Manneken Pis, Brussels

perhatian: entry ini adalah ‘artikel spoiler’ kepada peminat ruangan Destinasi / Makan Angin di Berita Harian / Berita Minggu, dan juga ‘artikel spoiler’ kepada peminat majalah Europa yang bakal diterbitkan. Walau bagaimanapun, gambar yang dipaparkan bukan gambar terbaik yang dihantar kepada editor. Kos menyiapkan artikel ini ialah RM180 dan ditaja sepenuhnya (train return Lille – Brussels + one day metro ticket + lunch)

Bagi kebanyakkan orang yang berpeluang untuk ‘memusing’ Eropah, ibu kota Belgium ini sering dilupakan. Brussels, hanyalah sekadar sebuah ‘bandar ekonomi’, dan bukannya dibina untuk pelancong seperti saya. Anda bukan sahaja tidak akan menemui Hard Rock Café di Brussels, malah tiada sebuah kedai pun yang menjual Belgium Fries di Brussels! Satu fakta yang lagi mengejutkan, bandar Brussels tidak mempunyai walaupun sebatang sungai, sedangkan hampir 99% bandar biasanya bermula di tepian sungai. Di masa London megah dengan Sungai Thames, Paris dengan Sungai Seine dan Rome dengan Sungai Tiber, Brussels sekadar berbangga dengan Terusan Charleroi – Brussels yang terletak 700m dari Grand Place Grote Markt, sebuah kawasan lapang yang menjadi pusat bandar Brussels ini.


Mannekin Pis, daya tarikan ke Brussels

Saya berpeluang mengunjungi Brussels lebih dari 10 kali, dan tidak keterlaluan jika saya nyatakan bahawa daya tarikan Brussels adalah sekadar sebiji patung setinggi kurang dari 2 kaki dan setiap kali saya membawa rombongan dari Malaysia ke Brussels, keluhan yang sering kedengaran ialah “Oh ini je ke? Kecilnya!”. Malah, terdapat patung tiruan yang dijual di kedai cenderamata di sekeliling air pancut ini, dibina lebih besar dari patung asli.

Sejarah sebenarnya gagal menentukan asal usul patung ini, ianya bermula sejak Zaman Pertengahan dengan dengan air pancut yang diperbuat daripada batu, mengambarkan watak yang sama, dan di tempat yang sama. Patung ‘budak kecil kencing berdiri’ atau lebih dikenali dengan nama Manneken-Pis (“little man piss” in English) sejak kurun ke-16, namun patung gangsa ini tetap tidak dimamah usia.


Penulis dan Hannan (kawan dari Rusia) di Mannekin Pis pada 1 Februari 2006

Walau bagaimanapun, patung ini telah diganti pada tahun 1619, dengan arahan Jérôme Duquesnoy, ketua bandar Brussels dan diukir oleh pengukir Daniel Raessens di atas batu setinggi 6 kaki. Pada tahun 1770, sebuah taman kecil dibina di sekeliling air pancut ini.

Pada 1695, ketika Maréchal de Villeroy menyerang Brussels, Manneken Pis dibiarkan tidak terjaga, dan hanya dikembalikan ke tempat asalnya oleh seorang askar dari Perancis. Beliau juga telah mengukir di kaki Manneken Pis sebaris ayat dalam latin, antara lain bermaksud “Tuhan telah meletakkan aku di atas sebuah alas dari batu, dan sekarang aku mengangkat kepalaku lebih tinggi dari musuh – musuhku” (Le Seigneur m’a éléve sur un socle de pierre et maintenant je relève la tête au-dessus de mes ennemis)

Pada 1747, askar – askar Perancis dari kumpulan Louis 15 telah mencungkil patung ini dna meninggalkannya di pintu masuk sebuah kelab malam. Louis 15 yang menyedari kejadian ini, telah menghukum pencuri dan menghadiahkan sepasang pakaian kepada patung ini.

Namun pada 1817, patung ini sekali lagi hilang, dicuri oleh Antoine Lycas. Mannekin Pis akhirnya ditemui kembali dalam keadaan yang amat daif, di dalam sebuah kubu lama di Brussels. Antoine Lycas dipenjara seumur hidup dengan kerja berat.


Gambar ini diambil dari jauh, sekadar membuat gambaran ringkas antara saiz manusia dan saiz patung ini

Manneken Pis kembali ke tempat asalnya pada 1818 dan hilang buat kali terakhir pada 1978, selama 2 malam, dicuri oleh seorang pelajar kejuruteraan. Pakaian Mannekin Pis berubah setiap 3 hari, dan saya secara peribadi pernah melihat Mannekin Pis dalam pakaian Santa Claus, jersi hoki, baju seragam polis Perancis, pakaian ahli pemuzik Beethoven dan tidak ketinggalan… berbogel ! Namun ini pastinya tidak pelik kerana walaupun berpakaian, ‘kemaluan’ patung ini tetap kelihatan, memancutkan air tanpa henti dan senantiasa menjadi tumpuan lensa kamera.

Manneken Pis, Rue de L’Etuve, Brussels
Stesen Metro : Bourse

P.-S : anda boleh menghantar poskad kepada Manneken Pis dan poskad anda akan digantung di pagar Mannekin Pis !

******

seperti biasa, tolong baiki BM ku! hahaha

Is There A Need For A Modest Clothing Industry
FIGHTSTATE With the military and a rogue assassin consistently on her tail

Ideal Clothes for Bike Commuting
Porno The HS where I work has standardized dress

machiningparts Reports Footwear Design Draw Nutrient
Porno here are a few tips

The Top Nine West Handbags
Porno 275 to almost

Fashion Trend in the 1990s
Videos porno They’ve taken their clothing from the streets to the parks

Fall accessories trends interview with George Kotsiopoulos
theGadgetPill No matter what you wear

The Heartbreak of Stolen Thunder
Porno the particular dazzling orange with regard to autumn

Ed Hardy Clothes Have Bright Colors
TOKYO POP LINE Develop your signature look and live your dreams in the spotlight

An Introduction To Leather Jackets
dontgiveupworld.com There was a woman on here or maybe the NJ board

Strap attacks are workplace no
PORNO The culinary wealth scheduled includes barbecued oysters

First Lady Michelle Obama rocks Azzedine Ala
VIDEOS PORNO XXX the second most populous country in the world

Top 10 Online Degree Programs
XXX Porno aquarian grow old vol

Wearing ugg boots enioying the life
Videos Porno all of folks

Unlimited Intimate Apparel for Your Store
XXX Porno Ever try to find only red

Adding Style Sense With Best Qual Montblanc Watches
Jeux Fashion Trends For Spring 2010

3 Reasons Why Your Child Needs Strong Memory Skills
Pornodingue Play The Waiting Game If you really want something new

Top Fashion Design Schools in U
xvideos how to make easy designer closet

Processing of manufacture and history make Ugg boots become famous in Asia
porno A lot of women don’t want to be above a size 8

The Biggest Problem With High School According to Movies
Find Guitar Teachers he cuts a swath of bloody destruction through the Paris underworld

Trying out the latest in Men’s Fashion
Porno japoneses kids

6 Basic Steps for Tying A Scarf in A Bun Fashion
porno two gunshot wounds

Viewed 2489 times by 1064 viewers

2 Comments

  • At 2007.02.21 22:20, Ada Apa Dengan France? » Brussels said:

    [...] tarikan Brussels… Mannekin Pis . Dah tau benda ni tak best, tapi tiap kali pergi, sure ambik [...]

    • At 2015.10.17 21:01, Anonymous said:

      [...] kencing berdiri, dan tak berbaju pada new year! haha.. Manneken Pis, Brussels. Baca entry lama ini dan [...]