Kan dah kata: minyak naik 20sen Ogos

Dalam entry pasal Uzbekisthan dulu, wan ada tulis:

But yes, RM2.72 seliter adalah lebih mahal berbanding di Malaysia. Lagi mahal dari Jun tahun lepas sebenarnya. Kita hanya RM1.80. Tu pun ramai yang tak bersyukur. Nanti bila minyak naik RM0.20 seliter Ogos nanti, sure ramai yang melenting. Rasanya, kene hantar saper yang tak bersyukur tu, pergi duduk kat Uzbekistan… Sah2 lepas balik malaysia, sanggup terima usul kalau harga minyak dinaikkan.

Quote di atas wan tulis pada 15 Jun 2009. Wan dah lama tahu, cuma takder kenyataan rasmi dikeluarkan. So, ingat ingat lupa lah. LAgipun naik 20sen je, takder apa yang perlu dirisaukan sangat.

Last week, a friend of mine bertanya lah..

A: Wan, dulu ko tulis kat blog, harga minyak naik 20 sen bulan Ogos. Tak naik pun?
B: Erk? Tau. Ntah. Haha

Tak sangka lak dia ingat apa yang wan tulis kat blog kan. Semalam masa merdeka pun, ada orang ungkit balik. Ingat hari cuti Merdeka ni menteri tak bekerja, maka takder pengumuman lah. Now dah ada pengumaman, puas hati korang?

Bukan setakat 20sen, bonus tambahan 5sen untuk korang. Tunggu la pengumaman penting DS Najib sempena Belanjawan 2010 dalam masa 2 minggu ni pulak. Ihiks!

Happy B’day Isham

Dari plan asal nak sambut kat MarketPlace and so on, last2 sambut kat rumah i je. SAmbil online je. Lol… dari asal byk2 menu plan, dan guna prank such as tepung & telur, satu pun tak menjadi. End up dgn online kat rumah, borak2 kosong sambil hisap rokok, ulang alik toilet, minum2.. haha

Apapun, Happy Birthday ke-22 kat u, Isham. DI mana kita pun sambut, u tetap di hati i sebagai kawan i. As u know, i hanya bkawan dgn yang comel2, and u r one of them. I mean it. I love u as my friend.

isham & ell

Ell lak dulu ialah PA kepada sorang artis popular. Artis yang sangat popular sampai ke USA. TAk perlu bgtau nama, tapi kalau korang selalu ikut gossip, ikut melodi, ikut pancaindera, maybe korang tau la artis tu. Yang buruk2 kan Ell kat belakang. KAta PA tak reti buat kerja, tak matang and so on. Well, i know Ell macam mana, komited dgn kerja dia, akan skip lepak dgn kitaorang kalau dia kerja.

BUktinya, walaupun diburuk2kan oleh artis tu (yang dulu bapak dia PA, then Ell, then kembali kpd bapak artis tu), dia tetap berjaya. Tak perlu bgtau nama, nanti busuk lak blog ni. Oh ya, walaupun telah diburuk2kan, tapi KRU amik dia kerja as PR kat sana. Camne tu, takkan la syarikat besar berusia 17 tahun macam KRU akan amik Ell kalau perangai dia tak matang dan tak reti buat kerja kan?

Huh! Enough said.

pakli. with miruL. btw, cawan tu air dia, tapi tangan tu tangan orang lain. byk ikan katanya.

After that, kitaorang kluar lepak kat Pak Li. JUmpa miruL. Oh ya. Remember miruL? Ermm, nama sebenar dia Amirul Nazri.. basically, i kenal dia 5 tahun lepas, kemudian kita bkawan 2 tahun as very very close friend. then gaduh selama 3 tahun. now baru jmp balik. Huh! Last jumpa dia ialah pada 30 April 2006, dan hari ini 30 Ogos 2009…. 3 tahun 4 bulan tak jumpa. Hahahah well, dari kawan paling rapat, jadi musuh paling ketat, now jadi kawan balik. well miruL, aku tak kisah, janji ko still kawan aku.

kalau korang baca blog ni sejak 7 tahun lepas, korang takkan lepas sinetron drama kami yang sangat complicated. hahah. baca archive april 2006 kalau nk tgk citer kami. Lol. Dah la, lupakan memori lama. I kembali jadi kawan dia. dan kami berjumpa balik di Pak LI. terlalu banyak memori aku di pakli. kenal ello, isham & israq dulu pun kat sana. well, nanti i kene beli semua saham pakli, senang i nak hang out kat sana nanti! i mean it.

ni pic miruL kat Odessa, Ukraine.. april 2006. I yang snap gambar ni.

I’m happy today because…well, because I’m not sad, I guess. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy.

Ayat belit lidah

Tongue twister adalah barisan ayat sekadar untuk berseronok, dengan menyebut tanpa tersasul. Ianya perlu disebut dengan sangat cepat. Walaupun nampak senang, banyak native speakers pun hanya berjaya selepas 2 atau tiga percubaan.

Semuanya bermula bila kami bercerita selepas kelas bahasa Perancis pada minggu lepas. Memang berbelit lidah nak sebut. TApi bak kata tok wan, bila berjaya sebut walaupun ada salah tapi kita buat buat betul, maka students akan tepuk tangan kuat – kuat. Well, berikut adalah 2 contoh tongue twister yang biasanya digunakan dalam kelas di UiTM.

Un chasseur sachant chasser sait chasser sans son chien de chasse.
seorang pemburu yang tahu memburu tahu memburu tanpa anjing burunya.

Tatie, ton thé t’a-t-il ôté ta toux, – satu baris ni je, walaupun ada sambungan dia:
disait la tortue au tatou.
Mais pas du tout, dit le tatou,
Je tousse tant que l’on m’entend
de Tahiti à Tombouctou.

Dalam bahasa Enggeris, tongue twister yang paling femes ialah

She sells seashells by the seashore.
The shells she sells are surely seashells.
So if she sells shells on the seashore,
I’m sure she sells seashore shells

Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
Did Peter Piper pick a peck of pickled peppers?
If Peter Piper Picked a peck of pickled peppers,
Where’s the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

How much wood would a woodchuck chuck
If a woodchuck could chuck wood?
He would chuck, he would, as much as he could,
And chuck as much as a woodchuck would
If a woodchuck could chuck wood.

Dalam bahasa Melayu (or Bahasa Malaysia?) pun apa kurangnya. Ada beberapa yang hampir sama, tapi dalam versi berlainan. Antara tongue twister yang femes dalam bahasa Melayu ialah:

Kakakku kata kuku kaki kiriku kaku; kukikis-kikis kuku kaki kiriku
Buaya biawak, buaya biawak, buaya biawak, …
Pokok Kopi, Pokok Kopi, Pokok Kopi, …
Cuka, kicap, cuka, kicap, cuka, kicap, …
Lori, lori, lori, lori, …
Kambing kerbau, kambing kerbau, kambing kerbau, …
Lori lalu lalang layu..
Kakak ku kata, kuku kaki ku kotor. Ku kikis kuku kotor kaki ku.

Anda ada contoh lain? JOm bertongue twister sementara menunggu bukak puasa!