Diskriminasi

Dunia Baru = I LOVE DARIUS! “What? Are you crazy?” <-- jawapan Darius kalau dia tau hahaha. Hahah. I love cara dia berlakon. Kalau 3 minggu lepas dia dgn arak, minggu lepas dia rapat dgn madihah, minggu ni dia hormat diri dia dan kaunselor tu, paling tabik dia mintak maaf dgn Adif dan next week... guess what? Dia pergi surau! "Darius pergi surau? Wow!" Sedih gak la sebab usus darah Opie tersumbat, dia nak mati? waaa!!!Raja Lawak Astro = Suka sgt Mohd Yazid Lim tu.. Suka giler ah!! Nak beli dia boleh? Suruh dia buat lawak dgn aku? Boley? Juga suka kat Tanjung, penyanyi rock pencen tu. Botox sini, botox sini, botox sini.. 18..

Topik kita hari ini ialah Diskriminasi.

Kalau duduk kat Malaysia, pusing kanan nampak melayu, pusing kiri nampak Chinese, pusing belakang nampak India. 3 bangsa berlainan. Majmuk, tapi bersatu. Kawan anda semuanya melayu, chinese, dan india. Cuma kalau kita letak seorang Yahudi umur 22 tahun dalam kelas kita. Sure kita pandang serong kat dia kan? Ye la, satu kelas 20 orang, 19 daripadanya Melayu Islam, sorang lagi Yahudi. Katakan anda berada dalam kelas itu, dan anda salah satu dari 19 orang Melayu Islam itu, adakah anda akan berkawan dgn Yahudi itu? Rasanya semua yang Melayu Islam itu akan benci Yahudi seorang itu bukan?

Cuba imagine.

Sekarang kita terbalikkan cerita itu. Kelas yang sama. 20 orang pelajar. 19 orang pelajar ialah Kristian. Seorang Melayu Islam. Cikgu pula Yahudi. Rasanya cikgu dan pelajar tak akan suka Melayu Islam yang seorang itu bukan?

Ya, pelajar Melayu Islam itu ialah… you know who kan?

Bila kita berada di Malaysia, kita hanya tau: Rakyat Malaysia berbilang kaum, berbilang agama, berbagai adat tetapi hidup bersatu padu. Kaum Melayu, Chinese, Indian, Iban…. semuanya akan hidup tanpa masalah bukan?

Bila kita bukan berada di Malaysia, ianya adalah berlainan. Kita tidak akan rasa apa yang Malaysian yg tinggal di France sejak 5 tahun rasa. Kalau di US, banyak iklan yang anti-rasicm. Kalau di London, dalam bas dan tube penuh iklan anti-rasicm. Pernah ingat kepada fenomena Wristband from Nike: Stand Up, Speak Up? Tujuan benda ini dipakai oleh pemain bola sepak ialah melambangkan Anti-Racism.


Wristband from Nike: Stand Up, Speak Up

Tiap kali pemain bola masuk ke padang, mereka akan pegang sepanduk anti-rasicm.

“Persoalannya, seteruk manakah masalah anti-racism di luar negara? Apakah masalah ini memberi impak kepada penduduk Malaysia di luar negara? Untuk mengetahuinya, kita terjah..” <-- baca gaya Nas Ahmad utk Terjah (well, my lil bro kasi no telefon Nas Ahmad, tak perlu la nak tulis entry lepas ni, call terus je. Kesenangan untuk bergossip pasal artis akan naik satu tahap lagi. hehe.)

Anda pernah ke Paris? Paris dibahagikan kepada 20 arrondissement (Arrondissement = District utk New York = Borough utk London = Area utk Kuala Lumpur, cth: Westmister Borough utk Big Ben n House of parliament, Area Gombak, Area Ampang)


arrondissement2 in Paris

Pernahkah anda tahu 13eme Arrondissement dikuasai oleh orang Yahudi, 10eme Arrondissement oleh orang kulit Hitam dan 19eme Arrondissement dikuasai oleh orang Magrébain (Maghribi: Algeria, Tunisia, Maroc. Lebih dikenali oleh orang Malaysia dengan gelaran BARA (Arab terbalik) ataupun UNTA.. camel. cth: “tgk unta tu, cakap french kasar gila”)

Kawasan Créteil dikuasai oleh Yahudi, Muslim dan Latino (hot chicks latino babeh!!). Pernah tengok filem Banlieue 13? (sorry.. i do not read or speak in english, and i just found this great article in french, so u guys need to use that copy-paste technic to your favorite translator…)

OK. Filem Banlieue13 mengisahkan yang kerajaan French yang tak boleh mengawal masalah luar bandar, sehingga polis tidak boleh masuk ke dalam kawasan tersebut, dan polis menghantar bom ke sana tetapi berjaya digagalkan.

Ianya sama dengan China Town. Cuba ke ChinaTown in Paris di kawasan Bellville, semuanya dalam Chinese: sepanduk, papan tanda, tiada langsung perkataan french, malah, McD di situ pun dalam Mandarin (or Hokkien?)


McD di Paris, dalam kawasan BelleVille, (ChinaTown)

Salah seorang calon President France untuk April nanti ialah… Nicolas Sarkozy (ok fine, yg ni in English). Beliau berada kedudukan no 2, selepas Ségolène Royal yang bakal menjadi presiden wanita pertama negara ini. Go go Ségolène.

Eh, cam lari topik. Niat utama wan tulis pasal Sarkozy ialah: dia anti orang luar. Dia anti pendatang ke France, dia anti orang di pinggir bandar (banlieue). Semua benda yang Sarkozy akan buat ialah untuk menyelesaikan masalah dengan unta2 ni. Sememangnya betul, kawasan pinggir bandar ialah kawasan unta – unta yang ada tanah dan kawasan sendiri. Kalau satu kereta polis masuk ke kawasan tersebut, kereta tersebut tidak akan keluar balik dari kawasan itu, termasuk polis – polis dalam kereta itu. (melainkan polis tersebut pun unta jugak). Ianya seperti masuk ke dalam Bermuda Triangle lagaknya


kenapa bukan cam ni kat France?

Dan mereka kekal begitu. Orang Yahudi di 13eme, Kulit Hitam di 10eme, Unta – unta di 19eme dan di pinggir bandar, semuanya akan berpegang pada dua prinsip
1. semangat untuk mengekalkan kelainan. (cara pakai, makanan..)
2. suka dipopularkan oleh kerajaan.

Namun, mereka akan bahagia dalam kawasan mereka. Mereka akan sekolah di kawasan mereka. Akan makan di zone mereka. Mereka akan kekalkan budaya mereka, agama mereka dan sosial mereka.

Di France, pernah kerajaan haramkan baju yang bertulis “Ma Zone, Mon Quartier” = zon saya, kawasan saya. Tapi apa yang boleh kerajaan French buat? Kalau satu orang Unta ditangkap sebab bergaduh dgn Yahudi, dan katakan unta tersebut dihukum penjara, maka unta tersebut ke penjara dan diletakkan dgn satu sel dengan unta lain. Dan bukannya satu sel dengan orang kulit hitam ataupun chinese. Diskriminasi juga bukan?

Namun, kerajaan tak boleh ambik tindakan tegas. Cuba kita fikir, apa yang mengkayakan bank, pejabat pos, syarikat penerbangan, syarikat telefon? Kalau bukan sebab mereka hantar duit ke negara asal, bank hanya untung sedikit. Terima kasih kepada diskriminasi. 60% guna flight utk balik kampung, 20% untuk travel dan 10% untuk kerja. Pejabat pos pun sama. Kos hantar surat dalam France ialah 54sen, tapi kalau ke Malaysia? (saper yg dpt Kad Raya dari Wan, dia tau ah). Banyak yang untung dengan orang luar. Seperti orang Indon di Malaysia hantar duit ke Indon, yg kaya bank Malaysia. Right?

Berbalik kepada cerita wan tadi. Kelas yang sama. 20 orang pelajar. 19 orang pelajar ialah Kristian. Seorang Melayu Islam. Cikgu pula Yahudi. Rasanya cikgu dan pelajar tak akan suka Melayu Islam yang seorang itu bukan? Ya, pelajar Melayu Islam itu ialah… you know who kan?

Kalau kita ialah Professor Melayu Islam di UNISEL, dan ditakdirkan salah satu student kita ialah berasal dari Israel, maka kita anti dia kan? Cuba tanya Prof Adam kalau tak percaya. Benda yang sama terjadi kepada … you know who tadi…

BUdak itu ditanya oleh prof dia hari ini.. Siapa Syed Hamid Albar.. Yang si you know who ni tau yang Syed Hamid ALbar tu ialah menteri di Malaysia, tetapi dia tak tau menteri apa. Prof tu kasi klu “cari apa yang negara awak buat pada 15 Dec”.

dan budak itu pun cari la kat Internet… dia jumpa benda ini…

“KUALA LUMPUR, Malaysia: The U.S. and the European Union can easily resolve the Israeli-Palestinian conflict by setting up a Palestinian state, Malaysia’s foreign minister said Friday, and urged the U.N. to take a bigger role in reviving the peace process. “If we want them to unite, we need to give them hope,” Syed Hamid Albar told reporters, referring to conflict between the Palestinians’ Hamas and Fatah factions. Instead of issuing conditions such as stopping fighting first, Israel’s allies ought to “mete out justice first” for the Palestinians, he said after opening a three-day, U.N.-backed conference on Palestinians. Malaysia, a predominantly Muslim nation and the chairman of the Organization of the Islamic Conference, is a staunch supporter of the Palestinian cause. “At the end of the day, there must be a strong political commitment, a political will on the part of the international community to find a solution,” Syed Hamid said.”

Oh tidak. Kalau kita kat Malaysia yang suka berbincang pasal Erra dan Datuk M, pasal Kak Ani nak kahwin tahun ini, kita tak akan rasa apa apa. Kita hanya tahu dgr berita pasal Palestin, kemudian senyap. Tapi kepada yang Melayu Islam sorang tadi tu, Prof Yahudi itu ialah cikgu dia.


Tgk Erra la best. MILF!

Apa yang ada dalam fikiran cikgu itu ialah: “Saya baca berita pasal Malaysia anti Israel sejak dulu lagi, saya benci Malaysia, sebab Malaysia cuba nak hasut orang lain supaya benci Malaysia. Dulu Mahathir cakap kat OIC, semua sokong cakap Mahathir. Kemudian timbul sekali lagi, pada 15 dec 2006. Saya benci Malaysia, Saya benci Malaysian”

Dan mangsa kebencian dia ialah.. you know who.

Apa perlu budak itu buat?

Viewed 1673 times by 781 viewers

30 Comments

  • At 2007.01.10 03:22, hezkey said:

    x perlu lah anda menjualkan badan anda… buat je cam bese n score je exam. x lepas gi bilik dia tanya apa salah saya. soh dia tunjuk marking dia. kalau mcm tanda tah pape,nampak sgt pembongak lg saja x mau bg lepas.. ape lagi wan..RIOT !! kan org france suka riot..hehehe . dok le.. pandai2 le bertindak.. ade sesapa leh perbetul @ tambah2 lg pendapat aku? tetiba terjam x leh pk lak

    • At 2007.01.10 03:41, masze san said:

      sugoii…..!!!

      nice entry…aku benci diskriminasi…mana2 pun ada, kat ofis ada, kat kampus ada, kat LCCT ada(cam s*al), nak naik teksi pun ada, nak call 100 (kt msia je) pun ada, nak beli pc pun ada…long story short, mmg ada ler..yg kaki bodek, selamat ler…yg bendul lak? diskriminasi…benci !
      kalau bab ng yahudi… ni…score je la wan…nak lawan kang…(baik tak payah,kang kena gelar teroris lak…hehehehe)….yg penting kita tak kacau dorg….

      *berdamailah seluruh alam*

      • At 2007.01.10 04:30, fajar said:

        must be hard to stay in that kind of situation kan? sabar la wan. hish, kalau kena dlm keadaan tu, pun payah gak. mungkin gak, nanti wan menjadi pengubah persepsi prof tu ke?

        • At 2007.01.10 04:47, zilaso7 said:

          sokong komen hezkey n masze san….skor jer exam bebaik..skor bg gempak kt die ker..kasi gegar satu kelas…lantok le ke dier….deme nak kate ape pun…tak suke mesia ke…benci mesia ker….yg kite tau kite memang n mesti bangge jd anak mesia…walaupun diskriminasi tu ttp ader dimane-maner…hanye manikam mengenal jauhari @ hujan emas di negeri org..hujan batu di negeri sendiri….

          • At 2007.01.10 05:44, masze san said:

            *tambahan* hehehe

            yahudi (damai) seluruh msyrkt dunia = tak mungkin
            america (damai) seluruh msyrkt dunia = tak mungkin kot.
            PAS (damai) UMNO = boleh kot
            perumpamaan bagai anjing dgn kucing = tak bleh pakai dah

            • At 2007.01.10 06:43, hazwan said:

              aloo wan.. sory lamer tak kasi komen.. i love this enrty… mmg sesuai pd mase wan kasi entry nie..
              i hate racism.. bersyukur gak jd org mesia..
              baru nie gi medan, pon rase cam tak secure.. rase cepat2 jer nk balik mesia…

              • At 2007.01.10 07:35, wenkt said:

                kalau riot ramai – ramai, tu berjaya la. Kalau riot sorang2, ianya dipanggil ponteng kelas. buat cam biasa? kalau tak faham? merasalah tanya soalan online, dgn member kat mesia, member kat US semua kan? Dulu suka subjek tu, tiap kali subjek tu, jadi benci? Dah la main subject, killer subject, coefficient tinggi lak.

                i pernah buat gentleman, jumpa face to face.. mintak maaf.. simply dia jawab: “saya takder masa, saya nak kluar”. Thats all. aku hantar email, tak pernah balas langsung.. padahal bebudak ni buat lawak pasal dia.. “Kalau nak cari prof tu, send je email, 2 min sure dia reply”. sbb prof tu akan sentiasa dgn hpnya, laju je balas email actually.

                erk, kat malaysia pun ada kuat sangat kan diskriminasi? Nasib baik muka aku cam Chinese + Malay.. tak der la risau sgt.. tapi betul la.. cuba pi Low Yatt, Chinese dan Melayu beli kamera sama, harga lain lain. tu actually tak termasuk diskriminasi terhadap golongan gothic (kuda belang), golongan gay, golongan warak, golongan OKU sebagainya…

                Wan pernah rasa suasana diskriminasi.. kalau beli sayur atas pasar pun sama.. kalau melayu, sure lagi murah.. pi beli buah tepi jalan pun sama…

                wan tau malaysia tak bersalah. takkan nak salahkan kerajaan utk bantu Palestin kan? Kalau sehari dua orang benci kita, kita mungkin boleh lupa selepas itu. Kalau setahun dua? Semalam jumpa doktor, citer masalah (sbb doktor tu takder pelanggan).. mau naik giler dh pikir benda ni sejak bertahun2.

                diskriminasi kat asia tak seteruk kat eropah kot? Pusing kiri kanan, anda masih ada kawan senasib, melayu, family bagai…

                but me?

                • At 2007.01.10 08:42, hezkey said:

                  once ade member aku ckp.. kalau nk gi jumpa lecturer ade hal ke.. sbolam masuk bilik dia selawat bnyk2. mintak Allah lembutkan hati dia. insyaallah berhasil. member tu slalu buat mcm tu dan alhamdulillah ok je dia dgn lecturer2 dia. aku x pernah la mencuba..

                  p/s: Berselawat atas nama nabi dan tuhan Ok. bukan pukau2 mendrem2 tangkal2 segala. hehehe

                  • At 2007.01.10 09:04, masze san said:

                    LCCT vs. KLIA = diskriminasi of the year.

                    • At 2007.01.10 09:54, wenkt said:

                      ermm.. aku dh tak larat dh. berserah pada yg Esa je la.

                      apa yg KLIA n LCCT buat?

                      • At 2007.01.10 12:51, Azhar Ahmad said:

                        Budak tu perlu buat sembahyang isthikharah, carik pedoman… Amin

                        • At 2007.01.10 15:38, usahcari said:

                          mak aku ajar kalo nak masuk kelas thuh ko baca je surah al-ikhlas. baca je. moga moga dier akan lembut hati.

                          Aku ade satu statement best, Israel bunuh orang Islam banyak jugak. Ada saya benci encik?

                          • At 2007.01.10 20:17, katijah tan said:

                            sape budak tu?

                            • At 2007.01.10 21:47, wenkt said:

                              budak itu ialah aku sendiri

                              • At 2007.01.11 08:18, chot said:

                                aku bertuah jadi org islam…

                                • At 2007.01.11 11:21, dzoelhakim said:

                                  wan, sabar je… kat sana ada tak orang jual burger macam aku kat tepi2 jalan?

                                  • At 2007.01.11 13:53, +1 said:

                                    well, thats nothing dramatically u can do about the discrimination.
                                    it happens anywhere, even at home after 50 years of independence. But the only difference is, we don’t kill each other in Malaysia :p

                                    maybe u can try to mix with those neutral Jews, make them understand u as a m’sian better and let them do the talking. i did realize that there are lots of misconception about Malaysia for the foreign ppl.

                                    anyway, take care k?

                                    • At 2007.01.11 23:29, Zaid said:

                                      wan,

                                      segala perjuangan akan bermula dengan kesusahan. harap bersabar dengan cikgu yahudi u yang bersifat perkauman.

                                      media barat memang selalu pusing fakta. terutama sekali bila CNN tu milik yahudi. mereka bersembunyi di belakang purdah kebebasan media, tapi mereka ada agenda untuk mengembangkan idea “jew supremacy”.

                                      mereka tak sedar, malaysia bukan anti israel, tapi anti keganasan yang dilakukan israel dan orang israel. tapi israel dan orang orangnya, yang menyangka bahawa bangsa mereka la bangsa paling bagus dalam dunia, tentu tak sedar kesilapan sendiri yang suka hati nak bunuh orang. sebabnya, mereka fikir merekalah paling bagus di dunia ni.

                                      malaysia juga bukan menyokong palestin dan keganasan palestin, tapi malaysia cuba memahami perasaan orang palestin yang tanahnya dirampas dan budak budak dibunuh. tapi orang israel tak mungkin faham ni, dan dia akan guna media kata malaysia negeri penyokong pengganas dan anti yahudi.

                                      begitulah double standard yg diamalkan oleh barat dan yahudi seperti yang digambarkan oleh tun dr mahathir. apa sahaja yg mereka buat betul, apa sahaja yg kita buat salah. mereka bunuh orang islam, betul. kita bunuh orang bukan islam, salah (memang salahpun tapi siapa yg mula dulu?).

                                      wan, jawab saja balik tuduhan yahudi jahanam tu. u akan dituduh “anti-yahudi” sbb yahudi ni bangsa kebal yang tak boleh dikritik, apa saja yg u akan kata adalah salah, tapi kalau u jawab dgn penuh kebijaksanaan dan disokong dengan fakta, nescaya 19 pelajar lain akan menyokong u, kerana orang yang takde otak dan retarted macam cikgu yahudi tu sahaja yang mampu justify pembunuhan orang islam oleh israel dan golongan mereka.

                                      semoga semangat anti perkauman, anti peperangan anti keganasan dan anti fascism terus hidup!

                                      • At 2007.01.12 04:23, hafizi said:

                                        unta….?unta-unta tu tak marah ker?tukar lar nick name lain…sedangkan budak”you know who”pun tanya”Apa perlu budak itu buat?….
                                        …buat tak tahu jer…

                                        • At 2007.01.12 11:29, wenkt said:

                                          aku tak tau nak cakap cam ne… tertekan… senang diri, gantung cam saddam lagi best.

                                          yeay, kat malaysia, ada gak, aku tak nafi tapi tak seteruk kat luar negara la. semakin kita bergaul, semakin banyak kesan diskriminasi kat diri kita.

                                          kalau kita berada di France dengan family, tak perlu fikir pasal orang lain, mmg la best. takder masalah perlu fikir. kalau duduk sorang, dgn org anti malaysia, kalau perlu apply praktikal, semuanya ada masalah.

                                          masalahnya, media kat france pun dh dihasut dgn benda cam tu. kalau kita baca pasal malaysia, ialah pasal org muda kahwin dgn nenek tua, then pasal banjir, pasal org asli kat sarawak, pasal kepupusan.. tu je.

                                          hafizi, i hate ur answer: buat tak tau je. i wanna say, fcuk u!

                                          • At 2007.01.13 03:49, hafizi said:

                                            abis tu kau nak buat aper lagi.dah segala mak nenek dah kau buat cikgu yahudi tu tetap cam tu jugak.
                                            “i pernah buat gentleman, jumpa face to face.. mintak maaf.. simply dia jawab: “saya takder masa, saya nak kluar”. Thats all. aku hantar email, tak pernah balas langsung.. padahal bebudak ni buat lawak pasal dia.. “Kalau nak cari prof tu, send je email, 2 min sure dia reply”. sbb prof tu akan sentiasa dgn hpnya, laju je balas email actually.”(wenkt)
                                            kau dah cuba segala daya,tak jadi jugak.serah ajer lar pada takdir Tuhan.tak gitu wan.kau setuju ker tak setuju ni?aaaaa pasal “aku tak tau nak cakap cam ne… tertekan… senang diri, gantung cam saddam lagi best.”best ker…?

                                            • At 2007.01.13 11:44, reen said:

                                              salam wan.
                                              sgt interesting ur topic..tp ni mmg realiti yg terjadi kat sini..kita mmg takleh lari dr didiskriminasi oleh org lain..tambahan plak kalau kita pakai tudung,mmg xleh lari dr pandangan org lain..terus dia akan ada satu persepsi sendiri ttg kita tanpa mengenali kita..kalau berjalan reramai maybe tak terasa sgt,tp kalau sesorg,mesti akan terasa aura2 discrimination sgt tinggi..hanya Tawakal kpd Allah,InsyaAllah Dia melingdungi kita..
                                              maybe our only solution is to let them get to know us better..n once they r close to us,they’ll treat us just like others in spite of our differences..
                                              byk benda yg dpt belaja kat sini..salah satunye ialah tidak terlalu menghiraukan pandangan org lain yg boleh melemahkan kita..kalau pkkan sgt boleh jd gila(xdela smpai camtu skali)
                                              but on the other hand,ada jugak org yg boleh terima kita..terigt kat satu kedai, cashier tu kata “awak nampak cantik dgn tudung”

                                              • At 2007.01.13 14:19, alexandre said:

                                                how the world would be if there is no religion among earth people? could they behave themselves without religion?

                                                ku pun suka blog ko ni tentang diskriminasi (dan jugak cara ko menyampaikan :p). tapi bukan semua french pun discriminant, sesetengah jugak best kawan dgn kita.

                                                blog ko pasal discriminasi antara agama, tapi juga ada discriminasi antara negara. ada sekali ku terganggu oleh seorang budak french, cakap pasal negara kita ni jual benda benda yang pirate la, negara tercemar la, apa apa negative yang die cakap, seolah-olah dia nak cakap france tu negara yang baik… kalo france tuh memang begitu baik, mengapa ada pulak orang cam budak yang discriminant tu… x paham la ku… haih.. apa-apa yang mereka cakap tuh, jangan lah letak dalam hati… topic mereka x berbaloi untuk kita pergi benci. just be happyman.. mereka just jealous pada negara kita…

                                                semoga kaum-kaum di malaysia hidup dalam harmoni dan bukan cam kat france dan jangan la terpedaya oleh sesetengah ahli politik yang suka mainkan kaum.. kita kan malaysian… hidup dalam sebuah negara yang begitu cantik and aman.. me, proud to be malaysian… thanks wan! (atau wenkt ke, apa-apa la)..

                                                • At 2007.01.13 15:31, wenkt said:

                                                  ahaha. tak tau nak tulis apa dh. dh tak larat nak pikir pasal masalah yg menimpa diri sendiri. bukan nak canang satu dunia, n nak cari simpati, tapi tu je cara terbaik.

                                                  kalau aku simpan dalam hati, last last aku ambik tali, jerut leher.

                                                  kalau tulis kat blog, at least ada yg baca, n kasi nasihat dan pendapat..

                                                  kepada alexandre dan reen yg sama sama kat france, korang faham la apa yang wan tulis kan?

                                                  for me personally, mmg aku banyak kawan, french.. clubbing, study.. tapi bila ada yg tak suka kita, ianya jadi tak best ah. nak buat cam ner lagi? nak jalan sambil bawak bendera malaysia? nak jalan sambil bawak berita pasal malaysia bagus?

                                                  persoalannya, kalau bebudak yg anti kita, kita buat tak endah kepada mereka. tapi kalau cikgu anti kita, kita buat tak endah, result kita pun tak endah kan?

                                                  Kajian menunjukkan, pekerja akan kerja dgn lebih bagus, kalau ada org ambik berat terhadap mereka, dan kalau orang bekerja bersama mereka. right?

                                                  • At 2007.01.14 09:56, ash said:

                                                    diskriminasi. topik yg baik, tp kadang2 sakit ati kalu bace. entahlah. bende alah ni, bukan pasal kaum atau agama, its all about the perseption. yg salah? siape? pemimpin? ntah. itu org punye pendapat. diorang yg buat rakyat diorang pk mcm tu. mmg diorang salah, n mmg salah..
                                                    for me, diskriminasi ni ade je kat mane2 ..bukan just antara agama n kaum, tp jugak dari segi bentuk fizikal, kekayaan, kebolehan..contoh?

                                                    org yg bleh main bola, susah nk join yg org tak pandai men bola

                                                    org yg pandai, susah nk terime pendapat org yg kurang pndai sbb dia rase diri dia pandailah yg amat.

                                                    klik2 yg golongan atasan, nak ke kawan ngan org yg bawah2 ni??

                                                    cikgu2 kat msia, ade gak yg kureng ngan bdak2 yg tak pandai

                                                    tp, tak sume kan yg mcm tu? just for certain people yg rase camtu. maybe the prof is one of them, but not all the Jews is like that. n’est-ce pas??kesimpulan, buat cam org2 tu sume ckp. just score. pg la mmpus ngan dia punye perseption yg bongok haram tu. takleh blah..

                                                    kesimpulan, mcm yg org2

                                                    • At 2007.01.14 18:55, fanramli said:

                                                      ushh.. macam tu skalik ek keadaan nye.. hu..

                                                      • At 2007.01.14 19:26, wenkt said:

                                                        ye la… yg main bola tu satu hal, aku ni mmg kaki bangku… langsung tak ajak aku ke world cup, terpaksa la aku pergi utk Semi Final n Final je. urghh

                                                        main bowling pun sama, aku ni tangan bangku… yg pasal golongan atasan n bawah tu, aku faham sgt la.. cam permainan golf la kan? ;)

                                                        i still tak reti guna “takleh blah” tu!!

                                                        • At 2007.01.20 06:14, iMi said:

                                                          1. Herm.. pada pendapat aku la kan.. wan pilih Islam sebagai cara hidup, maka wan harus berani untuk hidup secara Islam walaupun keliling wan ade orang bukan islam. Sama gak ngan budak israel kalo dia masuk universiti kat msia.. so dia pun kene le berani sebab die pilih untuk belajar kat negara yang majoritinya umat Islam. Yang utamanya berani!!!

                                                          2. Jangan risau pasal exam ke hape ke, prof tuh orang yahudi ke.. rezki wan bukan prof tuh yg tentukan.. Contohnya senang jer.. air yang tiap2 hari kite minum. Tiap-tiap hari!! Firman Allah:

                                                          [Hijr:022] And We send the winds fertilizing (to fill heavily the clouds with water), then cause the water (rain) to descend from the sky, and We give it to you to drink, and it is not you who are the owners of its stores (i.e. to give water to whom you like or to withhold it from whom you like).

                                                          3. Nak kecoh-kecoh ape kalo kita didiskriminasikan pun… dah memang Allah kate orang yahudi jahat. sapa la kita nak ubah firman Tuhan kan..

                                                          [Ali Imran:181] Indeed, Allâh has heard the statement of those (Jews) who say: “Truly, Allâh is poor and we are rich!” We shall record what they have said and their killing of the Prophets unjustly, and We shall say: “Taste you the torment of the burning (Fire).”

                                                          Jahat tak jahatnya kata Allah miskin, pastuh bleh plak gi bunuh rasul-rasul..

                                                          4. Kalau dah dalam kelas tuh 19 orang kristian.. ok la tuh.. patut bersyukur lagi ade la.. lagi la tak tak takut… Firman Allah:

                                                          [Ma`idah:082] Verily, you will find the strongest among men in enmity to the believers (Muslims) the Jews and those who are Al-Mushrikûn, and you will find the nearest in love to the believers (Muslims) those who say: “We are Christians.” That is because amongst them are priests and monks, and they are not proud.

                                                          -TRUE IS GOD, THE GREAT ONE-

                                                          herm.. banyak lagi ha sebab2 tak yah nak kecoh2 kalo kene diskriminasi.. tapi malas nak carik la pulak.. heheh.. k la wan.. aku blah dulu..salam alaikum.
                                                          والله علم

                                                          • At 2007.02.07 01:19, angel_baik said:

                                                            tetiba rasa cam nak bg komen. selalunya bc blog wan nie nampak yg indah2 jer.. rasa mcm diri sendiri nak p lepak kar france tu.. tapi sebenarnya, ader lagi citer kat sana. the other side yg tak best. dah mula rasa tak mo p french pulak. anyway wan.. sabo jerlah ek..

                                                            • At 2011.07.16 11:10, Humberto Magel said:

                                                              I love it when people come together and share opinions, great blog, keep it up.

                                                              (Required)
                                                              (Required, will not be published)


                                                              + 8 = sixteen