makan2 at sahara tent, plaza massalam

Tetiba teringin nk makan kat restoran arab. Dulu tok wan cakap situ ada jual couscous. So, pegi la dgn Shaker. Kebetulan dia ajak teman nak beli box kat supermarket..

Mula2 pusing kat Rumah Aman kat sec2 utk amik apa2 yang diorang perlukan… snap gambar sajor… dah malam kan..

full cream milk, floor cleaner, mee hoon, toothpaste, ikan bilis, scott’s emulsion (orange)

then shopping kt mydin.

Ubat gigi Kodomo Lion byk2, then scott’s dlm 3 botol.. floor cleaner.. ikan bilis xde jual kat mydin, full cream milk rm44 utk 2kg. tak mampu. hahaha… Beli mana boleh bawak je.. Bayar guna duit dalam account foundation. Still ada byk lagi baki.. gege

THen the next day, mr Azlis Sani dtg rumah. LEpas tu borak2, then kami ke Rumah Aman untuk hantar barang. Actually ni 2nd time jmp mr AZlis. Tapi dia selalu jmp my parents sbb dia selalu stay kat our homestay. siap komen min house-camp jauh dan jalan rosak.. kitaorang baru beli batu untuk cover jalan masuk… 1km jalan masuk kene turap baru dah.. dah boleh pecut, takder lubang2 dah.. nak harap ke kerajaan Kelantan? huh.

yeah makan

BTW, lps shopping smlm, gi makan kat Sahara Tent kat Plaza MAssalam (yg TBH jatuh mati tu). Best gk restaurant ni.. senang nak access, makanan unik.. harga pun tak mahal sgt… Makan 2 orang dalam RM70.. Tu pun byk amik lauk.. merasalah makan couscous but too bad, takder couscous royal.. couscous femes kt afrika utara, middle east dgn israel..

resit pakli

NI lak ialah salinan resit order dari Pak LI sec7 Shah Alam.. rasanya ada lebih 100… baru je start kumpul… masa dulu2 selalu lepak, tak kumpul agi… Kalau skali pgi abih RM20, rasanya dah lebih RM2000. tapi basically, kalau clients nak jumpa, kami jmp kat Pak Li. Then income buat business kat situ lagi banyak lah. haha.. kira berbaloi kot? haha

ramainya menjemput

2 hari lepas, dapat 4 jemputan berbuka puasa.
1/ Dato Siti Nurhaliza sempena pelancaran album di roof top Lot 10, BUkit Bintang KL
2/ AstroShaw dan Tayangan Unggul sempena tayangan perdana filem Papadom di KL Convec
3/ Majlis bersama Tun M di Proton Sec 13 Shah Alam
4/ Rumah kawan (sah sah i tolak.. lol)

Dan saya pergi AstroShaw. Tengok citer Papadom. Best giler. Siap boleh nangis beberapa kali. Patut la citer ni menang Festival Filem Malaysia 2009 kat KK dulu.  papadom sangat best. membuatkan kita nak makan nasi kandar sama papadom. Jangan lupa Kedai Nasi Kandar Saadom dan kedai aksesori handphone cawangan Ipoh. Jangan lupa tengok pada 8 Oktober nanti.

Citer ini berjaya membuat aku lebih menghargai kawan.

Semalam dapat 3 jemputan. Semuanya kat KL. Tapi end up berbuka puasa di rumah. Israq masak maggi kari. Makan dengan ayam bakar. Juga badak berendam, dengan Nutrimeal dari Usana. Best! Nanti saya citer lanjut.

Hari ini sabtu, ada 5 jemputan berbuka puasa. Tapi aku akan berbuka puasa dengan Shah di sec13 je. Duit dah kering. Poket dah kering. Nanti wan citer mengapa. Hehe (alahai, sure la sebab target blanje September RM6000 tapi duit masuk RM4000 je). Lol

banner sudah. tak perlu tayang muka kawan peneman i.

I realize one thing. OK. Camni. Saya ada berpuluh kawan. Di UiTM ada lebih 50 orang yang comel2 saya kenal, di MSU PTPL pun dah kenal lebih 30 orang.  Kawan2 bloggers pun ramai. Lebih 40 rasanya. Last week pergi rumah abg Muhi, kenal lagi berbelas orang. OMG. KAwan bertambah.

Teringin nak buat majlis berbuka puasa. Potluck katakan. tapi nak buat di mana? Rumah i kecik je. Nak sewa dewan besar2, tak suka la membazir. Kan kalau ajak UiTM sajer, apa kata MSU lak. Kalau ajak bloggers, sah2 kawan UiTM terasa. Lol. Ntah la. Lepas tu, tiap kali malam menjelma, sure kiri kanan ajak lepak. Aiyoh.

Juga, tiap kali ada tayangan perdana, ataupun jemputan dinner atau pelancaran apa2 majlis, wan akan dapat jemputan untuk 2 orang sahaja. Maka, wan akan invite salah sorang dari koleksi cupcakes aku untuk menemaniku. Saya dan salah seorang dari mereka. Next jemputan, orang lain. Next pelancaran, orang lain. Next dinner, orang lain.

Bukannya tak nak bawak steady partner. Tapi sebab kawan sangat ramai, then kene berlaku adil. Tapi dikatakan i bawak cupcake berbeza tiap kali majlis. Ni kata2 wartawan hiburan yang kerja bergossip lah. Haha. Ok. i bawak Ello utk filem Maut, Israq utk filem Los & Faun, Comot utk filem Setem, Kamal & EJ utk Papadom and so on. Tak pernah bawak orang sama dua kali. Well, i nak berlaku adil walaupun ada geng2 plu cakap wan bawak anak ikan berlainan tiap kali majlis. Lol

cuba teka siapa no 1, no 2 dan no 3. Peneka paling tepat akan dpt ikut wan pergi tayangan perdana filem Surrogates nanti

cuba teka siapa. Klue: dia ada muffintop.

Hari ini aku gembira. BErjaya keluar dengan seseorang yang dah lama i target. Lol

Happy B’day Isham

Dari plan asal nak sambut kat MarketPlace and so on, last2 sambut kat rumah i je. SAmbil online je. Lol… dari asal byk2 menu plan, dan guna prank such as tepung & telur, satu pun tak menjadi. End up dgn online kat rumah, borak2 kosong sambil hisap rokok, ulang alik toilet, minum2.. haha

Apapun, Happy Birthday ke-22 kat u, Isham. DI mana kita pun sambut, u tetap di hati i sebagai kawan i. As u know, i hanya bkawan dgn yang comel2, and u r one of them. I mean it. I love u as my friend.

isham & ell

Ell lak dulu ialah PA kepada sorang artis popular. Artis yang sangat popular sampai ke USA. TAk perlu bgtau nama, tapi kalau korang selalu ikut gossip, ikut melodi, ikut pancaindera, maybe korang tau la artis tu. Yang buruk2 kan Ell kat belakang. KAta PA tak reti buat kerja, tak matang and so on. Well, i know Ell macam mana, komited dgn kerja dia, akan skip lepak dgn kitaorang kalau dia kerja.

BUktinya, walaupun diburuk2kan oleh artis tu (yang dulu bapak dia PA, then Ell, then kembali kpd bapak artis tu), dia tetap berjaya. Tak perlu bgtau nama, nanti busuk lak blog ni. Oh ya, walaupun telah diburuk2kan, tapi KRU amik dia kerja as PR kat sana. Camne tu, takkan la syarikat besar berusia 17 tahun macam KRU akan amik Ell kalau perangai dia tak matang dan tak reti buat kerja kan?

Huh! Enough said.

pakli. with miruL. btw, cawan tu air dia, tapi tangan tu tangan orang lain. byk ikan katanya.

After that, kitaorang kluar lepak kat Pak Li. JUmpa miruL. Oh ya. Remember miruL? Ermm, nama sebenar dia Amirul Nazri.. basically, i kenal dia 5 tahun lepas, kemudian kita bkawan 2 tahun as very very close friend. then gaduh selama 3 tahun. now baru jmp balik. Huh! Last jumpa dia ialah pada 30 April 2006, dan hari ini 30 Ogos 2009…. 3 tahun 4 bulan tak jumpa. Hahahah well, dari kawan paling rapat, jadi musuh paling ketat, now jadi kawan balik. well miruL, aku tak kisah, janji ko still kawan aku.

kalau korang baca blog ni sejak 7 tahun lepas, korang takkan lepas sinetron drama kami yang sangat complicated. hahah. baca archive april 2006 kalau nk tgk citer kami. Lol. Dah la, lupakan memori lama. I kembali jadi kawan dia. dan kami berjumpa balik di Pak LI. terlalu banyak memori aku di pakli. kenal ello, isham & israq dulu pun kat sana. well, nanti i kene beli semua saham pakli, senang i nak hang out kat sana nanti! i mean it.

ni pic miruL kat Odessa, Ukraine.. april 2006. I yang snap gambar ni.

I’m happy today because…well, because I’m not sad, I guess. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy. I’m just happy.

French Express 2

Tajuk buku: French Express 2
Second Print 2009
Penulis: TUAN HAJI Mohd Ridzuan Abdul Malek Nasution (Pemenang Anugerah Kualiti Perdana Menteri 2008)

French Express 2 continues to elaborate French grammar rules in a simple manner so that it can easily be grasped. Many examples are given in order to facilitate the understanding of basic French grammar rules.

In order to help you to converse fluently in French, this book starts with everyday Dialogues, lots of Basic Questions and Answers and useful French Expressions and Phrases.

As far as grammar is concerned, reinforcement of previous topics on pronoun, verb, noun, adjective, definite and indefinite articles has been inserted. Some new grammar topics have also been included here.

Other than the grammar part, French Express 2 includes topics such as direction, ordinal number, conversational and official time, liaison, antonym, false friends, French proverbs, French first names, list of meals of the day, days of the week, months and seasons of the year.

is & israq beli rumah

ello, israq & is are going to Pak Li (cam xde tempat lain je).

ello tgh bercuti di Malaysia katanya

Mohd Ridzuan Abdul Malek Nasution (tok wan) is a senior (i really meant it) French, Italian and Spanish lecturer in UiTM. Currently he is the Technology Coordinator at the University Publication Centre (UPENA), UiTM before leaving his last post as the Head of the French Department. Prior to this, he was also the Coordinator as well as the Deputy Dean at Academy of Language Studies in UiTM.

He holds an MA French (Canada) and BSc Civil Engineering (USA). He has studied English, French, Italian, Spanish, Arabic and Mandarin from local and foreign universities: Malaya University (lamanyeeeeeeeeeer – first batch UM katanya, u can guess his age lah – larikkkkk), UiTM, New Mexico State University (USA), Universite de Caen (France), Carlton University (Canada), Universita Italiana Per Stranieri (Italy), Universidad Nacional Autonoma de Mexico, and Institut Mediterraneen D’etudes Francophones (France)

He is the author of French Express 1 and French Express 3 and he has also published books translated from various languages under different genres. And he is my beau-pere friend.

*****

gosh, actually masih ada pic ikan – ikan i yang lain dalam buku ni, kalau nk tgk, kene la beli. masa photoshot dulu, nak masukkan pic sendiri, tapi no time to shoot due to my hectic schedule. lagipun i dah selalu keluar dlm buku, malas lak rasa. LOL. apapun, universiti lain pun boleh guna buku ni sebagai rujukan. Email to upena@salam.uitm.edu.my untuk keterangan lanjut.