Sape curi kuih LOPEZ aku?

Entry ini 3-in-1. Pukal.

1/ Teori kembar
2/ Kisah Jiran umur 16 tahun
3/ Mesteri kehilangan kuih lopez

Kisah Satu

4 bulan lepas, masa pergi tgk tayangan perdana citer Sayang, You Can Dance? bersama Fzy dulu, dia ternampak kawan dia yang sedang beratur beli tiket wayang. Kami ajak dia tgk Sayang, You Can Dance bersama gak. Percuma untuk media dan blogger. Lagipun ada bersama DAfi, Sharifah Amani (Nani), ALam semua.. then kawan bernama Hafiz ni sgt teruja lah. Dapat tgk wayang percuma, then siap amik gambar dgn Nani.

Kemudian 2 bulan lepas, masa lepak kat Bali Cafe, wan terpandang dia. Tapi peliknya, dia tak tegur wan. Motif tak kenal aku? Wan tanya kepada EJ (ada kaitan dgn kisah tiga di bawah), dia kata tu nama Hafiz. Wan bagi – bagi hint, tapi dia tetap tak tegur wan. Lupakah yang aku tukang snap gambar dia dgn Nani? Kemudian, baru aku tersedar bahawa aku salah orang!!

Tapi memang agak serupa. Kemudian wan tegur kedua – dua Hafiz dalam myspace. Mereka pun perasan bahawa rupa mereka hampir sama, malah bila masing2 letak kat top friend myspace, orang akan fikir bahawa mereka ada akaun Myspace kedua. Mereka dah kenal 4 bulan lepas, dan 2 hari lepas wan satukan mereka. Biasa lah perangai i…

Hafiz A ialah pelajar kolej di Petaling Jaya. Suka ikan keli. Suka pakai topi. Hafiz B ialah pelajar PTPLu di Shah Alam, juga suka pakai topi dan suka ikan keli. Lagi memeningkan, masa wan sms kedua2 hafiz untuk proses penyatuan. TIap kali sms masuk, sure tertanya dalam hati “ni hafiz mana erk?” Hahaha

Hafiz dan Hafiz

Gigih berangkut dari komuter Shah Alam, kemudian Brunsfield sec13 sebelum berbuka sama- sama kat rumah wan… Malamnya, kami lepak kat Bali Cafe sampai awal pagi.. kemudian tidur kat rumah Hafiz B tu.. Tidur berempat sebilik, Hafiz tidur dgn Hafiz (very the sumbang mahram kalau apa2 terjadi). Then wan tdo dgn Shah sekatil (the rest is history). Next story plz..

Kisah Dua

Kisah ni bermula sejak malam 31 Julai yang lalu. Mengemas rumah pada malam tu, sebab 1 Ogos wan away ke Sabah. Masa nak turun buang sampah, nampak anak jiran ni, tengah nak pecah masuk rumah sendiri. Dia terlupa bawak kunci, dan parents dia dah tidur. Haha. Takder saper nak bukakan pintu, masa tu pukul 1 pagi dah. Wan offer la rumah wan untuk dia bermalam. Nama dia Ameen. Bagi baju promosi filem Setem, bagi towel baru, dan bagi satu bilik untuk dia tidur (wan tdo bilik lain). Sejak dari itu, dia selalu datang rumah. Online, tgk TV, lepak2, main kucing.

Kata orang, pucuk dicita ulam mendatang lah. Actually dah lama perasan dia, sejak duduk sini rasanya. Sekarang baru rapat padahal rumah kami selang dua rumah je (rumah flat nox, beberapa langkah je).

ni pic pada 30 Julai dulu.

Then skrg ni, dia tolong jiran dia jual kuih cakoi kat bazaar Ramadan sec 7 dekat rumah ni. Tiap2 petang, kalau pergi beli juadah berbuka, sure akan nampak dia. Actually, bila kawan2 yang dah biasa datang lepak kat rumah wan, then masa tu Ameen ada kat rumah gak, sure ramai akan tanya saper ameen ni. Hahaha. Now, bila dia berniaga kat bazar tu, then sure akan ada yang kata: “i nampak anak ikan wan kat bazar ramadan”. hahaha dah 4 orang cakap cam tu. Lol. Ptg ni sure getah pergi beli cakoi kat bazarr..

nasi dia RM19!

Then 2 days ago, kami bukak puasa sama2 dengan kawan – kawan dia. Dia ajak sebab dia nak makan lauk Mamak. Ada 8 orang student form 4 + aku sorang umur 25. Hahahah. Very the abang rasanya. Apapun, sejak bukak puasa tu, kami makin rapat. Adeh tak pe la. Bukannya nak makan dia pun. Tapi tiap ari ku berteman lah, lagipun kami jiran dekat je, tak payah berangkut bagai. SMS je, terus dia sampai. haha. Motif cerita ini: Aku semakin ramai kawan di kalangan budak sekolah bawah umur. Lol

Kisah Tiga

Kisah ketiga ialah misteri kehilangan kuih lopez EJ.

notis kehilangan kuih lopez

notis peraturan baru

Lepas ni, tak leh la lepak2 sampai pagi kat Perdana sec13 tu. Dah keluar notis baru ni. haha. LARIKKKKK

Ayat belit lidah

Tongue twister adalah barisan ayat sekadar untuk berseronok, dengan menyebut tanpa tersasul. Ianya perlu disebut dengan sangat cepat. Walaupun nampak senang, banyak native speakers pun hanya berjaya selepas 2 atau tiga percubaan.

Semuanya bermula bila kami bercerita selepas kelas bahasa Perancis pada minggu lepas. Memang berbelit lidah nak sebut. TApi bak kata tok wan, bila berjaya sebut walaupun ada salah tapi kita buat buat betul, maka students akan tepuk tangan kuat – kuat. Well, berikut adalah 2 contoh tongue twister yang biasanya digunakan dalam kelas di UiTM.

Un chasseur sachant chasser sait chasser sans son chien de chasse.
seorang pemburu yang tahu memburu tahu memburu tanpa anjing burunya.

Tatie, ton thé t’a-t-il ôté ta toux, – satu baris ni je, walaupun ada sambungan dia:
disait la tortue au tatou.
Mais pas du tout, dit le tatou,
Je tousse tant que l’on m’entend
de Tahiti à Tombouctou.

Dalam bahasa Enggeris, tongue twister yang paling femes ialah

She sells seashells by the seashore.
The shells she sells are surely seashells.
So if she sells shells on the seashore,
I’m sure she sells seashore shells

Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
Did Peter Piper pick a peck of pickled peppers?
If Peter Piper Picked a peck of pickled peppers,
Where’s the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

How much wood would a woodchuck chuck
If a woodchuck could chuck wood?
He would chuck, he would, as much as he could,
And chuck as much as a woodchuck would
If a woodchuck could chuck wood.

Dalam bahasa Melayu (or Bahasa Malaysia?) pun apa kurangnya. Ada beberapa yang hampir sama, tapi dalam versi berlainan. Antara tongue twister yang femes dalam bahasa Melayu ialah:

Kakakku kata kuku kaki kiriku kaku; kukikis-kikis kuku kaki kiriku
Buaya biawak, buaya biawak, buaya biawak, …
Pokok Kopi, Pokok Kopi, Pokok Kopi, …
Cuka, kicap, cuka, kicap, cuka, kicap, …
Lori, lori, lori, lori, …
Kambing kerbau, kambing kerbau, kambing kerbau, …
Lori lalu lalang layu..
Kakak ku kata, kuku kaki ku kotor. Ku kikis kuku kotor kaki ku.

Anda ada contoh lain? JOm bertongue twister sementara menunggu bukak puasa!

New Shure EarPhones SE310 review

Hari ini nak buat review pasal new EarPhones.

Seperti yang anda tahu, Wan dan adik kandung wan tu ditakdirkan meminati Apple. Kami ditakdirkan pernah sama2 pakai iPhone (mine is 8gB, Aiman lak pakai 16gB). Kemudian pakai MacBook Air, tapi asyik tercicir di celah2 newspaper sebab nipis sangat… Then dia dapat MacMini untuk bday dia… Walaupun iPhone support iPod, kami ada iPod lain. Gedik beli benda sama walaupun dah ada. Target kami seterusnya nak beli MacBook Pro tapi harga dia still mengancam: RM10099 sebijik.

Sebab tak mampu nak beli MacBook Pro, semalam dia dapatkan Shure Earphones SE310. Sentap lah seketika abang dia ni. Maka hari ini, masa tersinggah kat Machines kat Sunway Piramid, maka terdapatlah SE310 gak…

Shure Earphones keluarkan 5 jenis sebenarnya.. SE110, SE210, SE310, SE530 dan SE530PTH.. Harga bermula dari RM410 hingga RM2350 sepasang (sepasang earphone kiri dan kanan lah)…

klik utk besarkan…

Shure EarPhones SE310 direka dengan teknologi Hi-Definition MicroSpeaker dan Tunes BassPort. Speaker Bose pun tak mampu lagi sampai tahap ni kot.. Kualiti bunyi dia memang tip top.. Bayangkan, earphone sebesar ini mampu untuk mengabungkan Extended Range Audio dan Enhanced Bass…. menarik kan?

perbandingan saiz Shure Earphones SE310 dgn tapak tangan i.. boleh?

Panjang wayar mungkin terlebih panjang, disebabkan ianya direka untuk orang Eropah yang tinggi berbanding orang Asia tapi ianya tidak menjadi halangan. KEadaan permukaan earphone agak besar berbanding earphone biasa tapi ianya semestinya menjadikan lebih keselesaan kepada kita.

Saper yang berminat, boleh beli Shure EarPhones SE310 kat mana2 MAchines, pada harga RM1080.. Sesuai dengan iPhone, iPod, MacBook dan semua keluarga Apple, maka Shure EarPhones are here, worth every single cent k!!

Sounds Unite

Minggu ni penat betul.

Banyak benda kene buat. Isnin dah la cuti, tapi busy gak. Kehulu ke hilir. Selasa lak busy untuk tengok tempat bday party nanti. Tempat tu lawa la gak. Not bad for 4 star punya private mansion. Tapi bising skit sebab tepi jalan besar, Jalan Duta lak tu. Whatever lah, lagipun dah deal tempat, now deal makanan lak.. Typically, i perlukan nasihat korang dengan apa makanan yang biasnaya ada dalam bday party.. Satay perlu ke? Tolong tinggalkan kat ruangan komen, apa yang patut ada dalam menu nanti.

Petang smlm (selasa) dah tgk dia punya poolside, dgn restaurant, boleh buat majlis kat situ lah.. Tgh malam smlm lak, tgk filem Talentime Yasmin Ahmad kat UiTM. Wan sponsor skit tayangan tu, dapat la VIP tiket.. Adi Luqman yang temankan semalam. Dah la masa masuk tu, pengiring 2 orang yang berbaju melayu dan berkebaya tu suruh orang lain ke tepi, semua mata memandang kami, macam la aku ni cucu sultan, then bawak Adi Luqman lak.. Sah2 orang pandang sebagai bapak ayam bawak anak ikan. *larik*

THen bila tgk student Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik (TEKA) ramai yang kenal kat myspace, then pernah jumpa nampak kat Pak LI, seronok lak rasanya… Mereka menari ramai2 untuk lagu High School Musikal.. BEsth giler. Ada la dalam 20 orang penari perempuan, 5 lelaki sejati dan 10 confuse (yakin dapat cam dengan sekali imbas tgk gaya menari). Hahha abih majlis, lay fuck dgn Adi kat Pak Li Kopitiam. Bak kata dia, ini kali pertama kami lay fuck sesama. Tapi semalam,ramai lak kawan2 kat meja2 lain. Not really layfuck gak la. Shot!

Rabu – ptg ni ada Sidang Media mengenai Estrella & Seven Collar T-Shirt to Tour the UK. Saper yang free sekarang dan tak buat apa2, apa kata datang ke Schokolart, Soho KL, Solaris Mont Kiara. Wan ada kat sini sampai petang nanti.

Estrella dan SCTS akan ke UK pada 26Mac ni selama 10 hari sepanjang cuti Easter. Wan anjur je, malas nak ke UK. BUkan minat sangat pun kumpulan indie ni *larikk*. IKutkan jemputan kerja, hari ni pun sepatutnya berada kat London, tunggu first flight AirASia X sampai kat London Stansted, then balik ke KL naik first AirASiaX from London to KL dgn CEO AirASiaX bagai… tapi grrrrr benci la naik2 flight ni… Tahun 2009 sajer dah 12 kali naik turun flight…  grrrrr nyampah! Lebih prefer duduk lepak kat rumah sambil dodoikan saper2 yang nak tdo. Lagi besh kan dari termenung berjam2 dalam flight.

OK DAH LUPAKAN.AKu patut cari kerja lain.

Now, pasal GIG PreDeparture Estrella pada Ahad 15 March 2009 ni. Gig ni kat Soho KL, Solaris Mont Kiara jam 1 tgh hari hingga 9 malam. Wan punya team akan ada kat sana dari jam 7 pagi lagi. But too bad, SCTS tak join Ahad ni.  Estrella, Purevibracion, The Otherside Orchestra, Pesawat, Secret Love Affair, Sundae, Rashdan Harith, Faan dan White Percussion Unit akan ada kat sini bersama2 dalam Gig tu… Pesawat femes kot? I nak Bunkface! I nak Bunkface, i nak bunkface! Kalau project ni berjaya, next time i bawakan BunkFace lak. buat Gig kat rumah je la nak? Muhahaha

Details are as below:-

Venue: SOHO KL (behind Cold Storage)
Date: Sunday, 15th March 2009
Time: 1.09pm- 9.09pm
Doors open at 12.59pm
Entrance: RM 15 (at the door)


BANDS PERFORMING:
FA’AN

This event is supported by

Bijou Bazaar (www.bijoubazaar.blogspot.com)
(they are having their bazaar the whole weekend!- do come!)

and

SOHO KL (www.sohokl.com)

So please come and enjoy this wonderful experience! Spread the love!

Then, kepada yang berada kat UK, baca la poster ni..
THanks semua! Tgk la 26hb nanti, kalau larat, wan terbang ke London. Kalau tak larat, jumpa kat Pak Li malam 26hb tu. Actually, dulu baru je 10 min tinggalkan Shah Alam, dah rindu kat Pak Li KOpitiam. tak leh imagine kalau tinggalkan Shah Alam 10 hari cam tu…
to go or not to go. that is the question.