memburukkan nama malaysia di luar negara.

Malaysia cuba menjalinkan hubungan baik dengan ratusan negara di luar sana. Kita menghantar duta, atau wakil negara ke kebanyakkan negara. Pelajar Malaysia di luar negara dan stewards dianggap Duta Kecil. Kita melalui Kementerian Pelancongan dan Kementerian Luar NEgeri dengan kerjasama konsulat dan duta, giat mempromosi negara kita di luar sana.

Kita menarik pelabur masuk, kita menawarkan kemudahan prasarana, kita menyediakan peluang pelaburan, pendidikan dan sebagainya. Kita menaik tarafkan semua kemudahan kesihatan, jalinan pengangkutan dan sebagainya.

Namun, kita ada perosak nama baik Malaysia di luar sana. Dengan slogan “selamatkan Malaysia”, ianya memberi gambaran bahawa Malaysia tidak selamat.

Bayangkan jika seorang rakyat Timor Laste datang ke Malaysia dan menyatakan bahawa TL tidak selamat. Dan kita percaya. Jika rakan anda berkata dia nak ke TL, terus anda akan kata bahawa orang TL sendiri cakap bahwa TL tidak selamat. Jika sorang rakan lain ingin melabur di TL, anda memberi alasan dan pandangan yang sama.

SAya rasa lebih separuh orang Eropah, USA dan Arab tidak tahu di mana Malaysia. DAn bayangkan jika anda berkata kepada mereka bahawa Malaysia tidak selamat dan anda akan mengubah keadaan ini. Ironinya, jika anda bercakap, mereka akan percaya, dan mereka tidak akan datang ke tempat kita, dan melabur di tempat kita. Buang masa je semua Duta, Pramugara, konsolut dan kita promote Malaysia jika ada dalang orang kita sendiri yang memburukkan negara kita.

Baca beberapa keratan private message di bawah:

on a entendu parler que la malaisie n’est pas en bonne etat d’apres votre precedent ministre anwar Ibrohim.

donc, on part plutot en cambodie et pas en malaisie. on a envie d’y aller apres l’etat devient normal.
merci pour ton aide precieuse ca rassure tjrs mais on va partir pas en malaisie, mais en cambodie.

on est la que 15 jours ca va passer vite

We heard they speak that Malaysia is not in good State of after your precedent minister anwar Ibrohim.

Therefore, one go to cambodia and not to Malaysia. We want to go there after the State becomes normal. Thank you for your assistance but we will leave not to Malaysia, but to cambodia.

We are going in 15 days will pass quickly

Salut,

Je souhaiterai ouvrir une auberge de jeunesse ‘backpacker’ ou des
bungalows sur la cote.
Pour l’instant je sais pas encore ou? C’est dangeraux en malaisie
maintenant? On a entendu parler concernant l’etat en malaisie qu’est en
danger.

J’ai entendu parlé du programme “MM2H” mais il parle de 60.000 euros pour
s’y installer. On a d’argent mais comme l’etat maintenant n’est pas bien,
on doit penser mille fois.

Si tu as plus d’information sur le programme “MM2H” envois moi un message.
J’espere que la malaisie devient normal fin 2010 debut 2011.. le temps
pour demenager!

Btw, u can talk to me in english if u prefer :)

Rgds

Marc

Good day,

I wish to open a youth inn ‘backpacker’ or bungalows in your country. for the moment I not know where yet? Is this dangeraux in Malaysia now? we heard they speak concerning the State in Malaysia that is in danger.

I heard about the program “MM2H” but it take about 60,000 Euros for oneself there to install. we has money but as the State now is not well, we must think thousand time.

If you have more information on the program “MM2H” sendings me a message. I hope that Malaysia becomes normal at the end of 2010 debut 2011.. the time for move!

Btw, u can talk me in english if u prefer:)

Rgds

Marc

bonsoir monsieur wenkt,

On a change d’idee. On a deja acheter le billet de Paris a Kuala-Lumpur via Colombo le 25mars 2010 et retour le 05avril 2010.

Comme on se discute avant, on a pense pour faire 13jours Kuala-Lumpur – Penang / Langkawi – Malacca – Johor – Singapour.

Mais, il y a deux semaines, on a lu dans l’internet et sur le bulletin ici que la Malaisie est en danger.

D’apres votre ex-deputy minister Mr Anwar Ibrohim, La Malaisie n’est pas un bon pays pour les malaisiens et pour les voyageurs. Le police travaille pour le gouverment et lui met en etat delicat, cad qu’il a fait sodomie qu’il n’a pas fait.

On a change d’idee pour partir a vietnam, une fois arriver a Kuala Lumpur. Meme, on a pense pour changer le route et de ne pas arreter a KL. Donc, on
va prendre pas vos hotels, vos tours.

Nous sommes desole et on souhaite que votre ville va etre en calme .

keep in touch. a bientot.

good evening,

We has changed idea. We already bought the ticket from Paris to kuala-lumpur through Colombo the 25MARS 2010 and return the 05AVRIL 2010.

As we discuss before, we are thinking to do 13days kuala-lumpur – Penang / Langkawi – Malacca – Johor – Singapore.

But, two weeks ago, we read on the internet and on the bulletin here that Malaysia is in danger.

Of apres your former deputy minister Mr Anwar Ibrohim, Malaysia is not a good country for the malaisiens and for the travelers. The police works for the government and puts for him in State delicat, that he did sodomy that he did not do.

We changes idea to visit vietnam, once arrive in Kuala Lumpur. Also, we think to change the flight road and of not stop at KL. Therefore, we will not taking your hotels, your tours.

We are sorry and we wish that your city goes back in calm.

Keep in touch.

++++++++++++++++++++++++++

Private msg di atas wan terima dalam masa 10 bari. Bayangkan dari 14feb hingga 24feb, ada 3 group yang cancel trip.

Anggaran kerugian? Erm… beribu2 gak lah.. tapi nka buat camne, orang kita sendiri yang ke luar negara memburukkan negara kita sendiri.

Bayangkan pelancong dari negara Arab semakin berkurang ke Malaysia, sebab apa? Bayangkan penerbangan dari middle east yang biasa transit di KLIA sebagai hub untuk penerbangan ke NZ dan Aussie, mengubah hub kepada Jakarta yang prasana berbanding KLIA!

Sekarang, nama Malaysia sudah rosak. Tgk statistic forumvoyage.com seperti berikut:

547 members online now
8283 visitors online now
4798 members online within 24 hours
289724 members
Tgk la brp ramai pelawat website tu… 10 000 tgh online skali gus.!

Bayangkan kalau anda ialah orang Eropah, ada RM10k, dan nak melancong ke Malaysia, tapi bila baca forum tentang Malaysia, anda mengubah fikiran. Kemudian ada 10 000 orang tgh online sekaligus. Lepas tu 20% membaca bahawa Malaysia tidak selamat dan bercerita tentang Malaysia kepada orang lain.

Yes, anda boleh kata mereka boleh kaji di website lain, tentang keselamatan di Malaysia. Tapi jika saya kata TImor Laste tidak selamat, anda percaya kata2 saya?

Siapa yang rugi? Yang rugi antara lain ialah: syarikat penerbangan, hotel2 di Malaysia, pemandu teksi, pekedai2 di semua tempat, money changer, restoran2….

Well, jika anda sekadar student yang life hanya antara hostel dan dewan kuliah dan facebook, anda tidak rasa kesannya. Jika anda bermain dgn business international seperti saya, ianya adalah beban yang sakit. Bayangkan, satu mlm hotel boleh markup sehingga RM200 sebilik, kalau mereka amik 2 bilik, dan stay 7malam di Malaysia, saya dah rugi RM2800. Ala belum sampai RM3k, tak luak pun harta i, BUT.. kalau ianya berulang, maka kesan adalah berganda.

Bayangkan kerugian syarikat penerbangan yang biasa transit di KLIA, kemudian mengubah haluan ke bandar lain yang membabitkan kos pengurusan, sewaan, minyak, staff dan lain2… Ianya bukan beribu ringgit seperti saya rugi, tapi berjuta ringgit.

++++++++++++++

Kenapa benda ini terjadi? Sebab ada antara kita yang bebas ke luar negara yang sibuk mempromosikan slogan “Selamatkan MAlaysia”. Adakah Malaysia tidak selamat? Maksudnya, kita tidak bebas menuntut ilmu, kehidupan sosial kita tersekat, kita tidak mendapat rawatan kesihatan yang sempurna, dan kita bekerja secara tidak bebas.

Ye la. korang suka je bila business i teruk. I know. Well, saya pernah ke lebih 40 negara, dan jika dulu kita berbangga bercakap kita dari Malysia, skrg orang akan bertanya balik: “selamat ke Malaysia skrg?”

Jika korang bekerja makan gaji tetap, korang tak perlu risau. Cukup bulan kerajaan tetap bagi duit walaupun anda tidak sokong kerajaan. Halal haram duit tak pe. Ibarat mak bagi duit, tapi kita derhaka.

Bali Packages muslim meal private tour (exclude flight)

An island of Indonesia, Bali is home to friendly and remarkably artistic people living amid breathtaking panoramas. Terraced rice fields dominate the countryside, with rivers and streams dissecting a luscious green landscape, filling the air with enchanting sounds of running water. The island of Bali is divided by a string of impressive volcanoes running almost through its center, and shrouded in mystery and magic.

Local art and culture are infused with Bali’s unique form of Hinduism, with elements of folklore unique to the island. Immerse yourself in the culture, or just relax on the beach and soak up the sun.

3D2N Discover Bali Tour from RM446 per person
4D3N Bali Fullboard Tour from RM617 per person
4D3N Bali Deluxe Honeymoon from RM814 per person
4D3N Bali Lovina Dolphin Tour from RM770 per person
4D3N Lombok Fullboard Tour from RM1017 per person
5D4N Amazing Bali Tour from RM685 per person
Rates are negotiable! Book your flights (AirASia or MAS) then ask me for cheaper packages.

Rumah Rakit Ku! Haha

Balik kampung… Kalau kat Shah Alam, duduk dalam rumah kecik je. Bila balik kampung, rumah luas skit… Tanah luas, boleh parking kereta sesuka hati, janji bawah pokok takder matahari. Ahaks..

Kat belakang housecamp, ada sungai.. kat sungai tambah jetty, then tambah rumah rakit.. tak siap agi…


nampak myvi merah? hehe… pondok ni mmg style kampung


pokok manggis dalam rumah. hahaha


belakang blok Buluh, ada sungai…nampak jeti dari jauh?


tangga turun ke bawah.. tak siap2 agi.. licin kalau hujan…


jeti panjang dari tebing ke rumah rakit


dah sampai penghujung jeti… bilik situ tak siap agi, elektrik pun tak sambung agi.


jalan pun tak siap agi! hahaha


patah balik lah… hahaha… buat penat je pergi.

Seronok gak kat rumah rakit tu… walaupun tak siap lagi jalan, dah letak beberapa kayu, dah boleh langkah ke sana… then naik sampan… pusing2 area tu… kayuh sendiri… maybe next week beli boat baru.. second hand je… lepas tu beli kayak, then beli jet ski gak…

then beli peralatan memancing.. abih rm130.. 3 joran, mata kail, cukup lengkap lah.. tapi sekor ikan pun tak dapat.. ye la.. nk memancing agi, nak naik bot agi, nak lombat2 berbual atas rakit agi, then tukang elektrik buat wiring lagi atas tu dgn gerudi.. hahaa…

bila nampak ruang kosong sungai tu, terfikir lah nak buat sangkar ikan, pelihara ikan pulak… ahaks…. senang skit nak memancing nati.. haha… ptg ni nk gi beli pukat, dan jala… cari jala yang luas, biar dapat bapak ikan… kalau stakat anak ikan, tepi2 rakit tu berlambak.. bosan lah anak ikan.. opsss


blok baru tak siap agi…

ni blok baru tgh dapat proses buat… kat tepi sini nak buat blok baru gak… kat tepi sebelah sana nak buat dewan lak… ahaks… tgh2 buat kolam renang. nak? hahah…. luas lagi ni… kalau kat farmville, dah lama wan tanam pokok dgn seed baru.hahaha

baca lebih lanjut: www.minhomestay.com

Beijing Tour by AirAsia (in/out Beijing)

How to calculate:
Let’s say we have 4 adults.
Flight: www.airasia.com (around RM1200 return)
Ground: USD 270 (5d4n tour) = RM925
Visa: RM80 (wan akan tlg buat)
Tip: RM50

Total tour: RM2255 per person
Ini ialah PRIVATE tour, hanya anda berempat, dgn 1 driver dan 1 guide.
Jika anda berjaya mencari tiket flight lagi murah, RM800, maka anda jimat RM400. Boleh start cari tiket flight murah di www.airasia.com dan travel bersama keluarga!

And… rates are negotiable!

4D3N Tianjin – Beijing – Tianjin Muslim Tour
Over 10 Adults: USD90/pp (twin/triple) Single Supplement: USD30/pp
6 Adults – 9 Adults: USD150/pp (twin/triple) Single Supplement: USD90/pp
2 Adults – 5 Adults: USD240/pp (twin/triple) Single Supplement: USD90/pp

5D4N Tianjin – Beijing – Tianjin Muslim Tour
Over 10 Adults: USD95/pp (twin/triple) Single Supplement: USD35/pp
6 Adults – 9 Adults: USD165/pp (twin/triple) Single Supplement: USD105/pp
2 Adults – 5 Adults: USD270/pp (twin/triple) Single Supplement: USD105/pp

6D5N Tianjin – Beijing – Tianjin Muslim Tour
Over 10 Adults: USD105/pp (twin/triple) Single Supplement: USD55/pp
6 Adults – 9 Adults: USD180/pp (twin/triple) Single Supplement: USD130/pp
2 Adults – 5 Adults: USD295/pp (twin/triple) Single Supplement: USD130/pp

Itinerary 4D3N Tianjin – Beijing – Tianjin Muslim Tour (excl. flight AirAsia)
Itinerary 5D4N Tianjin – Beijing – Tianjin Muslim Tour (excl. flight AirAsia)
Itinerary 6D5N Tianjin – Beijing – Tianjin Muslim Tour (excl. flight AirAsia)

Included in the Quotation are:
- Accommodation
- Meals as mentioned in the itinerary:
- Private land transfers by air-conditioned company coach
- All entrance fees of sightseeing places as mentioned in the itinerary
- Private escorted tour with service of Malay, Indonesian or English speaking guide

Not included in the Quotation are:
- Optional tour & Insurance
- International flights & Granitites to service staffs
- Expenditure of a personal nature, such as drinks, souvenirs, telephone calls, laundry, etc.
- Tipping

P/S: Student / University Trip, kindly contact me to get sponsors. Study trip, university trip can be arranged.

Company trip to other destinations, kindly contact me info@wenkt.com