Santau, Jin & Sihir.

Mungkin ramai tertanya, kenapa wan jarang update blog. Wan pun tak faham, kenapa jadi malas nak update blog, padahal banyak cerita boleh dikongsi dan ditulis.

Wan jadi terlalu malas nak tulis blog, sampaikan, dan bukak dashboard wordpress, dan klik add new post, tapi stop kat situ. Terasa ada kerja lain perlu dibereskan: facebook, farmville, tgk tv, dan lain – lain. Terasa ada kerja lain perlu dibuat selain update blog!

Dan ‘kemalasan’ ini terjawab 3 hari lepas. Wan menemani seorang kawan berjumpa seorang ustaz untuk rawatan resdung. Dan ustaz tersebut sangat peramah. Masa kawan tgh buat rawatan dgn pekerja ustaz tu, dia ajak wan berbual. Dan dia suruh wan cerita pasal diri wan sebab dia kata ada tak kene dengan diri wan. Kemudian wan cerita, seluruh badan jadi mengeletar dan berpeluh. Dada jadi sakit, belakang badan jadi sakit, padahal kami masa tu tengah lepak, bukan tengah buat kerja berat.

Lepas tu ustaz bacakan satu doa yang menyebabkan wan muntah darah. Sedikit darah keluar. Wan tak lihat sgt sebab mata pedih. Kemudian ustaz ambil checklist dia dan suruh wan checkkan mana yang berkaitan.

Antara yang tepat ialah wan batuk2 berterusan tanpa sebab klinikal. Sebenarnya benda ni dah lama, tiap kali wan ke luar negara, contohnya Uzbekistan, Indonesia, Thailand, malah Vietnam, di mana semua negara tersebut lagi kotor (dan berdebu) berbanding Malaysia, tapi wan akan sihat bila berada di luar negara. Bila balik ke Malaysia, wan jadi batuk balik, dan sentiasa batuk. UStaz jelaskan yang santau yang dihantar kepada wan tu, dia punya keberkesanan hanya semasa wan di Malaysia, santau tu tak boleh ikut sampai ke luar negara. (Maksudnya: saya kene pindah duduk luar negara ke apa?)

Kemudian, tanda yang lain yang ustaz jelaskan ialah wan jadi cepat sayang yang mendalam dengan orang yang baru dikenali… Trust me, wan jumpa orang baru, tak kisah la cantik ke buruk, hensem ke tak ensem, wan jadi sayang kat orang tu… Ustaz sendiri yang cakap benda ni..

Then, antara tanda – tanda lain yang wujud kat diri wan

Sakit kepala dan dada selepas waktu asar keatas. – mmg lepas asar, jadi malas walaupun plan nak jogging.
Badan terasa berat dan malas.
Badan terasa bisa-bisa/gatal. – dah banyak kali jumpa doktor, doktor kata sbb kurang minum air, tapi wan minum byk kot.
Mimpi melihat binatang seperti ular dan binatang berbisa. - pernah terjadi beberapa kali
Bermimpi jatuh dari tempat tinggi. – ehem ehem
Ada terasa benda bergerak dibawah kulit. – ni terjadi masa rawatan, sangat jelas dan mencuakkan!
Sayang melampau-lampau pada orang yang baru dikenali. – yg ni normal, selalu terjadi.
Malas beribadat.
Sikap berubah secara mendadak.
Gelisah dan panas ditengkuk bila dengar al-quran.
Kerap sendawa bila mendengar al-quran. - yes, masa ustaz tu baca ayat sedikit pun, wan sendawa kemudian muntah darah
Mengantuk bila dengar al-quran. – rasa tak selesa bila dgr al-quran.
Bermimpi seram yang menakutkan.
Batuk yang berpanjangan tanpa sebab klinikal. – yg ini paling jelas…
Terlalu rasa rendah diri dan tidak berkeyakinan. – yup, i am
Selalu melihat kelibat dirumah. – pernah terjadi… tapi rumah telah didindingkan
Terasa diri selalu diperhatikan/diekori.
Timbul rasa takut tanpa sebab. - yup
Kerap mendengar bisikan/hasutan untuk melakukan perkara-perkara syirik.
Terdengar suara yang datang menyergah ketika tidur.
Terasa sesuatu menyentap kaki ketika tidur.
Kerap terdapat tanda lebam pada anggota badan.
doa elak sihir dan pukau.

Ustaz kata, kesan yang terjadi kepada wan ialah, wan jadi malas untuk update website, untuk update blog. Bayangkan, santau dan sihir, juga jin, boleh mempengaruhi benda yang berkaitan dengan teknologi baru.

Secara jujurnya, wan menjalankan perniagaan melalui internet, wan dapat client dari blog, dari website, dari email.. dan cara untuk dapatkan client sepatutnya ialah dengan mengupdate blog, buat promotion di website lain, di website ads yang lain, di forum dan juga melalui email. Tapi wan jadi malas.

Paling teruk, malas reply email. Bayangkan, quotation semua dah ada dalam komputer, tapi wan jadi malas nak reply dan bagi harga kat client!

Bayangkan, wan ke Vietnam 24-27June lepas, tapi tak update blog pasal Ho Chi Minh tour. Wan ke SIngapore last week, tapi tak update pasal Singapore. PAdahal selama ni, balik je dari melancong, terus update blog… ye la, blog ni pasal traveling..

Kemudian ustaz terangkan siapa yang hantarkan sihir, santau atau jin ni kepada wan. Yupp…. nama sama seperti yang bermain di fikiran wan sepanjang rawatan tu… bos lama. Ehemmm… Nasib baik ustaz tu sanggup tolong wan. Kos rawatan pun seikhlas hati.

Ustaz bukak sebotol air mineral, dan extra virgin olive oil, dan bacakan ruqyah 2 sessi… Sessi pertama, badan wan jadi amat sejuk. Dari berpeluh, jadi amat sejuk. Masa sessi kedua, terasa ada benda bergerak di bawah kulit wan, dan benda ni menurun hingga ke kaki. Wan pakai seluar jean masa tu, tapi dapat rasa dengan jelas.

Cuak tak? HEhe dont worry lah! Ustaz dah beri air jampi untuk diminum, dan as you see, wan update blog! Haha.. juga, sentiasa amalkan baca ayat 3 Qul…

Wan skrg tgh melawan benda ni. Paksa diri update blog, try update blog setiap hari. atau 3 kali seminggu sekurang – kurangnya. Lepas raya kita sambut rawatan. TAk pun, masa kat Kelantan cuti raya nanti, cari bomoh dan ustaz kat Kelantan lak..

But dont worry, wan takkan pulangkan santau dan sihir kepada orang yang hantar kat wan tu..

Keep in touch~

Kongress Peringkat Dunia

The Ministry of Defence, Malaysia is proud to be the host and organiser of the 38th World Congress On Military Medicine 2009, at the Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC), from 4 – 9 October 2009.
Themed “Health Services Support in Operations”, the 38th WCMM 2009 program will consist of the following:
Plenary Sessions
Round Table Discussions
Oral Presentations
Poster Presentation
This Congress will see a gathering of military medicine personnel from all over the world, and international exhibitors who are  the leading industry players showcasing their latest technologies, equipments and services in military medicine and related fields.
The 38th WCMM 2009 provides an important platform for participants to meet in a condusive atmosphere where it has been proven to be an effective catalyst in promoting new partnerships and strengthening existing ones for mutual benefits.

The Ministry of Defence, Malaysia is proud to be the host and organiser of the 38th World Congress On Military Medicine 2009, at the Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC), from 4 – 9 October 2009.

Themed “Health Services Support in Operations”, the 38th WCMM 2009 program will consist of the following:

Plenary Sessions

- Round Table Discussions

- Oral Presentations

- Poster Presentation

This Congress will see a gathering of military medicine personnel from all over the world, and international exhibitors who are  the leading industry players showcasing their latest technologies, equipments and services in military medicine and related fields.

The 38th WCMM 2009 provides an important platform for participants to meet in a condusive atmosphere where it has been proven to be an effective catalyst in promoting new partnerships and strengthening existing ones for mutual benefits.

——-

Ianya bertahap dunia, diadakan di KL. Pembahagian tugas: registration, visit & spouse programme, safety & security, consultant, logistic, opening & closing, protocol, drivers, communications, ICT, secretariat, treasurer, organising community, administration, PR, dan lain – lain.

Terdapat lebih 600 deligasi. Dan apakah tugas saya? Menjaga logistic. Every single kereta keluar masuk, mesti melalai wan! Walaupun kongress bermula dari 5-9Oct, tapi saya busy dari 1-10Oct sebab jaga bahagian KLIA, kemudian KLCC, then KLIA balik. Saya mempunyai kuasa untuk menentukan deligasi naik bas, naik perdana V6 atau naik Waja. Saya boleh lepaskan MP untuk escort, outriders dan Ford Everest sebagai pengiring, dan saya French speaking liaison officer.

logistic: 40 cars, 5 buses, 3 ambulans, 20 Military Police..

20 Perdanas

Menjadi pengantara untuk penganjur dan 40 pemandu kereta, 5 pemandu bas, pemandu ambulans, pemandu DG dan pemandu VIP, juga pengantara untuk MP. Ianya bukan kerja yang senang. Dengan pakai kot sepanjang masa, dengan penat dan karenah pemandu, ianya adalah cabaran paling best! Ianya pengalaman paling bermakna, i mean, i jadi orang kuat logistic.

Jadual kerja: 5 pagi – 1 pagi tiap2 hari.

seawal jam 5 pagi.. driver menjemput abg adie dan i..

Tempat tinggal: 2-rooms apartment, The Zon (share dgn penyambut2 tetamu – liaison officer / ushrer). Ilang penat!

Gaji: more than RM half K per day.

bendera untuk diatur.. one of my ushrer

Tahap kepenatan: Penat giler babi. Kaki mmg sakit tiap malam.

Skop kerja: lepak di bilik VIP KLIA, atur pergerakan 40 kereta. Thanks for my drivers yang sentiasa menunggu arahan. Borak2 dgn abg2 askar. menjaga pelayan2 dan penyambut lelaki yang muda2 yang cute2. borak2 dgn datuk2.

pass masuk VIP room KLIA

abg adie @ VIP room KLIA

Cerita di sebalik bendera: masa i tgh lunch kat Ballroom 2, tetiba my big boss datang bgtau bahawa deligasi satu negara ni merajuk sebab kita tersilap bendera (bendera mereka dah buang 3 bintang tu). dia suruh i contact embassy mintak bendera segera. then sambil makan, i call 103, mintak phone num, then call embassy. dia kata tak boleh dpt hari ini sbb ada procedure bagai. then i call special officer perdana menteri, dia kat bagan pinang lak. Then call 103 again, mintak  phone num bahagian protokol PWTC. then dapat. semuanya i buat sambil makan. well.. then terus buat surat, fax ke pwtc, fotostat 2 keping, then suruh driver pergi amik. lepas sejam. dapat. maka deligasi yang nak merajuk balik tu stay je… ianya diselesaikan sambil i makan. just perlu bijak berfikir je.

jadual perjalanan yang saya buat.

Bila orang tanya: “wan, kereta mana free?”. jawapan wan: “tengok sendiri”… wan memang mengatur perjalanan. Beberapa drivers yang tinggal area Shah Alam dan Subang Jaya juga difreezekan supaya senang kami nak balik. Hahaha. Jadual masuk kerja mereka diatur supaya selari dgn jadual wan. ~~

Segala masalah yang timbul, diselesaikan sebaik mungkin. Air mineral dan rokok dilaburkan untuk pemandu. Ianya satu pengalaman yang menarik. InsyaAllah, pergerakan kereta LIMA 2009 juga wan akan kawal nanti! Sebab i dah penat dapat pujian tiap hari. Hahaha.. U just perlu ada kemahiran, satu komputer, satu printer, dan telefon. Bil telefon 1-7Oct ialah RM220! Cool dear! Well, skali SMS ke 40 drivers, dah RM5 kan? kalau 4 sms sehari, dah RM20. tak kira call out lagi, sms out lagi.

ermm, maybe i ditakdirkan macam ini. Hebat mengurus hebat mengarah. hebat mengayat.. abih semua ushrer i kenal.. termasuk pelayan2 yang buat persiapan dinner. lol

Read my lips: Saya menjadi Coordinator utk Logistic Kongress Peringkat Dunia. dan saper yg bising i dpt byk tiap sehari, u kne tgk tapak kaki i. sakit kot berjalan

jadual Ogos

Belanjawan Ogos 2009 dah siap. Ianya sangat ‘tight’! Dengan pusingan duit Julai tak sampai RM20k, memberi kesan besar untuk belanjawan Ogos. Kerugian nearly RM9k disebabkan H1N1, menyebabkan aku benci giler kat H1N1. Apa kata kalau Kementerian Kesihatan wajibkan suntikan vaksin kepada semua orang? RM20 je sebenarnya kat klinik swasta. Effect H1N1 kepada www.airasiapackages.com, menyebabkan i terfikir sejenak. Akibatnya, belanjawaan Ogos dihadkan kepada RM5k. Apapun, selamat datang Ogos 2009.

Doakan Ogos 2009 membawa keuntungan. Demi Raya yang bakal menjelma. Amin.

Berikut adalah jadual Ogos sehingga kini:

01-04 Ogos : ke Kota Kinabalu, Sabah. welcome to Karambunai.
05-06 Ogos: ke Bali, saper nk ikut, sila email. Make sure free Rabu dan Khamis sebab pergi dgn private jet.
07-09 Ogos: ke Pangkor. RM175 per pax. Saper nak ikut, sila email
12 Ogos: my private dinner. Only 100 invited guests sajor.
14-17 Ogos: travel.
22 Ogos: start puasa
30-31Ogos: birthday Isham. Buffet bukak puasa at 5* hotel including birthday party @ RM95 per person. Selected guests only.

Doakan H1N1 cepat berkurangan. Aku sudah tidak mampu survive kalau macam ni. Haish

Perlukan housemate + tour leader.

1/ TOur leader.

Wan akan away dari 1 hingga 4 ogos 2009. Orang yang jakun naik flight akan naik flight lagi. Yuppy. Then, wan ada satu group 32 orang travel 31 July hingga 02 Ogos 2009. Sebab bertindan, wan perlukan seorang tour leader untuk lead group ini. Tugas: pegang tiket semua orang, tolong check-in hotel, tolong kira semua cukup tiap masa, jadi orang tgh antara group & pihak hotel, jadi jurugambar bila group amik gambar ramai – ramai (ni tugas utama actually hahahha) dan so on. Saper berminat, tlg tinggalkan komen or email me to contact@wenkt.com . Travel for free + allowance

2/ Housemate.

Ello dah tak stay dgn Wan. Kitaorang perang besar beberapa minggu lepas. Siap berdarah – darah, lepas tu i halau dia keluar dari rumah ni. Siap bertumbuk gak lah.

Eh. i telah bermimpi rupanya. Mana ada gaduh. Kami saling menyayangi lah. Ello dapat tawaran sambung

Continue reading