Jumbo Gajah Biru.

Malam ni nak gi tengok citer ni dgn Nico! Hehehe…

ASTRO ENTERTAINMENT SDN BHD akan mempersembahkan sebuah filem animasi yang bertajuk JUMBO GAJAH BIRU yang dijadual akan ditayangkan di pawagam seluruh negara pada 11 Mac 2010 .

JUMBO GAJAH BIRU ini merupakan sebuah filem animasi dari Thailand yang dialih bahasa ke dalam bahasa melayu. Tajuk asal filem animasi ini adalah KHAN KLUAY 2 yang diarahkan oleh seorang animator terkenal Thailand yang bernama Kompin Kemgurmnird iaitu seorang animator warga Thai yang pernah bekerja untuk Disney di dalam animasi Atlantis:The Lost Empire, Tarzan dan Ice Age .JUMBO GAJAH BIRU merupakan filem sekual atau kesinambungan bagi filem Khan Kluay yang juga diarahkan oleh Kompin yang telah mendapat sambutan yang begitu hebat dari penonton Thailand dan mendapat kutipan box office.


Jumbo Gajah Biru (Comelkan? :) )


Jumbo dan Luna.


Ini Orang Jahat la kot… ekekeke.

JUMBO GAJAH BIRU akan menggunakan khidmat suara penyanyi kecil molek dan bekas Juara Akademi Fantasia iaituMILA dan juga seorang lagi bekas pelajar Akademi Fantasi iaitu AKIM bagi mengalih suara animasi ini ke dalam bahasa melayu. Ini merupakan projek pertama pengalih suaraan filem animasi Thailand ke dalam Bahasa Melayu oleh ASTRO. Tujuan animasi ini dialih suara adalah bagi menyesuaikan filam animasi ini untuk tontonan penonton dan pasaran tempatan.


Mila AF


Mila sedang mengalih suara.


AKIM sedang membuat Dubbing

Nantikan filem animasi JUMBO GAJAH BIRU ini di pawagam dan saya yakin, filem ini merupakan sebuah filem yang sangat menarik untuk ditonton bersama seisi keluarga.

Sinopsis :

Selepas peperangan yang dikenali sebagai Peperangan Gajah, JUMBO telah dipilih untuk menjadi Gajah Diraja bagi Raja Naresuan ( Filem Khan Kluay 1). Namun posisinya sebagai Gajah Diraja telah menimbulkan satu dilema bagi JUMBO kerana ianya melibatkan soal hidup dan mati ahli keluarganya.

LUNA, isteri JUMBO secara rahsia telah mengandung dan ini menyebabkannya mahu pulang ke kampungnya untuk melahirkan bayi mereka namun tanpa disangka oleh LUNA kampugnya telah diserang oleh tentera musuh. LUNA dan penduduk kampung akhinya dijadikan tawanan oleh tentera musuh.

Kejadian ini telah menyebabkan JUMBO di dalam dilema kerana dia terpaksa memilih untuk menyelamatkan isterinya LUNA dan meninggalkan tugasnya sebagai Gajah Diraja atau meneruskan tugasnya terhadap raja dan negaranya lalu terpaksa membiarkan ahli keluarganya di dalam bahaya.

Untuk mengetahui apakah keputusan yang akan diambil JUMBO, Jangan lepaskan peluang untuk menonton filem ini bersama famili anda. :)

p/s: copy paste dari yoyooh.com… haha…. yoyooh ialah my portal, selamba je tak bagi credit kat penulis asal! hehe

Karaoke di Cannes dan Toronto!

Apabila sesebuah filem itu mampu sampai ke Cannes, maka cerita itu adalah cerita yang berterusan, tanpa penonton perlu berfikir panjang, perlu ingat scene lain dan juga tak ada takder effect2 guna komputer. Sama seperti filem Yasmin Ahmad, dan juga KAki BAkar pada tahun 2005 dulu. Isn’t it?

Filem Karaoke ini mengisahkan seorang budak kampung bernama Betik yang kembali ke kampung selepas tamat belajar di UiTM Shah Alam dan berazam untuk kekal di kampung. Dia tidak dapat menerima hakikat pembangunan di kampung dia: wujudkan kelapa sawit dan kilang kelapa sawit yang besar. Juga ayahnya telah tiada, dia ‘bermain’ dengan mesin ayahnya tetiba tidak tahun apa yang hendak dibaiki pada mesin tersebut. Exactly

pelakon2 filem Karaoke.. Baju petak merah tu mmg jhambu

Sultan Muzaffar

Bayangkan, kita melanjutkan pelajaran kemudian kembali ke kampung. Tempat asal kita. Tapi kita gagal memasukkan naluri kita di kampung tersebut. Kita masih terbayang dunia lain yang jauh. Jiwa dia berada di dalam dunia khayalan, seperti dalam video karaoke. Isn’t it?

Samalah bila kita berkaraoke beramai2 bersama kawan. Apabila seseorang menyanyi, seseorang itu terpaksa fokus kepada lirik dan bukannya video karaoke yang ada kisah lain yang berlainan dengan lirik lagu. Dan apabila kita melihat orang lain sedang berkaraoke, di samping mendengar suara sumbang dia, kita juga boleh melihat lirik di skrin ataupun melihat jalan cerita yang dilakonkan. Itulah hakikat kehidupan dan berkawanIsn’t it?

Biasanya kisah pasangan lelaki dan wanita yang sedang bermain air di tepi air terjun, sedang berjalan di tepi pandang nampak pulau – pulau atau sedang bergurau senda sambil berjalan di taman – taman bunga sambil memerhati burung yang terbang. Isn’t it?

Marilah berhajat
Agar apa yang dimunajat
Membawa kita lebih dekat
Pada cintaNya

Karaoke juga tiada hadnya. Abang – abang sasa bengis, bila berkaraoke boleh pilih lagu Ziana Zain contohnya. JUga dalam filem ini, digambarkan gadis India memilih lagu Nasyid. Dan budak – budak kampung yang sedang melepak juga menyanyikan lagu ini. Ianya adalah normal bukan? Malah, kita pun pilih lagu yang merepek bila berkaraoke. Exactly!

Di Festival Filem Toronto di Canada, filem ini mendapat 4 dari 5 bintang! Tahniah. Filem ini ibarat filem aturan Yasmin Ahmad.

That’s what karaoke is all about. Saksikan Karaoke di panggung wayang nanti. Ianya berbaloi! Compare to film Prof A.R.M. tu lah

yg baju merah ialah Aguz, yg baju kelabu itu ialah Amy Ikram, dan baju hitam ini Uncle Ajami

Amy Ikram adalah pengarah kontroversi filem pendek “comolot” (cium mulut). petikan blog beliau: “cukupkah ia dengan satu kontroversi..?.. Sebuah filem yang memperdebatkan isu homoseksual dalam masyarakat islam Malaysia. Apakah ia satu budaya yang perlu diikuti?. Filem ini bukan sebagai medan untuk memperbanyakkan kes sedemikian, cuma ia adalah sebuah gambaran kehidupan remaja yang perlu diberi perhatian..”

Well, semalam sempat berjenaka dengan dia. Kalau dia nak buat Comolot The Movie, wan akan jadi ketua dalam pemilihan pelakon. I akan buat audition nanti. Ahaks.. Takder orang boleh buat french kiss better than orang yg pernah tinggal di France right?

p/s: cuba teka saper yang suka guna words yg diboldkan di atas. Matilah lepas ni dia tak ajak tgk movie dah!

p/s: i teringat maksud lain bila disebut KARAOKE. eh. but better jgn fikir sbb tgh tpuasa. lol

Geng Pengembaraan Bermula: Upin & Ipin

OH yeah

Citer Geng Pengembaraan Bermula Upin & Ipin mengisahkan tentang hantu durian

Hantu!

Lepas 2 kali tengok cerita ini, baru aku nampak satu kesilapan dalam filem ini. Nanti wan citer kesilapan itu. Hahaha

PIkir masa depan!

Ye la, kita kene la puji dulu.

Citer ni memang best giler. Dah dua kali wan tengok. Sedih gak la Les Copaque tak jemput tegok tayangan Perdana tapi well, RM9 je pun nak tgk kan? At least RM18 dari kutipan mereka ialah dari aku.

hahaha. part paling aku suka!!! anak ayam gelak sampai terbalik. hahahah

Overall, citer ni bagus giler. Gambar dan sound system macam Ice Age, Madagascar dan lain – lain. Tambahan, Wan sangat yakin Tourism Malaysia akan bawak filem ni lebih jauh ke peringkat antarabangsa, bukan setakat di Indonesia dan Singapura, malah ke Turki dan Eropah.

Tiada langsung 3D yang kaku, jalan cerita yang tidak membosankan walaupun sedetik dan banyak lawak yang urban. Lawak yang berkaitan. Ianya gabungan bangsa dan budaya di Malaysia. Bangsa Melayu, Cina, India, Singh & Pondan diadun dengan baik.

ada roti, roti telur, roti sardin, roti mentega…

mee goreng, maggi goreng, maggi goreng dengan telur, nasi lemak..

Continue reading

Review: Transporter 3 – Best giler!

Tarikh: 3rd Dec 2008
Tempat: Cathay Cineleisure, Damansara
TIme: 8.45pm

Pergi dgn Qmal… Terlupa nk ajak adik sendiri. Hehe. Lepas tu merasalah masa tgh tgk movie ni, adik sms cakap dia kat KOmuter Shah Alam. Kul 10.36pm masa tu, kul 12.20 baru sampai amik dia. MErasalah 2 jam menunggu sebab planning xbetul. Sorry ime, sorry kne tunggu lama. ngee

OK la. Review terus k.

FIlem ni best. Best giler. Audi W12 tu memang best giler. model A8 rasanya (or concept car Audi), fIlem ni macam kutuk E Class KOmpressor gak la. Terus teringin nk pakai Audi. Haha. tapi bila part bunyi Ting Ting Ting Ting TIng sebab tak pakai seat belt tu, terus wan cancel minat kat Audi ni. Hahah. Sebjik macam 3series, wan ni dah la jenis malas pakai seat belt. Tension kot bila masuk dlm kereta, baru je nak bergerak dah bunyi Ting Ting TIng Ting tu. Urgh

douane française katanya.

very the PRison Break. seriously.

Filem ini mengisahkan konspirasi menculik anak menteri Ukraine, then Menteri perlu tandatangan surat untuk membenarkan kapal berlabuh di Odessa, Ukraine. Dalam kapal tu, ada bahan buangan kimia yang berbahaya.

Kiranya, penjahat culik anak menteri, pasangkan gelang di tangan anak menteri tu. Kalau jauh 75kaki dari kereta AUdi tu, bom akan meletup dan bummmm MATI. Letupan dia real giler. Sangat2 real dengan api yang besar. Bayangkan, gelang je padahal.

Fight scenes dia layhan habis. Sama je, tapi besh. Adaptasi dia punya suit, kemas tul. Guna jacket, dan tie untuk lawat penjahat. COol..

Part paling best ialah masa Audi vs Mercedes. Cool giler kat highway dari Munich ke Budapest. Nampak sangat macam kutuk Mercedes. Matilah kalau Datuk Ahmad Said tgk filem ni, sure dia suruh Exco pakai Audi W12 lak.. Lagi selamat katanya.

merc vs audi

smart2

potong menghimpit. adegan kejar mengejar ni sangat best. MEngambarkan Merc sentiasa di belakang gituh.

lastly, melarikan diri dengan menyelit antara dua lori. perghhhh

AS usual, kena la ada adegan yang panas. Ihiks. Tapi takder la sampai kene cut. Rasanya memang sengaja buat light light macam ni….

kami berjanji menukar kunci untuk tarian bogel.

kalau Valentina berundur ke belakang, dia akan meletup. So, Frank Martin kene buat striptease lah.

tuh dia. bersetuju katanya.

bangga dapat tangkap gambar ni. SUre ramai tetiba nka pergi tgk filem ni sebab gambar ni. Ni cara promosi paling betul kan? Muahhaha not my taste btw.

Mulanya tak tahu filem pasal apa. Wan tak baca review kot. LEpas tu baru perasan bahawa

1/ PEngarah: Olivier Megaton (pengarah filem french – filem Angie tahun lepas)
2/ Script: LUc Besson (French guy)
3/ Terbitan: Canal + (French sangat)
4/ Lokasi pengambaran: Marseille, France dan Odessa, Ukraine. Wan pernah pergi kat dua – dua tempat ni kot.

port of odessa, 23 april 2006

pic kat Odessa dgn my ex-bestfriend, 22 april 2006. ngee. kisah lama.

Dan mungkin bila nanti kita kan bertemu lagi
Satu pintaku jangan kau coba tanyakan kembali
Rasa yang ku tinggal mati
Seperti hari kemarin saat semua disini

Aiyoh… stop part sedih tu. btw, filem ni sangat sesuai dengan Wan. Dah la banyak script french dalam ni. Tak payah baca subtitle gituh. Haha. Paling kelakar ialah bila dia ulang “il n’y a plus de GPS” lebih 5 kali. Typical french. Hahaha

Abih je filem ni, terus blah. Balik ke Shah alam. AMik adik kat Komuter SHah Alam. Sian dia menunggu hampir dua jam. TU yang wan memecut skit dari Damansara tu. Sorry ye Ime! Hehe. Then kami pergi makan kat UPtown Shah Alam, then lepak kat pak li kopitiam for a while. THen antar QMal balik, then balik tidur. Hehe

Wan: Apsal la kereta depan ni. Mabuk ke?
Ime: Dtg Uptown pun mabuk. Mabuk Thai SOng. Rm2.50 sebotol. BUat malu je.
Wan: Kat France ada arak 14ribu Euro sebotol. RM70 ribu sebotol kot.
Ime: Tu baru betul. Kalau malaikat tanya, BANGGA nak jawab.
Wan & Qmal: Hahaha

Juga beli CD lagu Britney Spears. Sure korang suruh download free je kan? Tapi kami saling menyokong artis, takkan nak mambunuh industri pulak kan, beli yang Original. *CD pertama yang Ori beli kat Malaysia kot. hahaha. Slama ni download sajor.

Britney Spears:Circus

Q: Kenapa beli dua cd sama?
A: Satu untuk saya, satu untuk dia.
Lepas tu, bila keluar sama2 dalam satu kereta, hari ni dengar CD dia, esok dengar CD saya lak. Schweet kan?

Hehehe. Takder la. Satu CD tu nk kasi kat Adi Luqman. Hadiah bday dia. Satu lagi tak tau nak kasi kat saper.. ermm, kalau ada saper nak, bgtau la.. kami berjanji menukar kunci CD untuk tarian bogel.