Nasi Tumpang

Nasi Tumpang
Rice packed in a cone-shaped banana leaf. A pack of Nasi Tumpang consists of an omelette, meat floss, chicken and/or shrimp curry and sweet gravy.

Kak Ayu The Sun tanya: “nasi tumpang tu apa?”

Nasi Tumpang

Rice packed in a cone-shaped banana leaf. A pack of Nasi Tumpang consists of an omelette, meat floss, chicken and/or shrimp curry and sweet gravy.

Harap menjawab persoalan. Hahaha… Nasi tumpang ialah ketupat nasi dalam daun pisang yang digulung berbentuk kon. Dalam tu ada telur, sambal daging, sambal udang, tempe, tauhu dan macam2. Tapi semakin lama, semakin kecil dan semakin kurang isi dalam nasi tumpang tu. Biasa la, harga brang makin mahal, nak naikkan harga, ornag bising, so kurangkan isi dalam je la.

di gerai tepi jalan

isi dalam nasi tumpang

balik kampung.

sejak duduk shah alam hampir 2 tahun, semalam first time balik Kelantan dengan bas ekspress. Biasanya balik samada dengan kereta ataupun dengan flight je. Kebanyakkannyer dgn flight sebab boleh book dgn harga yang murah.. biasanya antara RM15-RM120 je return. Tapi bila peak season musim2 cuti sekolah + raya, maka harga flight paling murah ialah RM244 dan ianya di pagi Jumaat.. pagi raya nanti.

Nak drive lak jalan maybe tidak boleh dilalui oleh kenderaan ringan sebab banjir… so, naik bas antara option paling best. tapi i dah cakap, kalau bas tak leh jalan, i will book flight pagi raya.. Hahah.. tetap nak balik sebab last year tak raya dgn family sbb kne pergi Beijing beberapa hari lepas raya haji…

OK fine. then i beli tiket pas. Jam 9 malam. 23Nov. Tapi gigih ye, kul 1 tgh hari, 23 nov, drive ke Melaka hantar Ello! Is & Israq, Ello.. kami berempat. Bertolak kul 1 tgh hari, wan drive 160kmj, after 1j25min, kami makan laksa dan cendol ice kat JOnker’s Street. Israq first time ke Melaka, nanti kami pergi lagi weekend, amik hotel sana *jgn lupa resit utk claim*, then boleh jln2 jonker’s street dan Astakona malam2.. i like it! By 5.45pm dah kembali ke SHah ALam. penat gak pergi balik melaka sekadar nak makan laksa & cendol! Hahaha..

Balik rumah Shah Alam,terus harvest, plow dan tanam grapes. then pack barang, terus abg Am dan Adie hantar ke stesen bas. Weird kot, first time naik bas ekspress.

Naik bas Mutiara 2 tingkat, harga tiket RM43.10! Demn mahal.. i boleh dapat return AirASia pada harga RM45!!  THen bila call Ayien, dia cakap dia balik dgn bas gak, tapi Mahligai.. waktu dan tarikh sama. Call Zhafran, dia naik bas gak, tarikh dan waktu sama, tapi bas Budaya. Hahahha.. Maka semasa dalam bas, bersms lah kami check2 lokasi. Very the Amazing Race kan.

Hahhaa.. then guess what? my bus rosak. Hahahha kul 5 pgi stuck kat Laloh, then rosak gear.. Till 8pagi baru bas backup datang. Hahha nasib baik i tidur je dalam bas selepas penat drive pergi balik Melaka… lagipun hujan + pagi sgt, tak rasa pun masa berlalu.. lagipun budak sebelah menyandar kat wan, tak der la rasa bosan sgt nak tdo kan? Hahah

By 11am baru sampai Kota Bharu.. Hahah.. adik amik, kemudian terus ke KFC. ahaha. Tapi pusing je, then gi beli ayam percik dgn nasik tumpang. Then balik rumah !

Now kat Kelantan, till Sabtu ni, drive balik ke KL. SUmpah. Takkan balik dgn bas ekspress lagi.. Rela naik flight!

Perodua MPV Alza

MPV pertama keluaran Perodua akan dilancarkan esok dan diberi nama Perodua Alza. Perodua Alza berkapasiti 1.5liter dan menerapkan ciri – ciri Proton Exora termasuk DVD screen. Malah, ianya lagi besar dan luas berbanding Proton Exora, malah lebih berkualiti!

Badan Perodua Alza adalah berdasarkan TOyota Passo Sette dan juga Daihatsu Boon Luminas. Berbanding Toyota Avanza yang dijual pada harga RM62k untuk basic enjin 1.3liter, Perodua Alza dijual pada harga RM55k.

Pelancaran Perodua Alza akan diadakan pada hari Isnin, 23 Nov di Dataran Pandan Prima berhampiran TEsco Ampang.