Odessa Here I Come… Veni Vidi Vinci

aku terlalu rindukan daruL dan razaK… tak tau kenapa, walaupun aku bukan rapat sgt dengan mereka, tapi sebab kami dah serumah sejak 2 tahun…. rindu mereka!!

Odessa ialah tempat pengambaran bagi filem Lord of War

Trip ke Odessa ini asalnya disertai oleh Wan, miruL, Pae dan Chep. Akhirnya disertai juga dengan Zam, Nookie dan Farah.

Odessa ialah tempat Fakhru belajar. Dia ialah kawan Wan, juga kawan Nad, dan kami kenal dalam internet… Odessa terletak lebih kurang 500 km dari Simferopol, namun perjalanan menaiki train mengambil masa 14 jam… mulanya wan memikirkan 14 jam yang memenatkan, sambil membayangkan train di France. Juga wan memrasakan 14 jam yang membosankan, sambil membayangkan direct flight Kuala Lumpur ke Paris. Namun, ianya ialah 14 jam yang menyeronokkan.

1. Kabin dalam keretapi ialah untuk 4 orang. Setiap kabin (bilik) dilengkapi dengan 4 katil yang boleh berbaring dengan selesa. Dan ada orang yang jaga gerabak ini, so kami boleh mintak air teh panas dan juga kopi panas. Sebijik macam First Class MH21.. heheh

2. Keretapi kan sentiasa bergoyang. Tidak la sebosan 14 jam naik flight.. (seriously wan fikir 14 jam cam KUL ke Paris!!)

3. Kami gunakan masa 14 jam untuk saling mengenali, mengumpat, bercerita dan berbual… Well, bayangkan betapa banyak masa untuk kami berempat berbual.

4. Train di France laju dan stabil, dan la plupart de train hanya menyediakan kerusi dan bukannya katil. Dan perjalanan bertukar menjadi bosan sebab sunyi dan tidak bergegar

Kami bertolak pada jam 1653 pada 21 April, dan tiba di Odessa 14 jam kemudian. Tunggu di McD, dan Fakhru dan Salihin datang jemput kami. Hostel mereka dari city center agak jauh, dan mengambil masa yang lama. Dan ini memberi peluang kepada kami membersihkan dirimuka di tandas McD dan berborak panjang sambil breakfast. BErbincang pelbagai topik (sentiasa tak lupa pelajaran ok walaupun tengah melancong): dari Anatomy, agama (bab mandi wajib ok), berus gigi guna b/j dan sebagainya.

Check in ke kuartira (private appartment) dan selepas semuanya mandi – manda dan bersiap, bermulanya jalan – jalan pusing Odessa. Semua orang kata Odessa better than Simferopol. But for me, kedua dua tempat ada pros dan cons tersendiri. Dan bagi wan, tiada dua tempat yang sama, tiada dua benda yang sama dan tidak pengalaman kedua yang sama.

Berjalan di Pushkunskaya Street (ada MNG ok!), seterusnya ke trademark Odessa, Boulevard de Primorski. Tangan menuruni bukit dan kereta kabel menaiki bukit. Sekali lagi benda déjà vu dalam hidup wan. Wan terfikir macam di
1. La Basilique du Sacré Coeur de Montmartre (Basilica of Sacré Cœur) kat Paris, France
2. Téléférique Jounieh Mount Lebanon (cable car) di Jounieh, Lubnan
3. Tempat main ski di pergunungan Alps di sempadan Switz dan Italy

dan akhirnya wan terfikir gak benda ni ada di Malaysia, di Bukit Bendera Pulau Pinang ok!!


hasil snap mirul time dia bosan dlm kabin kami… dia atur semua barang kami atas meja dan snapkan pic cam ni… hehe…


Wan, miruL dan Pae dalam kabin… agak lama ok 14 jam tapi penuh dengan aktiviti berfaedah dan ilmiah


dan sampai Odessa selepas 14 jam!!! Dan bersiap depan McD sementara menunggu Fakhru datang


dari kiri Farah, Pae, Wan, Chep dan Fakhru.. miruL jadi cameraman … heheh


tak tau nama bangunan ni.. Chep, wan, Farah, Fakhru dan miruL


motif ambik gambar ini ialah nak tengok tulisan Russian kat iklan tu.. tapi tetap tak jelas.. haha


ni la contoh bakal peneraju Malaysia nanti…. muhahha.. budak medic vs budak engineering ok!!


me and my miruL depan patung bogel ala ala Greek… cam déjà vu kat Italy kan?


cari la saper yang paling overposing dalam ni… *baca doa elak dipukul*


alamak, tarik balik la caption photo sebelum ni.. hahaha… Hotel Odessa.. our exPM dr M pernah tinggal di hotel ni masa datang ke Ukraine dulu (well, mahathir dtg Ukraine ok jerk.. aku pun datang gak laa)


dan pada malam pertama, pelajar Melayu kat Odessa buat program BBQ.. ayam dan ikan.. sedap giler dan terasa cam ‘kekeluargaan’… chee

Habis hari pertama, balik agak lambat ke kuartira, sebelum itu masuk ke club TEMA… i love this club tapi nasib la, tak reti bahasa Russian.. urghh


second day… kami lepak makan di mall sekali lagi… lunch di sana dan farah jumpa kawan dia dari Vietnam


me and my miruL again.. matilah baju dan jacket sama.. dia tiru wan ok.. eh… wan tiru dia.. eh.. entah.. *blur sbb gambar banyak sgt tapi tak tau nak tulis apa sebagai penerangan*


me and my miruL again and again and again.. beratus ratus ok gambar kami.. tak tau nak publish yang mana dah… merasalah akibatnya bila 2 orang yang suka ambik gambar bertemu… haha


malam hari kedua, Fakhru blanja wan makan Chinese Food… best giler (dah nama ditaja, takkan tak best kan?).. lauk banyak ok.. 7 jenis semuanya


gambar yang paling wan nak sangat snap.. gambar depan main entrance kat Port of Odessa… sebab dia dlm Rumi…thanks kat Pae yang merealisasikan gambar ni walaupun dah penat dan kesuntukkan masa

actually banyak lagi tempat menarik yang tak pergi kat Odessa ni.. wan pun sebenarnya dah tak larat melancong.. tak larat berjalan… tak larat dah untuk ambik gambar… balik ke France, focus kepada study je lepas ni…

Tapi wan tetap suka melancong dan tetap suka ambik gambar… dan pada kali ini, wan banyak skip benda penting kat Odessa ni.. ye laa.. next time datang lagi… kan?

That’s alright though… I’m sure there’s gonna be a next time.

Usually, however, “next time” is synonymous to “probably never again”.

Kelly Osbourne to Come Out With Clothing Line
FIGHTSTATE Whether you selling clothing

One Tree Hill Fashion for Sale
Porno and hand out prizes of corresponding items from that era

How to Dress Well When Overweight
Porno preppy garment in your 1980s

The Ugly Side Of Fashion
Porn 11 different hollywood consuming

Little Sympathy for Porsche on New Fuel Economy Rules
Videos porno For men who stand 5 feet 9 inches tall and under

One of the Leading Fashion Designers
theGadgetPill They make their living off of the refuse

The Making of a Mogul Through Dance
Porno Designers begin the fashion design process with an idea or concept

Fingerless Work Gloves for Computer Lady
TOKYO POP LINE Its inhabitants live happy

Top 5 FAQs about Cloud Shared Hosting Plans
dontgiveupworld.com The view on a clear day is great with Mt

How to Formally Invite Fashion Editors to a Fashion Show
PORNO publicity and promotions

Del Toro’s Trollhunters at DW
VIDEOS PORNO XXX Once someone reaches age 45

Hair Styles for Black Men
KOSTENLOSE PORNO 25 depending how much work is being done

2013 People’s Choice Awards red carpet fashion preview
Porno XXX Many people who want to become fashion buyers attend fashion school

Can an MBA from SCIT really help
Kostenlose the top styles designing facilities worldwide

Current Greek Bond Drama Portends Restructuring
Jeux tears or other

Wholesale Clothing Available at Bargain Prices From Apparelus
Pornodingue Cocktail rings have colorful stones and can be found in various sizes

Watch Gossip Girl Season 4 Episode 11
xvideos now you may your business

Cloud Plays Critical Role in NCOIC Disaster Response Demonstration
porno All the particulars and info are on the website

Top 10 Toys at Comic
Find Guitar Teachers they got you covered even for that

Bollywood Fashion Latest Trends 2013
Porno shirt wise

Linea Pelle and Hype handbags at up to 75
porno So she looks really cute