Seminar Agenda Melayu ke-V

Majlis: Seminar Agenda Melayu ke-V, Memperkasa Politik Melayu
Tempat: Dewan Mawar, PWTC
Tarikh: Sabtu, 21 Mac 2009

Ucapan Perasmian: Dato’ Mohamad Rais Zainuddin
Ucaptama & Perasmian: Dato’ Noh Omar

Kertas Kerja 1
Wajarkah Dasar Ekonomi Baru Diperkasa?
Moderator: En Roslan Latif
Panel: Datuk Salleh Majid (Bekas Pengerusi Bursa Malaysia)
Tan Sri Arshad Ayob (Pengerusi PMF Capital Sdn Bhd)

Tan Sri Arshad Ayob. Berusia 80 tahun. Anak ada 7. Cucu ada 25.

Kertas Kerja 2
Krisis Ekonomi Dunia & Kesan Terhadap Ekonomi Bumiputera
Moderator: Dato’ Ku Abd Rahman Ku Ismail
Panel: Datuk Awang Adek Hussin (Bekas Timbalan Menteri Kewangan)
Dr Mahani Zainal Abidin (Ketua Pengarah ISIS)
Tan Sri Hamad Kama Piah (CEO PNB)

Kertas Kerja 3
Keusahawanan & Modal Insan
Moderator: Prof Dr Muhammad Hussein
Panel: En Azizi Ali (Jutawan Senyap)
Dato’ Maziah Syeikh Mohamad (CEO Mega Padu Sdn Bhd)

Datuk Maziah Syeikh Mohamad. Juga pengasas Kayla Beverly Hill (M) Sdn Bhd

Kertas Kerja 4
Kedaulatan Raja – Raja Melayu & Islam Sebagai Agama Persekutuan
Moderator: Prof Madya Datin Dr Noraziah Mohd Awal
Panel: Dr Che Norlia Mustafa
Dato’ Md Nor (Bekas Hakim Mahkamah Rayuan)

Kertas Kerja 5
Pengundi – pengundi Muda & Kempen Siber
Moderator: Datuk Prof Hj Abdul Halim Sidek
Panel: Prof Dr Kamaruddin Said
Prof Dato’ Tajudin Ninggal
Ahiruddin Attan (Rockybru)
Syazwan Zanini (i know, i sorang je takder Datuk, or Dato’.. sabar la, nanti ada la.. amin)

Resolusi bersama:
Dato’ Mohamad Rais Zainuddin
Datuk Prof Madya Dr Abu Bakar Md Diah
Dr Yahya Mat Hassan
Dr Mokhrazinim Mokhtar

Berikut adalah ucapan dari ahli panel, Syazwan Zanini untuk kertas kerja kelima: Pengundi Muda & Kempen Siber

Terima kasih kepada moderator, Yang Berbahagia Datuk Prof Madya Haji Abdul Halim Sidek, Yang saya hormati ahli panel Yang Berbahagia Prof Dr Kamarudin Said, Yang Berbahagia Prof Dato’ Tajudin Ninggal, Yang dihormati En Ahiruddin Attan dari rockybru dot com dot my, Tan Sri Tan Sri, Puan Seri Puan Seri, Datuk Seri Datuk Seri, Datin Seri Datin Seri, Datuk Datuk, Dato’ Dato’, Datin Datin, Ahli – ahli Jawatankuasa dan Ahli – ahli Alumni Kelab – Kelab UMNO Luar Negara, Dif – dif kehormat, Tuan – tuan dan puan puan, Assalamualaikum wbt.

yang tengah berucap itu ialah Dato Prof Tajudin Ninggal, yang duduk baju batik merah ialah Datuk PRof MAdya Haji Abdul Halim Sidek, yang duduk belakang itu ialah RockyBru (blogger yang kene saman oleh NST bersama Jeff Ooi) dan yang baju hitam ialah Prof Dr Kamaruddin Said. Snap dari atas pentas ye. Haha

Bermula dari pukul 8 pagi tadi, dan hingga sekarang jam 5 petang, akhirnya saya berdiri sebagai ahli panel termuda. Sejak dari pagi, ramai yang bertanya saya dari universiti mana? Siap pakai batik lagi. Tapi saya sendiri pun tidak tahu bagaimana nak menjawab. Saya merupakan blogger sepenuh masa di wenkt.com dan sebagai fulltime blogger, kerja saya hanya duduk di rumah. Saya tidak pernah risau untuk bangun pukul berapa dan tidur pukul berapa, dan tiap malam saya lepak di kopitiam.

Persoalan timbul, kalau jadi blogger sepenuh masa, dari mana saya mendapatkan duit untuk hidup? Saya biasa dijemput untuk ceramah yang biasanya bertemakan ‘business’ dan ‘marketing’ kerana saya menguruskan dua homestay secara online marketing, satu di Kelantan dan satu di Kedah secara online melalui www.minhomestay.com dan www.wanhomestay.com, kami juga sedang menyiapkan satu chalet dan satu camping site yang dijangka siap pada Jun 2009 nanti. Apabila kertas kerja sebelum ini berbicara mengenai Krisis Ekonomi, saya merasai kesan tersebut disebabkan harga simen naik 2 ringgit untuk setiap pek 50kg. Saya juga menjalankan satu online travel marketing di www.airasiapackages.com, website belum siap tetapi pelanggan sudah ramai. Saya menggunakan keyword ‘AirAsia’ dan ‘Ground Travel Packages’, maksudnya, kalau anda google perkataan ‘AirAsia’ dan ‘packages’, maka akan jumpa website saya.

Dan ini kali pertama saya dijemput untuk berbicara pasal politik, dan di tempat terbuka. Kalau di blog, kami ibarat kumpulan indie. Kekok untuk berbicara pasal politik kerana ianya bukan topik biasa saya, tetapi saya terima cabaran ini.

Apabila pihak jawatan kuasa penganjur seminar ini menghubungi saya, mereka meminta saya menghantar kertas kerja melalui email atau fax, kemudian bila saya google di internet dengan kata kunci ‘pengundi muda’ dan ‘kempen siber’, saya jumpa blog saya sendiri. Saya adalah blogger sejak Ogos 2003, saya sendiri sudah lupa apa yang saya tulis. Kemudian saya terfikir, kalau saya print out dan hantar kepada penganjur sebagai kertas kerja, maka saya terpaksa buat kertas kerja baru. Lebih baik saya tidak hantar kertas kerja, dan datang hari ini sekadar membaca apa yang pernah saya tulis! (time ni ramai giler yang gelak sambil tepuk tangan ye)

Saya mewakili golongan muda pada hari ini (ramai tepuk tangan terutama pelajar universiti)

Golongan muda ini lebih bersifat mahukan perubahan drastik yang melibatkan revolusi. Kami sebagai golongan muda, gemar memberontak jika hak disisihkan dan kemahuan tidak diendahkan. Kalau kerajaan UMNO dan BN tidak mahu melayan tuntutan kami, sudah tentu kami akan mencari pihak lain yang mahu berbuat demikian.

aku kene berucap di sini? OMG.

Akhirnya, lanskap politik negara kita berubah. Belia tidak pernah berfikir tentang kesan jangka panjang. Kami lebih suka mencuba, kemudian baru lihat hasil. Sebabnya, kebanyakkan pengundi muda adalah pelajar. Kalau pelajar, mereka hanya perlu belajar, tiap bulan ibu bapa akan bagi RM1000 untuk belanja. Mereka tidak perlu fikir tentang Krisis Ekonomi, harga simen naik 2 ringgit, Dasar Ekonomi Baru, Kedaulatan Raja – raja Melayu. Kenapa perlu fikir, bukan dapat duit, duit dari ibu bapa seribu sebulan dah cukup.

Pengundi muda ini, banyak menghabiskan masa di alam maya. Ini menyebabkan mereka terdedah dan terpengaruh dengan dakyah parti pembangkang yang tidak henti – henti mengutuk dan memfitnah kerajaan. Sifat semulajadi kami memang sebegitu, suka memberontak menyebabkan alpa dengan semua usaha kerajaan untuk membantu kita, sejak darjah satu hingga menjejakkan kaki ke menara gading.

Pelajaran bagus, pelajaran percuma, kesihatan percuma, biasiswa lagi. Peluang pekerjaan dari sektor awam dan sektor swasta, menarik golongan pelabur asing dan pakej rangsangan ekonomi. Tapi akhirnya, pengundi muda memilih parti lain. Internet memainkan peranan penting. Saya sudah berada lebih dari 30 negara sejak 7 tahun lepas, tetapi saya sentiasa mengambil tahu apa yang terjadi di Malaysia, kerana saya sentiasa bersambung dengan internet. Saya juga check email setiap 30minit. (tepuk dan sorakan)

Sudah tiba masanya UMNO mengambil inisiatif untuk mendekati golongan muda. Sudah tiba masanya UMNO menjadi suara bagi generasi muda Melayu di negara kita. Sayap Putera UMNO dan Puteri UMNO tidak lagi boleh dipandang remeh, hanya kerana Putera dan Puteri nampak ‘budak-budak’. Kedua sayap ini sepatutnya diberi platform yang lebih tinggi supaya keduanya dapat beroperasi dengan lebih mantap, serta dapat menjadi satu suara yang dihormati. Iaitu suara yang mewakili generasi muda Malaysia (tepuk -tepuk)

Generasi ‘lama’ pula mestilah berani berubah, dan tunjukan contoh yang baik kepada kami. Kalau kami merungut dan merenget, genarasi lama harus pasang telinga dan dengar apa rungutan dan rengetan kami.

Daripada 6 juta pengamatan saya, 4 juta pengundi muda dalam Pilihan Raya Umum ke 12 memilih Barisan Alternatif. Di Kedah, banyak anak muda memilih PAS, di Pulau Pinang dan Perak, mereka memilih PAS dan PKR, di Kelantan dan Terengganu sememangnya memilih PAS, Selangor PKR, Perlis dan Negeri Sembilan, saya tak tahu samaada PAS atau PKR. (tepuk lagi, sorak lagi)

Hanya Johor dan Melaka masih banyak BN, Pahang lima puluh lima puluh. Ini bukan main – main. Ini apa yang saya kaji dan survey dalam internet (tepuk tangan kuat giler)

Akhir kata, usaha menarik sokongan golongan muda dalam PRU-13 bukan sesuatu yang mudah. Tapi memerlukan strategi yang perlu dirangka parti politik agar keyakinan golongan muda seperti kami dan pelajar universiti beralih kepada UMNO dan BN (tepuk lagi). Malah, saya sendiri, seorang pro-UMNO, tetapi jika saya diberikan bendera BN dan UMNO, saya tidak sanggup untuk mengibar bendera tersebut menaiki motosikal ataupun kereta. Saya sendiri tiada jawapan untuk persoalan ini.

Nanti, akan ada lagi 2 juta pengundi baru yang sekarang ini berumur kurang 21 tahun, tapi berpotensi tersenarai dalam daftar pemilih untuk PRU ke 13 nanti. Jadi, janganlah sekali lagi kami melakukan tsunami politik, membuat undi protes golongan muda dan undi melepaskan geram terhadap sistem demokrasi negara.

Sekian, terima kasih.

nampak Tan Sri JIns Shamsuddin tak? Yang baju hijau itu ialah pengedar Citroen Malaysia, CEO & Director Brooklands Motors, Datuk Muhammad Fadhil Ahmad.

*****

Abih je, duduk je, terus dapat SMS:
1. Bravo, felicitation! (tahniah in french)
2. Aku sorak skali, bukan stakat buat ombak
3. You look and sound good.

*****

Kata – kata penutup selepas sesi soal jawab soalan: UMNO kena cari idea yang bijak untuk mengembalikan semula BN yang kuat. UMNO mesti berani berubah, dan UMNO mesti bangkit semula. Kalau boleh, biar sayap putera dan puteri setaraf dengan sayap pemuda dan wanita.

*****

Turun je dari pentas, ramai yang mengucapkan tahniah. Terharu. Seriously terharu bila yang lebih berumur dari kita, datang kepada kita, dan mengucapkan tahniah. Dan mereka bukan calang – calang. Mereka ialah yang berpangkat dan berpengalaman. Termasuk Tan Sri Jins Shamsuddin, Dato’ Rais Zainuddin dan lain – lain. Ramai yang bertukar2 business card. Love it! Besarkan contact lagi wan..

Sir RIdzuan dan Jins Shamsuddin

Sir Ridzuan ini ialah one of my friend kat Shah Alam. Walaupun sama tua dengan Aznil Nawawi, dia nampak sama muda dan sama tinggi dengan Aznil Nawawi. MAsa wan bagi kad nama kepada target2 wan, dia pun menyelit kasi kad nama dia kat mereka. My point is, sir Ridzuan ni, selain terror cakap French (of course la kami bercakap dalam bahasa Perancis sepanjang masa), Arabic, Italian dan Spanish, dia juga advance dalam urutan tradisional termasuk urut tenaga batin. Wan just berimaginasi bila satu hari nanti, ada menteri yang mintak dia urut. Sure ayat dia nanti: “i dah pegang menteri tu punya”. hahaha. Grossss…. Entre nous, c’est l’histoire, qui commence au hasard. De nos yeux qui se cherchent. Hahah.. tapi better gak wan belajar urut batin, tapi market wan untuk yang berumur bawah 26 tahun je. Hahahah hanky panky sgt

Masa jamuan ringan, ramai pelajar – pelajar universiti datang tegur. Apalagi, terus bagi lagi kad. Dari UUM Sintok, UTM Jalan Semarak, UiTM Shah Alam, UNISEL Shah Alam, dan UM Kelantan. Bukak market lagi! Hahaha pelapis muda, anak – anak ikan baru nak kenal dunia semuanya tu. Hahah… Terus naik semangat nak belajar urut batin la, then nak offer urut percuma kat students (ye la, student mana kerja utk dpt duit)

*****

Masa jamuan makan malam, Wan duduk kat meja VIP. Well, siapa tidak suka kalau dilayan sebagai VIP kan? Apabila stok business card semakin susut, wan hanya berikan kad kepada target yang betul: Dato’ Noh Omar, Tan Sri Jins Shamsudin (Calon MKT no 16), Tan Sri Isa Samad, Datuk Seri Syed Hamid Albar dan lain – lain. Alhamdulillah. Mulanya tiada idea untuk menegur Dato’ Noh Omar tapi Is sms nama anak Noh Omar di UiTM Shah Alam, maka itu jadi modal untuk membuka bicara, kemudian Dato Rais Zainuddin tambah: “One of our panel, a blogger. His speech was very good and with confident ideas.” Apa lagi, terus la berbual. Bertukar2 kad. Hahaha. Sah2 wan jemput ke majlis hari jadiku ke 25 nanti.

Tan Sri Jins Shamsuddin, Dato’ Noh Omar, Dato’ Rais Zainuddin, Tan Sri Isa Samad, Datuk Seri Syed Hamid Albar adalah antara yang kelihatan dalam gambar ini.

Datin semeja depan wan ini ialah pengasas Puteri UMNO.

Malah, masa ucapan Dato’ Noh Omar, beliau menyebut nama saya. OMG. Bangga giler babi. Mahu melayang je wan rasa. Ada menteri sebut nama ko? Non ado! Hahaha. Dan lagi besh, masa majlis bersurai, Dato’ Noh Omar berjalan keluar dan bersalam2, kemudian sampai masa wan bersalam, beliau ucap tahniah sambil sebut nama wan. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…. terharu. Nak nangis.

*****

Masa wan keluar sekejap kat luar masa makan malam, terserempak dengan seorang Menteri dalam tandas. Dia kenal wan dan wan kenal dia (sah2 la). Beliau bagitau bahawa Datuk Seri Najib, Datuk Seri Ali Rustam, Datuk Syafie Afdal, Tan Sri Muhyidin Yassin dan Tan Sri Muhammad Muhammad Taib ada kat dewan bawah. Mereka kat majlis Makan Malam dengan Kelab UMNO Luar Negara. Damn it. KAt bawah sure lagi best, yang muda2, kat atas ni yang ‘lama-lama’, dah nama penganjur ialah ALUMNI. Malah, Menteri tersebut pun kata: “u nak cari anak ikan, pergi la bawah. masuk je tegur ali rustam, semua akan pandang you. semua pelajar luar negar lagi. atau malam ni you nak cari daddy-daddy, layan Alumni lak”. terkesima. tersentak. nak melatah, menteri kot. Hahah. Nak je redah. Ada menteri yang kenal i kot, tapi kad dah susut giler doew

*****

P/S: Semasa makan malam, ada seorang Menteri penuh mengakui selalu membaca blog wan, dan dia berminat nak jadikan Israq dan Ello sebagai staf dia bila abih belajar nanti. Ehem, bila mereka abih belajar nanti, wan serapkan mereka jadi PA. Nanti la i decide harga nak jual berapa. hahah. Kekok kot bila menteri baca pasal kawan – kawan i tapi seriously, kalau kawan i ada kat sana, mereka akan bangga.

Masa perjalanan balik, wan asyik tersenyum. Bayangkan kalau Israq dan Ello yang wan jaga sekarang ini menjadi PA menteri, senang aku dapat projek dgn kontrak nanti. Adat kehidupan, aku tolong ko, ko tolong la aku balik. Bukannya politik wang ataupun kroni. Well, inilah asam garam kehidupan kan? dan i rasa, masa depan i macam cerah je. Hahaha

Kenapa saya sokong Ali Rustam?

A BIG FUCK kepada yang SMS dan gelak2 kat aku. FUCK kepada yang gelak2 kat YM. FUCK kepada yang telefon dan gelak2… I know, i sokong Ali Rustam, i perlukan sokongan sekarang. bukannya gelak2…

PERKASAKAN PARTI
Datuk Shah Rukh Khan
Melaka
Ali Rustam sbg Timbalan Presiden UMNO – part 1

Ceritera 1
Calon Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dilarang untuk bertanding atau dipilih ke jawatan Timbalan Presiden UMNO pada pemilihan parti akhir bulan ini. Beliau didapati melakukan kesalahan di bawah Perkara 10.1 tataetika ahli UMNO. Keputusan tersebut dibuat oleh Lembaga Disiplin parti.

Ceritera 2
Lembaga Disiplin parti juga mendapati Khairy Jamaluddin bersalah melanggar undang – undang parti, tetapi diberi surat amaran.

Ceritera 3
Lembaga Disiplin parti bagaimanapun mendapati Khir Toyo tidak bersalah.

Akhirnya, untuk jawatan No 2 UMNO: MY lawan MMT. Tiada lagi calon yang bersih.

Inilah demokrasi untuk orang UMNO. Saya tidak akan menukar tajuk blog ini buat sementara waktu. Saya disaran oleh housemate untuk bercuti setelah dia melihat keadaan saya (i know law better than you… larikkk) tapi saya perlu menghadiri Forum Agenda Melayu kelima di PWTC Sabtu ini, anjuran Alumni Kelab UMNO Luar Negara. Seminar Agenda Melayu kali kelima pada Sabtu ini bertujuan mencari satu formula serta pendekatan dinamik bagi memperkasakan politik Melayu di negara ini. Seramai 10 ahli panel yang merupakan pakar dalam bidang masing-masing telah dipilih untuk membentangkan lima kertas kerja.

Ratusan SMS / email / telefon hari ini. THanks kepada yang simpati dan menganggapnya sebagai demokrasi. FUCK OFF pada yang SMS dan gelak2.

Kenapa Saya Sokong Ali Rustam?

Ali Rustam sekarang ialah Ketua Menteri Melaka, sejak Disember 1999. Ali Rustam juga merupakan Naib Presiden UMNO. Sebagai Ketua Menteri Melaka, dan Ketua UMNO negeri Melaka, beliau jelas membuktikan kedudukan kukuh UMNO negeri. Mungkin kita terlupa, bahawa Melaka adalah satu – satunya negeri yang belum pernah dikuasai oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR), baik di peringkat ADUN mahupun Parlimen.

Beliau banyak mengubah tanggapan terhadap Melaka, sekaligus menaikkan kedudukan Melaka dari segi ekonomi, pelancongan, taraf hidup penduduk dan sebagainya. Daripada 13 indikator terpilih yang digunakan untuk mengukur prestasi ekonomi di Melaka, inflasi ialah satu – satunya indikator yang gagal mencatatkan pertumbuhan positif. Ini jelas sekali menunjukkan pertumbuhan ekonomi Melaka pada 2008, seperti tahun tahun sebelumnya, adalah memberangsangkan.

Gaji minimum di Melaka telah ditetapkan pada paras RM870. Maksudnya, jika anda bekerja sebagai penyapu sampah, mahupun jurujual di Melaka, pendapatan anda ialah RM870 sebulan. Ianya adalah satu – satunya negeri di Malaysia yang menetapkan gaji minimum.

Saya pernah melancong (dan bekerja) di lebih 40 negara, dan jarang berpeluang bercuti di dalam negara. Saya berpeluang ke Melaka pada pagi Ahad 12 Oktober 2008 kerana seorang kawan meminta pertolongan untuk mengambil baju teaternya. Barulah saya sedar yang dalam negara pun tidak kurang hebatnya, akhirnya saya mengakui bahawa slogan “Melawat Melaka Bersejarah bererti Melawat Malaysia” ada benarnya.

Negeri Melaka boleh berbangga kerana prestasi ekonominya di peringkat makro adalah lebih baik dari 11 negeri lain. Sejak 8 tahun sebelum ini, prestasi ekonomi adalah unik dan menakjubkan kerana berjaya menjana pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan. Kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) adalah sebanyak 5.8 peratus.

Penyumbang utama kepada kejayaan ini ialah dusun buah – buahan musim sejuk yang pertama di dunia iaitu D-Paradise Tropical Fruit & Aboriginal Native Village yang dilaksanakan di Alor Gajah. Melaka juga mengamalkan satu daerah satu industri.

Melaka juga memiliki terminal bas yang terbaik di Asia, dikenali sebagai Melaka Sentral, terletak di Peringgit dan juga Akademi Penerbangan Professional yang pertama di Malaysia, terletak di Batu Berendam. Kita perlu berfikir seketika bahawa tiada Lapangan Terbang Komersil dan jalinan kereta api di Melaka.

Melaka telah menjadi pengeluar terbesar bagi produk berasaskan tenusu, telur, mangga Melaka Delite, tembikai susu Golden Langkawi dan Tongkat Ali di Malaysia.

Lebih dari 6000 liter susu dan 8 juta telur dihasilkan dari lebih 30 ladang. Bilangan telur harian ini adalah 3 kali ganda dari penduduk Melaka sendiri. Melaka juga bergerak ke arah mengurangkan makanan import, sejajar dengan saranan kerajaan persekutuan.

Kerajaan Melaka juga telah membesarkan ladang mangga Melaka Delite kepada 2000 hektar berbanding 800 hektar sebelumnya, dan ini menjana keuntungan sebanyak RM1juta setahun seperti yang ditargetkan. Sebanyak 1500 hektar tanah di negeri Melaka yang tidak digunakan juga telah ditukarkan kepada tanah pertanian mangga.

Sebagai destinasi pelancongan terunggul di Malaysia, Melaka kaya dengan warisan budayanya yang tersediri, tempat – tempat bersejarah dan makanannya yang begitu enak dan unik yang disumbangkan oleh kepelbagaian budaya yang menetap di sini.

Projek SunPower di Melaka tidak kurang hebatnya. Projek ini berpotensi dan memberi banyak faedah serta membuka peluang pekerjaan kepada lebih 4000 orang jurutera di bidang elektrik, kimia dan mekanikal yang memerlukan teknologi tinggi. Projek yang menelan kos tertinggi tahun 2008 ini juga diluluskan oleh Perdana Menteri.

Projek ini bakal menjadikan Malaysia sebagai pengeluar solar cell dan panel terbesar di dunia dan ianya dibangunkan di tapak seluas 128 ekar.

Pelaburan sebanyak RM1.5 bilion untuk industri berasaskan bioteknologi di Taboh Naning oleh Actis Biodevelopment, sekaligus membuktikan keyakinan pihak luar untuk melabur di Melaka. Kawasan Perindustrian Rembia di Alor Gajah bakal menjadi ‘Solar Valley’ pertama di Malaysia.  Pembukaan sebuah kilang solar cell bernilai RM2.3 bilion yang dijangka beroperasi sepenuhnya menjelang tahun 2010.

Tenaga solar yang menggunakan tenaga matahari merupakan sumber tenaga baru yang percuma dan berpotensi menggantikan tenaga elektrik yang banyak bergantung kepada minyak dan kini hanya satu peratus sahaja tenaga elektrik dunia menggunakan tenaga solar.

Fasa pertama kilang solar cell dan pengeluar panel milik Sun Power Manufacturing Malaysia iaitu anak syarikat Sun Power Corporation yang berpengkalan di San Jose, California, Amerika Syarikat, dijangka siap menjelang Ogos 2009. Kerajaan Negeri dibawah bimbingan Ali Rustam membantu secepat mungkin kelulusan semua pelan, layout pelan dan juga bangunan, manakala kerja-kerja tanah telah bermula sejak Ogos lepas.

Kelulusan projek ini jelas membuktikan keberanian Ali Rustam dan juga keazaman beliau untuk menambahkan pendapatan rakyat kerana dua senjata kembar Siam yang berkesan ialah dengan mengurangkan kos dan menambah pendapatan.

Peningkatan permohonan pelaburan di Melaka yang mana nilainya telah melonjak 31.5%, dari RM235.2 juta kepada RM309.2 juta. Peningkatan yang kukuh ini menjadi barometer mengenai keyakinan mantap para pelabur yang berterusan terhadap kerajaan negeri Melaka.

Kebajikan rakyat dan keadaan semasa juga tidak dilupakan oleh Ketua Menteri, Ali Rustam. Kerajaan Negeri Melaka Melancarkan Kempen Kebersihan selama sebulan sepanjang bulan Ogos 2008 dan ianya bertujuan mendidik rakyat mencintai kebersihan dan keceriaan dalam kehidupan seharian.

Peruntukkan RM6.1 juta dipohon dari Kementerian Kemajuan Luar Bandar, digunakan untuk menaik taraf gerai dan membina kawasan rawat & rehat (R&R) di Sungai Rambai. Terdapat sejumlah 7944 gerai berdaftar di seluruh Melaka dan banyak kursus, seminar dan kempen diadakan untuk membantu penguasaha makanan dalam meningkatkan mutu dan kualiti sejajar dengan pengiktirafan Bandar Melaka Warisan Dunia oleh UNESCO.

Penerapan 5S iaitu SISIH, SUSUN, SAPU, SENTIASA SERAGAM dan SENTIASA AMAL memastikan semua restoran, medan makan dan gerai dalam keadaan terbaik.

Bagi mengatasi kesesakan jalanraya ke pusat Bandar, Kerajaan Negeri mengambil langkah dengan membina laluan persisir pantai iatu dari Jalan Syed Abdul Aziz ke Kampung Limbungan sejauh 2.4 KM. Jalan ini akan memudahkan perjalanan dari utara ke selatan yang kini sesak pada hujung minggu.

Projek pembinaan laluan pesisir pantai empat lorong melibatkan kos RM 12.39 juta di atas kawasan tambak laut itu dijangka siap pada Oktober 2009.

Sungai Melaka kini dikenali bukan sahaja di Melaka bahkan di Malaysia berikutan keunikan dan keindahan yang telah dinaiktaraf. Tujuan utama acara Pesta Sungai Melaka ini diadakan adalah untuk memperkenalkan kembali Sungai Melaka yang dahulunya merupakan satu tempat yang terpenting kepada dunia khususnya kepada perdagang-perdagang asing untuk berniaga.

sungai Melaka semasa projek dimulakan

Sungai Melaka skrg. Siang Hari.

sungai Melaka sekarang (waktu malam)

Kerajaan telah membina tebing sepanjang Kg. Morten dan juga menggantikan 8 jambatan yang sedia ada. Di muara sungai pula akan siap sebuah Marina. Kerajaan negeri juga menaik taraf tujuh jambatan di sekitar bandar Melaka menerusi projek pembersihan dan pengindahan Sungai Melaka didalam fasal ke 4.

Projek menaik taraf kesemua jabatan terbabit melibatkan kerja-kerja meninggikan struktur jambatan sedia ada untuk membolehkan kemudahan bot pesiaran yang beroperasi di Taman Rempah boleh diperluaskan sehingga ke Melaka Sentral. Sungai Melaka yang kini telah pun tersenarai dalam World Heritage Site oleh UNESCO.

Pesta Sungai Melaka diadakan disepanjang 9km laluannya dan mempunyai 42 acara yang seperti pertandingan perahu naga, jet ski, berenang, tangkap itik. Perarakan Beca berhias, perahu berhias, kereta berhias juga disertakan. Di samping itu pertandingan melukis kanak-kanak, tarian naga, kugiran atau kumpulan muzik tempatan di setiap jambatan yang ada.

Sungai ini boleh disusuri dengan bot. Sehingga Mei lepas, Melaka mempunyai 12 bot dan boleh dimuatkan 40 orang setiapnya. Sekarang ini hampir 2000 orang pengunjung menaiki bot setiap malam. TIada lagi malap di sungai Melaka. Setiap malam, dipenuhi lampu bagaikan pesta. Ianya sekaligus mengubah Sungai Melaka menjadi seperti Venice, di Italy.

Pesta Sungai Melaka ini adalah produk pelancongan yang utama pada masa sekarang di Melaka. Pesta Sungai Melaka pada 31 Mei hingga 6 Jun lepas menerima lebih 250,00 tetamu. Kerajaan Melaka berusaha untuk mencapai 1 juta pengunjung menjelang 2010.

Kejayaan Kerajaan negeri Melaka untuk mempunyai Eye on Melaka tersendiri juga menjadi sebutan pemimpin negeri lain. Terletak di Melaka Pirate Park, Eye on Melaka memberikan permandangan menarik Sungai Melaka yang berwajah baru. Bakal menjadi Venice Timur dalam masa 5 tahun. Gondolanye bertutup secara automatik dan berhawa dingin.

Menara Taming Sari juga tarikan teristimewa ke Melaka. Bernilai RM23juta, kos membina Menara Taming Sari ini adalah oleh kerajaan negeri Melaka sendiri dan bukannya kos Kerajaan Pusat. Menara yang pertama seumpamanya di Malaysia dilengkapi dengan kabin pemerhati yang berputar 360 darjah; membolehkan pengunjung menikmati pemandangan bandaraya Melaka dari paras hampir 100 meter.

Kabin pemerhatinye dilangkapi dengan sistem pendingin hawa dan mampu memuatkan 66 orang untuk satu-satu masa. Kabin akan mula berputar apabila hampir mencecah puncak menara, dan setiap sesi mengambil masa kira-kira seminit untuk naik ke atas puncak dan untuk turun ke bawah. Setiap sesi pula akan mengambil masa kira-kira 7 minit. Para pengunjung akan dapat menikmati pemandangan indah bumi Melaka apabila tiba pada ketinggian 80 meter. Dengan ruang jarak penglihatan pemandangan sejauh hampir 5km.

Negeri Melaka hanyalah sebuah negeri yang kecil. Ramai beranggap Melaka boleh Berjaya disebabkan oleh penduduknya yang sedikit dan negeri yang kecil. Tapi kita perlu tahu bahawa Perlis juga negeri yang kecil, dan Perlis tidak Berjaya seperti Melaka. Negeri yang besar dan mewah dengan minyak iaitu Terengganu, tetapi hutang negeri Terengganu adalah yang tertinggi.

Saya yakin bahawa Melaka akan mencapai Wawasan Melaka Maju 2010 dalam masa setahun lebih awal. Pembangunan pesat negeri Melaka ini wajar membuka mata rakyat Malaysia yang lain tentang kejayaan pimpinan Datuk Seri Haji Mohd Ali bin Mohd Rustam.

Apa calon lain buat? Selain membayar kepada Media supaya tidak menyiarkan berita mengenai Ali Rustam yang paling bersih? Yang nama beliau tidak pernah terjejas?

Well well well

well well well

Lembaga Disiplin akan mengumumkan satu keputusan yang tidak besh dalam masa 2 jam lagi.

Well well well

Last week phone aku dihujani dgn SMS dan persoalan mengenai khabar angin yang berkaitan dgn Tourism Malaysia dan Kementerian Pelancongan.

Hari ini phone aku didera untuk dihujani SMS sekali lagi. (for sure la, sbb i mmg xangkat phone)…

Malas nak komen apa2, kita serah kepada Lembaga Disiplin UMNO gak lor! Bila byk duit, calon lain boleh guna duit utk jatuhkan calon lain yang kurang guna duit. dua kali lima sajor.

p/S: ready utk tukar tajuk blog :(

Tun Mahathir International Airport

*article ctrl+C dan ctrl+V dari yoyooh.com

“Ladies and gentleman, we have landed at Tun Dr Mahathir International Airport, Sepang. Please remain seated until the seatbelt sign has been switched off”

“To our visitors may we say welcome to Malaysia and to all Malaysians welcome home”

Gituuu! LOL. Begitulah bunyinya pengumuman pendaratan oleh anak kapal pesawat yang mendarat di KLIA.

Jangan terkejut. Semua ni hanya cadangan sahaja. Tak confirm pun.

September 2006

Sebenarnya ada cadangan di Parlimen untuk menukar nama KLIA ke nama yang korang baca diatas. Cadangan ini di buat olih wakil PAS YB Dato’ Kamarudin Jaffar. Cadangan ini di herdik olih semua Menteri UMNO kerana bencikan Mahathir semasa krisis UMNO. Itu bulan September 2006.

SEKARANG

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, cadangan supaya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ditukar nama kepada Lapangan Terbang Antarabangsa Mahathir sebagai langkah yang cukup baik.

Mohd. Ali mengulas laporan akhbar 23 Februari mengenai cadangan Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) supaya KLIA ditukar nama kepada Lapangan Terbang Antarabangsa Mahathir bagi menghargai sumbangan bakti Dr. Mahathir.

Tiba-tiba cadangan ini disuarakan semula.

REAKSI 1
-Orang begini kalau di angkat jadi pemimpin akan benjadi bahana kepada rakyat jelata.

REAKSI 2
-ahahahaha…
lawak kenyataan ini…
boleh masuk Raja Lawak kt Astro…
ahahaha…
aku cadangkan nama Malaysia kita tukar jugak,kita letak nama Mahathir…
wah! sedap nama tu beb,unik dan hebat ahahahaha….

REAKSI 4
-MIA – Mahathir International Airport … missing in action.

REAKSI 5
-at least Mahathir ada gak sumbangan utk negara..yg dok bising kat sini apakah sumbangan anda? habuk pon tarak!

Pada wan, wan tiada bantahan. Kebanyakkan negeri menggunakan nama Sultan yang hanya kurang memberi sumbangan kepada kemajuan dan pembangunan negara. Sultan hanya diperlukan bila ditentang. Tapi tetap nama sultan.

Ape pendapat kome?