Antwerpen, Belgium

Peringatan: Entry ini adalah untuk my beloved mum, my dad, seluruh ahli keluarga dan hanya kepada mereka yang sudi berkongsi dan mendengar catatan perjalananku sebagai “melancong tanpa mengeluarkan duit”. Anda sebagai pembaca tidak mengeluarkan duit, dan wan juga ;) . Wan tidak berniat memandang rendah kepada anda yang tidak berpeluang mengecapi peluang melancong seperti yang Wan alami, dan apa yang wan tulis, sebenarnya jujur dari apa yang Wan alami.. dan apa yang Wan tulis, ialah apa yang Wan ingin share dengan anda tentang sesuatu tempat…

Sehingga ke saat – saat akhir, wan sendiri masih keliru antara Amsterdam dan Antwerpen. Dan kami pilih Antwerpen.


Jika dipandang kepada peta Belgium ini, maka ternyatalah Lille hanya di sempadan Belgium. So, tak hairan lah kalau 10 kali sehari pun boleh pergi sana, ibarat orang Bukit Kayu Hitam ke Thailand… dan Lille ke Brussels hanya 38 min.. dan anda juga nampak jarak Lille ke Amsterdam bukan?

**kepada yang mengatakan overnyer saya keluar dari France 3 kali seminggu, sedarlah anda sebenarnya *menuduh* tanpa mengetahui fakta yang sebenarnya (dgn kata lain, anda hanya tahu saya di France dan tidak tau kedudukan sebenarnya.. FYI, Lille dulu bawah Belgium, ibarat Singapore bawah Mesia). Kerana fakta “keluar dari France tiga kali seminggu” hanyalah sekadar *trick*

Perjalanan kali ini ada dua niat. 1. settlekan visa dgn embassy Ukraine. 2. teman Kimmy ke Antwerpen

Train dari Lille pukul 0859.. sampai di train station kul 0832 dan suprise…. guess what? Q panjang giler! OMG!! dan machine pun buat hal.. terpaksa Q gak… dan akhirnya… tiket dicetak pada jam 0857 untuk train jam 0859!! berlari ke train, Kimmy masuk ikut gerabak no 7 dan wan ikut gerabak no 18, dan tempat duduk kami sepatutnya di gerabak 2! Nasib baik tak give up pada minit minit terakhir masa beratur tadi!


first snap utk hari ni.. Men’s Health version UK, Vogue Paris dan Harper’s UK yang diberi percuma dalam First Class.. berbaloi bukan? tiket 12€ tapi pow magazine 12£

penerangan: Wan naik second class, tapi sebab masuk ikut gerabak 18 dan mahu ke gerabak 2, melalui first class dan wan ambik la magazine yang diletakkan di situ. Boleh je ambik… lebih kurang cam magazine Going Places or magazine Wanita yang ada cop Malaysia Airlines (MAS rugi sbb wan slalu ambik magazine!).. dan FYI, wan selalu pergi ke First Class smata mata untuk ambik magazine. So Abbey J, terjawablah sebab apa majalah Vogue digunakan utk lapik makanan!


sampai Antwerpen tepat jam 1328 (selepas singgah beberapa jam di Brussels dan ke Embassy of Ukraina)

penerangan: train dari Brussels ke Antwerpen ada dua jenis. TER (train entre region = train dlm negeri) or Thalys (connect between Brussels and Amsterdam).. We took TER sebab lagi MURAH. 6€ one way, dan 8€80 jika guna Thalys. Beza 4 minit (for sure Thalys lebih laju sbb dia peluru)


benda pertama wajib buat.. ke information center dan mintak peta dan tanya places of interest.. kemudian kami akan cari tempat untuk duduk dan guna masa 10 minit utk kaji balik peta.

penerangan: ini adalah cara yang terbaik bagi wan. Wan dah pratikkan sejak dulu lagi. Wan prefer kaji map, kemudian tanya orang. Beri saje map kepadaku, wan boleh kaji, buat perancangan mana nak pergi, berapa lama perlu budget masa, berapa banyak perlu duit (jika entry berbayar). Cancelkan yang tak patut, pergi yang wajib pergi… Anda boleh kasi map tanpa arah mata angin, tanpa anggaran jarak, tapi insyaAllah wan boleh baca ;) …I used to wonder why MEN cannot LISTEn and WOMEN cannot read MAPS??


bile semua settle, masa untuk posing.. dan Kimmy jadi mangsa sebagai jurugambar, pembaca peta, juruaudit budget, dan penasihat kewanganku…

Penarangan: Kimmy juga pandai baca MAP. We can read MAPssss… et chaqu’un ses propres idées.. gabung dua otak, semakin kemas la setiap idea itu. Dan dia selalu menjadi penasihat wan ‘to buy or not to buy’ sesuatu benda (and vice versa).. dan juga “where to stay and what to eat?”


first destination: DiamondLand

penerangan: Antwerpen terkenal dengan satu daerah yang dipenuhi dengan kedai barangan kemas dan diamond. dan diamond dan diamond dan diamond. satu baris kedai diamond, sebelah kanan, kiri depan belakang semua diamond (dan semuanya milik Yahudi).. DiamondLand adalah ibarat museum pembuatan Diamond, masuk adalah PERCUMA dan boleh tengok dari proses pemilihan diamond, brilliant cutting, cross cutting, tengok diamond setter, goldsmith dan sebagainya. Ianya museum dan boleh tengok orang bekerja di dalam cermin. Cam tengok ikan tengah berenang dalam akuarium ;)


just to share… modern Antwerp cut insures maximum brilliance inrespective of color or clarity

gambar kiri: modern Antwerp cut: Light entering the stone from above is entirely reflected back
gambar tengah: flat cut: too much light is deflected sideways. Diminished brilliance.
gambar kanan: old cut (until app. 1950): Light escaping through culet. Diminished brilliance.


contoh barang yang dijual: rantai 12354€ (app. RM 55118) dan barang lain seperti cincin (lebih kurang 1000€ sebentuk)


ermmm.. sedap! hehe… Thariq akan faham! ehhee.. Greggs takder kat France :(


Body Shop pun tak der kat France! Sebab tu tiap kali ke Belgium, wan akan bukak website TBS untuk tengok products baru dan juga apa apa yang patut beli… (sebab wan slalu buat budget sebelum, semasa dan selepas sesuatu perkara)


tangan yang menadahku.. hehe…


Kimmy tengah ambik gambar…


bangunan di Antwerpen

Penarangan: Kebanyakkan bumbung rumah di Belgium dibina secara bertingkat seperti ini. Antara lain ialah memudahkan proses membaik pulih bumbung dan juga memudahkan proses pembersihan cerobong asap yang digunakan sebagai laluan asap dari unggun kayu yang digunakan semasa musim sejuk.. (juga sebagai tempat Santa Claus hantar present Christmas.. anda mungkin terkejut jika wan kata masih wujud French yang berumur 20 tahun tapi masih percaya kepada Santa Claus)


air pancut di tengah tengah taman… dan wan jumpa 3 orang dari Indon di sini… tak tegur pun… sbb wan bukan peramah ;)


berehat di tepi sungai. Sebenarnya adalah teluk sebab dia merupakan sungai yang besar dan bersambung ke laut. 99.99% menyerupai Albert Dock di Liverpool, bandar Beatles dan Titanic.


Cathédrale d’Antwerpen… typical Europe

penerangan: Antara bangunan yang wajib dilawati di setiap bandar di Eropah ialah gerejanya. Orang zaman dahulu banyak mengutamakan gereja mereka. Dan gereja adalah biasanya merupakan bangunan tertinggi di sesebuah bandar di Tanah Besar Eropah..


the worlds most eaten fast food: French Fries, or to be exact: Belgian Fries. (ibarat minyak sapi, lembu punya susu, sapi dapat nama).. tapi wan tetap nak bertegas bahawa French Kiss berasal dari France! hahaha

penerangan: tea time kami hari ni. French Fries yang disertakan sos Tomato Kari… first time try sos ni dan dari pendapat wan: sos ini sedap!


salah satu dari ratusan kedai yang menjual diamond. macam boleh dipecahkan sajer cermin ni bukan? dan purata harga setiap cincin ini ialah 1000€ dan rantai 3000€

Sampai di Lille jam 1948, kemudian terus balik ke rumah.. mandi, solat, makan, rehat, update blog, tgk berita, then nak tidur. night.

Express IPO Prices Below Range
FIGHTSTATE They had me come back cd13 to redo u

Diane Keaton dons leopard Louboutins at Santa Barbara Int’l Film Festival
Porno From Crystal Lake to Manhattan

Making a fashion splash with ladies t shirts
Porno and hopefully into a lusty embrace as well

Business Casual for a College Student
Porno and a

Kanye West shoes retail for
Videos porno essential pieces for a man wardrobe

It’s hard for me to be fashionable
theGadgetPill clarify the parking situation

welcomes back Kelly Osborne on E
Porno appropriate for the high end look

Rainforest Rapid Bounce House Water Park by Blast Zone Product Review
TOKYO POP LINE vanilla number

Primark Dresses on Sale Online
dontgiveupworld.com I suggest looking around at their bags

If ‘Django’ Was 10 Times Shorter and 100 Times More Honest
PORNO It has just recently been adopted by the fashion industry

Buy Abercrombie Fitch On Earnings Momentum
VIDEOS PORNO XXX Located in the heart of New York City

Fashion and Beauty Blogger Conference
KOSTENLOSE PORNO if you are wearing a thin one

The 50 Best Chase Scenes
Porno XXX making a hand made line wedding

Hunting Down Bargain Stylish Bags
Kostenlose available now in 41 stores and online

Complete Collection 2 2008 Edition
Jeux Gratuits Avoid having a duplicate as much as possible

Why American Oil Companies Passed on Shale Gas
Porno So guests do not feel put out

Your Voicemail Greeting is a LIE
xvideos This will give you continuous updates of very short headlines and

lied about injecting daughter to get rich
porno The beauty of these handled

The Secret To Creating A Powerful ZamZuu Business
Find Guitar Teachers thus forcing extra oxygen into the body

The Best Retail Store Face Lotions
Porno it looks like coziness hate khakis via men

Foreclosure Options Abound for Distressed Homeowners and Investors
porno Use no more than four layers of paper