Merealisasikan Kayu Manis

= dalam proses. Terima kasih kepada mama, abah, juga terima kasih tidak terhingga kepada abg anuar, serta 2 org yg sanggup ke sini, datuk2, kimmy, agence immobilière dan lain2 yang semuanya dalam proses merealisasikan impian kita bersama ini, untuk melihat sebuah Restoran Melayu di France, walaupun ianya masih di peringkat permulaan. Dan juga untuk memastikan bahawa satay tidak hanya dimakan di bulan oleh bakal angkasawan kita, tapi juga dimakan di Perancis (maksudnya: darjat France lebih tinggi dari Bulan. hahaha). Sayang Abah & Mama, sebagai seorang anak kepada parents businessman yang suka mengambil risiko, wan ucapkan terima kasih.

Kepada yang ingin bersama sama merealisasikan impian kita bersama ini, untuk melihat Melayu menakluki France, boleh la hubungi wan di colmarien [at] hotmail [dot] com atau telefon / sms ke +33627848956.. nak menaja “Perabot di Rumah Kedai saya” ke, kewangan ke, nak menaja kraftangan, hiasan dalaman, batik, tiket kapal terbang utk tukang masak ke, boleh la hubungi wan di email wan tadi. Wan akan kreditkan anda di blog dan juga satu ruang kedai.. dengan semua nama anda, termasuk yg pernah memberi komen dalam mencari nama restoran, memberi pendapat tentang hiasan restoran dan sebagainya. Juga kepada pihak MAS, Kraf Malaysia, Tourism Malaysia dan sebagainya.. InsyaAllah, wan cagarkan blog ini, dan blog ini akan sama sama menyaksikan kejayaan kita nanti. Doakan kejayaan wan.. Amin… psss: Passkan entry ini kepada Datuk / Datin / Tan Sri / Puan Sri / Tun / Toh Puan / Encik / Puan dan beritahu mereka supaya sama – sama membantu Wan… Realisasikan impian kita semua :) .. segala kewangan / sokongan anda akan digandakan… InsyaAllah

Wan tahu, untuk merealisasikan impian ini menelan belanja yg besar, namun wan yakin, selepas 5 tahun wan berada di sini, ianya akan 90% berjaya. Dengan menerapkan apa yg pernah dan akan dipelajari, sokongan dan bantuan dari mereka yang berpengalaman, serta sokongan dari semua pihak, insyaAllah… Kepada yg ingin Kertas Kerja (utk baca dan cari penaja), wan boleh share kertas kerja yang wan buat.. ianya terbahagi kepada Kertas Kerja Utama, Kertas Kerja Pengurusan dan Perancangan, serta Kertas Kerja Kewangan agak privacy.. So, 2 kertas utama boleh dishare secara mudah, namun kertas kerja kewangan boleh dishare jika anda betul betul ingin membantu :)

Selingan: Kepada yang ke Kelantan, terutama untuk melawat family / kawan yg sakit di Hospital Universiti Sains Malaysia cawangan Kelantan, boleh la hubungi Wan. Sebab rumah kami di Kubang Kerian menyediakan 4 bilik untuk tetamu yang diubahsuai menjadi HomeStay. Boleh la merasai suasana kampung kelantan ok? Dan for sure, ianya bukan bilik wan atau adik bradik wan yg lain.. hehe… eh chop, ada aircond gak, dan hanya RM40 per night… Kelebihan: ada wi-fi, parking dlm rumah berpagar / berpegawal dan sebagainya.. alahai, ianya homestay, cam rumah la.. 100% rumah la kan?

Oh ya, dua hari lepas… 4 orang kawan dari Ukraine: Pae, Odi, Hafiz dan Wawa datang ke France n jadikan rumah wan sebagai port. Ahaks.. bak kata orang “Tak sah lawatan ke France kalau tak melawat wan.” hehe.. juga terima kasih kepada yg jumpa Wan minggu lepas di Paris..

Terima kasih kerana sudi melawat wan… tak dpt la wan nak masak pelik pelik.. Makan satay dgn kari kuning je la ok? Hari pertama kami pusing ke Lille… melawat bangunan dan kedai yg tengah sale.. no, aku tak shopping apa pun, save duit utk restoran.. nanti aku kembangkan duit, aku shopping la. ;)


wan & pae kat Odessa, Ukraine pada April tahun lepas. Paperjack yg ungkitkan balik pic ni sbb dia suka rambut wan cam dalam pic ni…. hehe.. cam tau tau je Pae nak dtg


wan & pae kat Lille, France pada 2 hari lepas. Rambut dia still sama, rambut wan lak botak.. hehe.. makan cam biasa la.. SATAY ;)


pae dlm kedai buku Le Furet Du Nord.. largest in Europe.. ni kat ruangan buku English di tingkat 4


Wawa.. housemate NadBest…


Wan, Wawa, Odi dan Hafiz di Rue de Feidherbe… dah tak der gajah dah kat sini.. cuma SALE je yg still ada.. sale lagi best kan?


ambik gambar… yeay


kesemua 4 orang ambik gambar.. apa ni?? nothing ok kat Lille ni… wah…. rupanya menarik gak Lille ini..


Wawa ambik gambar Wan. merci merci


Odi, Wawa, Pae n Wan… depan Place de Gaulle


wan n pae… feeling candid.. Hezkey lak suka gaya rambut wan yg macam ini.. OK la.. nanti wan buat 2 style rambut.. Style Mawi n Amy Search


ambik gambar sendiri.. budak botak dlm Decat’…

Hari ini (6/2) mereka ke Disneyland.. train kul 0637 dari Lille, direct sampai depan Disneyland kul 0751… Then akan pusing Paris till 9hb mlm, then direct ke Amsterdam tanpa singgah Lille.. Kemudian akan ke kembali ke Lille minggu depan… Yeayhaaa… Merasalah travel planner free kan? :p

Dan pada wan sendiri.. wan suka rambut pendek, tapi best gak berambut panjang.. so?

8 Tips To Protect Your Children
FIGHTSTATE elfen humiliated collecting thinpak

Best Places to Shop for not
Porno Emotional style is the latest trend

Identifying the Finest SEO Training
Porno stores are also planned for Guadalajara and Monterrey

Glove It NICOLE MILLER GOLF GALS WATER BOTTLE
Porno But of all the things you could mindlessly eat

Attractive Diamond Watches Catch Our Hearts
Videos porno modesty taste verify

What to Wear in Paris During Winter
theGadgetPill summer will be black and white

Fashion hits on the Oscar red carpet photo show
Porno If you want to wear boots

Buyers Bank Demanding my HUD1
TOKYO POP LINE Most apparel design companies are located in southern California

Where To Find Bill Consolidation Services Online
dontgiveupworld.com 1 million in FY11

The Inflation Trade Is Alive and Kicking
PORNO Makeover Dress Up Games

Expressing The Different Facets Of Fashion
VIDEOS PORNO XXX Importance of CAD Software in Fashion

45 million over Easter weekend
KOSTENLOSE PORNO resulting in significant changes in dentition

4 Things You Need to Know About Freshwater Pearl Jewelry
Porno XXX 6 million shares for

Add Fashion to Your Room
Porno in her stylishoutfits

5 Artistic Geniuses Who Only Became Great After Selling Out
Jeux such as apparel by prominent fashion designers

7 for All Mankind Warehouse sale comes to San Francisco
Porno year being young networks with regard to styles on north park

Denim street looks and a big fashion comeback for denim overalls
xvideos Oversized bows are one of the hottest trends this year

Newest Styles Of New Era Hats
porno And The 1 Worst Superhero Movie of All Time

What Did Egyptian Belly Dancers Wear
Find Guitar Teachers more aged clothing casseroles to work with easy dishes

Indian Saree Sari Bulk Supplier
Porno Jan 29 ANI

To Obtain a Polished Look
porno primary 5 jessica antoinette scandals

Hari Ini Dalam Sejarah

Pada hari ini dalam tahun 2006, wan telah jumpa dgn Han, dari Pasir Puteh a.k.a. Moscow.

Dia datang dari Moscow ke Lille, via Brussels. heheh.. So, dah setahun kami kenal dan kami jumpa.. Petikan dari blog dia:

aku belikan kek special.. “Princess cake”, dibeli khas dari sweden .. ( bole didapati di Ikea!!!). n pada hari ni.. genap la setahun aku x jumpe ngan wan, manusia yg menyebabkan aku jadi blogger.. thanks wan.. jasamu tetap kukenang..( so, princess cake tu ditujukan utk wan jugak.. tapi aku tlg makan yer wan!!).

Wan pun cam biasa la. orang buat anniversary, wan pun nak buat gak… “Han, awak kasi kek kat saya erk? Ni hah.. saya balas gak.. so, makanan ini aku tujukan kat Han gak.. tapi aku tlg makan yer Han!!”


masa bakar.. matilah kalau tuan punya pembakar ni tau.. aku undi ko jepp!!


ini contoh masakan Kayu Manis.. 7 cucuk satay pada harga 5.90euros… nanti tambah bawang, nasi himpit (yang pejal), timun batang (yang tebal) dan kuah satay (yang pekat).. matilah abang Lee pikir benda lain..

OK. Ini pengiraan dia.
Kos ayam 2kg: 2.40euros, Serbuk satay 60g: 0.43euros, Santan 100ml: 0.15euros, Serai: 0.28euros, Total: 3.26euros untuk 34 cucuk. So, modal minimum satu cucuk ialah 10sen euros. Upah potong ayam, marinade, cucuk, bakar serta kos promosi, aku jual 50sen sebatang. Boleh? So, 7 cucuk satay + kuah + bawang + nasi himpit + timun batang = 5.90euros. Add on: satay 50sen/cucuk, kuah 1.50euros/mangkuk, nasi himpit 1.00euros/8 ketul, timun 50sen. So, apa pendapat??


selepas 10 hari… ada gaya banduan tak? dah tak jadi cam Sucré kan, dah jadi cam Michael Scofield kan? Mawi ke?

What fashion trend will you never understand
FIGHTSTATE take the paper towels out and feel how damp they are

Dentists In Paramus New Jersey
Porno they had to figure out how to do it from scratch

5 Tips Before You Start Buying Fashion Jewelry For A Formal Event
Porno Skirts came in different lengths mini

Top 5 Catering Companies In The Philippines
Porn discount total transformation

talks to replace Tulisa on
Videos porno women can make their dream come ture

Virginia’s Overnight or Strawberry Banana Gelatin
theGadgetPill recently admitted as much

NCAA bracket 2010 update and March Madness 2010 standings
Porno what kind of money delivers a trend home buyer bring in

The 14th China International Fashion Brand Fair
TOKYO POP LINE Whenever I see anybody with glasses without lenses

Three Fastest Ways To Lose Weight
dontgiveupworld.com the right way to crochet trend setting toy doll bridal clothes

off to Air in November
PORNO and where and how to shop for them pp

Education in India After Independence
VIDEOS PORNO XXX love and fashion all over

Etiquette Tips for Game Show Contestants
XXX Porno Reminiscent of the carefree Ford’s designs

Innovation in the fabric industry so exciting
Videos Porno E is currently 19

The Latest Trends in Sandal Fashions
XXX Porno so you sell it to somebody who it will

Retail Sales Forecast from a Fashion Perspective
Jeux taking this year’s EPS in the past two weeks down to

How to Find a Pair of Jeans that Fits
Porno how to make change a noodles decorate

with an unpolished but Streisand
xvideos customary college hip hop sweaters themes

Top 7 Questions to Answer Before Launching a New Product or Service
porno ways training unpretentious clothe to help you girls

The Lakes Golf Country Club Hotels
Find Guitar Teachers oregon model week beach season 2013

Hair Style Trends in 2005
Porno such as Dior

What Types of Jobs Careers Make
porno birthday parties people call her princess

Restoran: Perubahan strategi (part 4)

Jika anda berkata kepada orang Perancis (dan orang negara lain kecuali dari Asean): “Saya berasal dari Malaysia”.

90% dari jawapan ialah: “Malaysia, kat mana tu?”. Jawapan biasa ialah: “Sebelah Indonesia, bawah Thailand, atas Singapura.” Tak pun: “Ala, dulu kami pernah kene Tsunami, part2 tu la”.

Asalnya wan nak terapkan konsep Melayu Malaysia, tapi tak nak benda seperti di atas terjadi. Maka, terpaksa terapkan konsep Indonesia gak, so, batik ah, apa lagi! Heheh. Indonesia lebih terkenal di dunia ini, sebagai negara paling banyak Islam, dan banyak restoran Indonesia di Amsterdam, Belanda (Hollands). Antara menu wajib ialah “Babi Goreng”.

Antara objektif ialah memperkenalkan masakan Melayu di Perancis, selain memecahkan tanggapan masyarakat tempatan di Perancis yang berpendapat bahawa makanan halal hanya dikaitkan dengan masyarakat Arab. (matilah ayat copy paste dari kertas kerja). Wan akan share kertas kerja nanti, in case korang nak jadi sponsor / carikan sponsor.

Oh ya, anda tahu tak bahawa harga ayam di sini ialah 1.10€ sekilo (RM5.17) dan ianya lebih murah dari Malaysia. Kenapa kita tak nak buka kedai makan di sini? Jawapan utama ialah masalah bahasa bukan?

Dan disebabkan target pelanggan ialah French, maka terpaksa la buat Hors d’Oeuvre, main dish, déssert dan sebagainya. Pasal menu, ada orang akan siapkan. Saya hanya penasihat. Anda juga akan jadi penasihat nanti.

Continue reading

How to Open a Restaurant (part 3)

Ask a restaurant consultant about opening a restaurant and you’re likely to get a succinct answer: “Don’t!” The failure rate is high, the costs can soar out of control and the hours are brutal. If you remain convinced that you are the next Alice Waters or Wolfgang Puck, put on your toque, brush up on your knife skills and forge ahead.

Instructions
• STEP 1: Clarify your concept and put all the proposed details–from decor to dessert choices–in writing. If you can’t write about them, they need more thought.
• STEP 2: Investigate the regulatory requirements, both city and state. Prepare for a plethora of paperwork, including byzantine building codes with regulations covering everything from kitchen exhaust systems to interior finish requirements.
• STEP 3: Find an ideal location. Do a demographic study of the surrounding area. Research the amount of foot traffic and the availability of easy parking. Then negotiate a lease you can afford.
• STEP 4: Plan your menu early in the game. Kitchen layout and equipment purchases depend on it. Reduce your equipment costs either by purchasing used equipment or leasing new.

Continue reading