Canned for Drinking in Malaysia

KUALA LUMPUR, Jan 13, 2009 (AFP) – A Malaysian religious court has sentenced a man and a woman to six strokes of the cane for drinking alcohol, in a rare decision in the multicultural nation, a report said Tuesday.

Mohamad Nasir Mohamad, a 38-year-old father of four, and 22-year-old waitress Noorazah Baharuddin, were separately found drinking beer in pubs last year in central Pahang state.

A third accused, part-time model Kartika Sari Dewi Shukarno, a 32-year-old Singaporean permanent resident, has also been accused of the same offence and faces a decision on May 4.

The New Straits Times said the Sharia High Court in Pahang handed down the sentences Monday and fined the pair 5,000 ringgit (1,400 dollars) each.

“The caning is to shame them and should be done at any of the prisons in the country,” judge Abdul Rahman Yunus was quoted as saying by the daily in his ruling.

He said the sentence was intended as a deterrent to other Muslims, who make up the majority of the population in Malaysia.

The New Straits Times said this was the second time such a sentence has been handed down, after the same judge sentenced two Muslim brothers to six strokes of the cane in 2005 when they were caught drinking.

However, the caning has yet to be carried out as the brothers are appealing the decision.

While Malaysia is a predominantly Muslim country, with large Indian and Chinese minorities, alcohol is widely available and Muslims are rarely punished for consuming it.

“It’s rare but it’s within the law and Muslims are subject to such law in this country,” lawyer Pawancheek Merican, a sharia law committee member of the Malaysian Bar Council, told AFP.

Salahuddin Ayub, a lawmaker and youth chief of the opposition Islamic party PAS said he “agreed” with the court ruling.

“The ruling only concerns Muslims and it does not affect the non-Muslims. It is to remind the Muslims not to drink,” he told AFP.

Malaysia has a two-track legal system, with the civil courts operating alongside state-based Sharia courts in which only Muslims can be tried for religious offences.

In the civil courts, caning is carried out with a long, thick length of rattan which breaks open the skin and leaves lasting scars.

“However, under the sharia law, the caning is more to teach and bring shame to the person rather than to inflict pain,” lawyer Pawancheek told AFP.

The judge said in the New Straits Times report that the cane to be used on the convicted pair would be not more than 1.22 metres (four feet) long and 1.25 centimetres (half an inch) thick, and that the offenders would be allowed to wear their clothes.

______

What an incredibly clever and effective way to deal with the problem??

…and you wonder why I think you muslims are living in the past

And what would your modern way of dealing with the issue be? Mind, ignoring is not dealing with it.

if drinking in the club is not appropriate then what about those celebrities, vvip, vip, minister who attend certain functions / events and toasing wine and champagne in the public and even appeared in the magazine like tatler, prestige etc..emm…i am confuse…

“About time you realize you CANT legislate morality..”

That’s a bad argument.

Murder and rape are immoral. So if someone rapes a young girl, there must not be a law for that?

Someone is caught cheating in an exam. He shouldn’t be punished for it?

Oh how fun life would be if human moralities aren’t legislated.

Pssst, this is a country with Islamic roots. If you don’t like that Islamic laws are imposed on Muslims (mind, not on people professing other religions), then feel free to leave.

Senang cite pantau je kawasan yang boleh minum arak. Kawasan ye bukan tempat, jadi club-club tak kira sebab org Islam pun ligat ke club-club. Contoh nya di Ibukota hanya dalam segitiga emas saja alkohol dijual dan boleh consume. Memandang kan ni negara Islam, jadi review berkenaan arak ni memang aku sokong diketatkan semula.

Note to self: avoid drinking in Pahang pubs….

AsiaCafe, Subang Jaya

Lokasi: ASia Cafe, SS15
Tarikh: 7 Oktober @ 8pm

Shain ajak lepak dengan Karl. Karl memang tinggal di Subang Jaya dan dia nak jumpa seseorang pukul 10.30malam, maka kitaorang plan jumpa Karl kat Subang Jaya je la. Invite Israq as well. Chery dan Sham pun turut sama. Total 5 orang satu kereta lah!

Jumpa Karl di McD SS15, then kami ke Asia Cafe. Dah lama dengar pasal Asia Cafe ni, dah banyak bloggers dan forumers cerita pasal Asia Cafe ni, tapi ni first time wan ke sana.

Asia Cafe ialah food court kat SS15, Subang Jaya. Besar giler. Sangat besar. BErkonsepkan stalls, penuh dengan gerai-gerai. Tapi perlu berhati-hati, sebab kawasan ni bercampur antara gerai-gerai halal dan juga tidak halal. Sebelah ni jual ikan bakar, nasi lemak dan kedai sebelah ada jual pork ribs. Susah juga nak bezakan kedai halal dan bukan halal kalau tidak bertanya. Sebab logo halal yaang diletakkan sangat kecil dan anda mungkin confuse bila tak jumpa logo halal di kedai Thailand! Sebab normally kita makan tomyam yang kita gerenti halal tapi di sini, ianya agak memeningkan.

Selain dari itu, ianya memang tempat yang best. DVD dijual secara terbuka, penjual buah lalu lalang. Tempat makan ada yang open air, ada yang berkonsepkan bar dan club house, dan ada juga yang berbumbung. Nice place to hang out lah.

apple juice, watermelon juice, orange juice dan israq.

israq & sham

shain

Wan order australian lamb chop. Sedap tapi daging dia nipis sangat. Shain order nasi goreng ayam apa ntah dari thailand stall. Karl order Chicken Maryland, dari gerai western sama dengan wan. Sham dan Israq lak order Italian foods. Nampaknya Shain sorang je yang asia. Semua yang lain western. Patutnya nama termpat ni jadi World Cafe dan bukannya Asia Cafe.

Yang penting, seronok. Takkan jumpa tempat best cam ni kalau korang kerja kat Bangi.

.party.raya.

Lokasi: Di sebuah service condominium near KLCC
Tarikh: 6 Oktober 2008, jam 8 malam

Sorang kawan dan couple dia invite wan ke party ni. SImple. Buat dalam service condo di sebuah hotel near KLCC. Plan asal nak ajak Ello, tapi Ello still tak balik ke Shah Alam, wan pun invite lah Shain. Kitaorang bertolak dari Shah Alam jam 7 malam, sampai kat KL around 8pm. sejam yang bermakna untuk saling mengenali dengan lebih mendalam lagi, since sebelum ni kami hanya jumpa time lepak2 sesama kat kopitiam waktu malam je. Parking kat bawah hotel, then terus ke bilik 1104.

Bellboy: Bilik berapa?
Wan: 1104
Bellboy: Member buat open house raya ke?
Wan: Tak der la, jumpa member je.
Bellboy: Macam open house raya je
Wan: Tak, jumpa member je.
Bellboy: Isi buku dulu ye.

Masa tengok buku tu, bila tengok senarai pelawat, semua isi no bilik yang sama! Sah sah la bukan setakat jumpa member. Ianya member buat party open house raya dalam bilik! hahahha

Ramai juga yang datang. Wan cuma kenal my friend dan Shain je la. Kemudian mulalah membina network baru. Membesarkan lagi coverage kekawang. Kelakarnya, kebanyakkan mereka tinggal kat Subang dan Shah Alam. Simply cakap kat my fren, next year buat kat Shah Alam je la. Hahaha. peace!

Sebenarnya, bila berada dalam ruang tertutup macam tu, dengan semua berbaju melayu, dengan koleksi lagu raya, dengan biskut raya. barulah terasa Raya. Sebijik macam kat France, 2-3 years ago! BAru dapat feeling hari raya. Maybe ini gaya remaja sambut raya kot.

homemade spaghetti, satay, lemang dan paling best: blackpepper ayam panggang!

bergambar sebelum makan

….

majlis beramah mesra

Yang datang adalah kawan2 kepada kawan wan, dan juga kawan2 kepada couple dia. So, kebanyakkan kami tak mengenali antara satu sama lain. Masa makan memang masa yang terbaik untuk saling berkenalan.

sham, shain & karl

cupcakes oleh Karl

Karl buat cupcakes ni. Dia jual RM50 untuk 36 bijik. Yang penting, corak dia sangat menarik dan warna dia sangat berani. Karl kata, pernah orang tempah warna hitam! Memang berani mati punya warna. Ramai yang prefer warna biru sebab berani mati. Hahaha

Kalau nak tempah cupcakes, order from Karl: 0123222643

Buffet @ BlueWave

Lokasi: HOtel BlueWave, Shah Alam
Tarikh: 25 September 2008
Masa: 6.30malam, start makan 7.11malam
Rate: RM85++ per pax, Total RM195.50
Peneman: Syuk getah!

Actually dah lama nak bukak puasa buffet kat hotel. Dulu tanya Intekma, rate dia RM38nett je, tapi takder banyak pilihan. Actually mengidam nak makan tiram. Oyster. Kalau kat KL, harga dia RM2.99 sebiji.

Tapi basically, wan hanya telan Japanese food dan juga western lah. Kalau setakat kambing golek tu, kat mana2 pun ada kan…

mulakan dengan sushi, smoked salmon….

kemudian kepah dan crab sticks

permandangan dalam hotel

tiram dan otak2…. gabungan dua budaya

Blue Wave

Kami makan dari pukul 7.11 hingga sejam seterusnya. Banyak betul sajian yang disediakan. Colourful mix of traditional Ramadhan delights, hawker stall favourites, a mix of Malay, Chinese, Indian, Western, Arabic & Japanese cuisine. Meriah!

Wan cuma amik Oyster, dan oyster lagi. lebih dari 10 biji wan telan oyster ni. hehehe. Dah pulang modal dah.

skejap2. nk lap mulut dulu.

Puas je makan, amik Ello kat SACC Mall. Dia lepak dengan kawan2 dia. Kemudian pusing2 jap, lepas tu amik kereta abg Syuk getah ni, kemudian ke … Pak Li. as usual.

P/S: Entry ni dischedule utk publish pada 08.35pg, 27sep. Ditaip pada 25hb malam. Masa dia dipublish, wan berada di Kelantan dah!