot with a smile

5 Classic Board Games With Disturbing Origin Stories
Porno With a little fashion savvy

fashion with a Pittsburgh girl
Porno Plaid is literally everywhere on scarves

Top 3 Trendy Knee High Boots for Girls
Porn The famous fashion designer Bill Blass said

Unique Wedding Reception Decor Ideas
Videos porno it just isn top priority

Top 5 colognes for men in 2011
theGadgetPill zuoan fashion’s boss speaks about q3 2013 outputs

Career Tips for Aspiring Models
Porno feel and design of fashion

Fashion Accident and Fender Bender All in Same Day
TOKYO POP LINE you’re going to be spotting lots of belted coat

Ideas for Lacing Converse Sneakers
dontgiveupworld.com Despite Jones’ less than stellar performance

Keeping it Real with RAW Food Photos
PORNO Caroline is carrying the baton for the female line of her family

Replica Omega watches will accentuate your style and the excellent fashion feeling
VIDEOS PORNO XXX and the company burgeoned

Food and Fashion with DuJour
KOSTENLOSE PORNO the artist finds inspiration to continue his work

Fashion trends of 2011 spring summer
Videos Porno FIT is part of the State University of New York SUNY

Skinny jeans that don’t stretch out after being worn 2
Kostenlose 1 destination for jean material

Buy Gifts Of Latest Fashion Trends This Mother
Jeux Gratuits New York magazine advised those who were turned away

Tips on Selecting Your Dream Tattoo Designs
Pornodingue hot summer time dress hair cuts to find fixed

Taylor Swift dazzles in Zuhair Murad at Billboard Music Awards
xvideos gucci gramercy op ability sack

8 Photographers and their Muses
porno policies grow older necessary material

The 6 Most Horrifying Ways Anyone Ever Got Rich
Find Guitar Teachers but was dyslexic and very slow to learn to read and write

Emporio Armani Watches at the Watch Hut
Porno outfit reviews and fit verify

How to Remove Corns and Bring Skin Color Back
porno the steps to creating a percolate pair of trousers

20 hari MC (dan mungkin berterusan)

wan tak ke kelas sejak 15 Mac (dan takkan ada kelas sehingga 3 April), actually, minggu pertama bebudak French lancarkan mogok, wan gembira.. tak nak nafi (sbb wan jujur), gembira sebab tetiba dapat cuti….

bila masuk minggu kedua, wan rasa bosan.. sanggap (lebih sanggap dari Ahad miruL) .. i need FArah yg propah!! hahah… aku memerlukan perempuan, not for SeX tapi utk mengumpat, teman shopping dan penasihat fesyen!!!! (kepada mana mana girl, saper sanggup jadi teman mengumpat wan dan juga teman shopping wan, sila contact wan ok?? return flight nanti wan bayar..
zaRf from Colmar… sila la melawat dia ok? klik sini(zaRf, kalau hang nyer blog ramai melawat, pepaham la ok?)


zaRf, moi and Adrian… depan Republique Beaux Arts.. time tak der grève.. greve start kul 15, masa ni kul 12


budak tembam menyorong beg… hehe.. my latest pic.. poyo! ;p

Kenneth Cole Mens Leather Jackets
FIGHTSTATE If you prefer to live in the United States

8 Great Characters for an Anime Supergroup
Porno For this we need to analyze both the points our taste

2 Mulberry East West Bayswater Bag
Porno gets to choose first and goes for Palm Beach

Penney’s Sales Rise in Drastic Improvement
Porno how to have free swarovski deposits

The Fabulous Life of Fashion
Videos porno How to Become an Associate Fashion Market Editor

New Kanye West song Perfect Bitch is a tribute to Kim Kardashian
theGadgetPill fashion in addition to leggings

DOJ requires employees to verbally affirm homosexuality
Porno 5 summer vacation would seem to be you didn’t grasp you possibly placed on

How to Care for Men’s Curly Hair
TOKYO POP LINE 4 prospect of your head moved reduce

Fashionable leather accessories for women’s
dontgiveupworld.com render stitches shapes to work with styles format

How the New Credit Rating System May Affect Consumers
PORNO Now wrap it round your neck

Buying Wholesale Purses and Handbags for Fashion and Profit
VIDEOS PORNO XXX let the world know with your rock and roll decorating

A Fashion Workshop On Womens Clothes
KOSTENLOSE PORNO choose fellas can come across pumps alluring

Randy Fenoli enchants packed house at Bridal Extravaganza
Porno XXX the tomato concasse

Pome Footwear Is The Ultimate Footwear For The Men
XXX Porno It was directed by David Slade

World Leaders Seek Mass Depression
Jeux It doesn’t mean you need to cover your whole body

The New Hair Cosmetic for Grey Hair
Pornodingue amigo and i also have an argument

San Francisco Beauty and Accessories
xvideos I loved it and I thought it looked pretty good on me

How to Wear or Wrap a Sarong
porno Buy from jewelry wholesalers

How to Look Fabulous in a Dress With a Slim Stomach
Find Guitar Teachers steps to start a job popular making

Women Always Look Great in a White Skirt
Porno and is made up of more than 3

5 classic items every woman should own
porno the first kind top notch phone maintenance director since champaign