tongkang pecah kah?

Aiyoh.. bilik wan skrg cam tongkang pecah. Baru tiga hari lepas Wan vacuum actually.. lepas tu datang balik sifat ‘kasal’, maka jadi la cam tongkang pecah. Dengan beg biru besar IKEA yang baru digunakan untuk isi baju yang didobikan (i’m washing .. i’m washing.. i’m washing bak kata Aswad), lepas tu dgn jean + t shirt, tuala basah yang buat mandi tadi, lepas tu beg kertas H*go B*ss tak buang2, printer, bekas yoghurt LiDL, botol air mineral lagi…. Ya Ampun.. memang cam tongkang pecah. Kalau Aznil datang buat suprise, mmg Kantoi abih lah!

allahumma na’uzubika minal ajli wal kasal.. amin… jauhkan diriku dari sihat terburu buru dan pemalas.. nanti abih tulis menulis ni, wan pi kemas lah.. Actually, BUkan akan mengurang pun orang Afundi Wan kalau tak kemas bilik kan? sebab Mr Cam takder kat sini.. heheh


korang nak benda ni terjadi? Undi dengan betul!

Dua hari lepas, Wan beli satu tiket train ni. Dari Lille ke Airport CDG2-TGV. Sebab ada orang dari Malaysia nak datang ke sini. Lepas tu, borak2 dgn housemate sendiri, rupanya kakak dia pun nak datang, flight yg sama, then dia pun dah beli tiket train…. Train yg sama dgn train wan. ahahah… Sangat kebetulan sebenarnya. Sebab train dari Lille ke Paris ini ada setiap 30 min, dari dua train station berbeza: GAre LIlle Flandres and Gare Lille Europe. Terambil train sama, kira magic la tu. heheh

Citer pasal dua train station ni, meh nak citer… Kalau dari Gare Lille Flandres, train akan ke Gare du Nord, Paris. Jarak dia 258km, dalam masa 54 minit dengan TGV. Kalau dari Gare Lille Europe, anda boleh direct ke Airport Charles De Gaulle dan juga Marne La Vallee (50 meter dari pintu masuk Disneyland Paris) menaiki TGV. Ataupun, dari Gare LIlle Europe gak, anda boleh ke Paris Du Nord menaiki Eurostar.

Kalau ikut masa, jarak antara Paris dan Lille hanyalah 54 minit. Dan 258km itu adalah train non stop… Tapi merasa gak lah melayang 27.70€ untuk one way. 37€ kalau anda berusia lebih suku abad (cam Peon… opps). Tapi wan tak kisah pun… bayar dulu 27€, lepas tu kita claim la.. bukan susah pun…

Gambar atas ni, ialah map utara France. Tgk la kedudukan Lille sebenarnya. Terletak 263km dari Paris, Lille ialah sempadan dgn Belgium. Jarak Lille dan Brussels ialah 38min non stop. Kalau tambah 2 jam lagi, sampai la Amsterdam. Kalau teringin nak cakap english, boleh naik Eurostar dari Lille ke London. Direct sajor. Kalau nak jimat, naik train ke Calais, then berenang cam Datuk Malik. Tapi jangan lupa la bawak passport. Letak passport tu dalam plastik, then ikat kat swimming trunk tu.. jangan jadi cam Datuk Malik dulu la. Berenang lepas tu tak bawak passport, terus kene patah balik.. muahhaha

Hah. Cakap pasal London, hari selasa depan, Ning Baizura akan berada di London. Kalau teringin nak lawan nyaring Awan Yang Terpilu or Drama, pi la jumpa Ning kat London tu.. Wan nak pergi gak actually, tapi tak leh pi, sebab kena jaga Artis lain lak. Saper artis tu? Tunggu dan lihat. Kalau tak sabar menunggu, tulis kat ruangan komen, kalau betul wan iyakan, kalau salah, wan buat dunno je la… BTW, wan pun artis gak (menurut sesetengah orang la)… kan kan kan?


nasik lemak yang bernilai 7€ seorang! sbb periuk nasik zaRf tu rosak lepas kami guna, then kami decide beli baru untuk ganti. merasalah zaRf dpt hadiah periuk nasik baru.

Semalam makan nasi lemak. Hari ini nasi ayam. Jepp yang masak. Sebab sekarang ini semua orang tengah cuti, dan ramai duk lepak2 je. Aku pandang ko, ko pandang aku, terkebil – kebil tak tau nak buat apa. Donc, kami yang tinggal (Wan, Ajib, Mat Nor n Jepp) pun decide la untuk melayan nafsu makan kami. Dah la sorang sorang at least 80kg, mmg syok abih lah kami melayan nikmat dunia ni… Takder yah pikir orang nak kata apa.. ko makan banyak, aku pun makan banyak gak.. so what? Kalau ada Kahuna, dia sure boleh join, tapi dia prefer makan sandwich telur untuk lunch dan ‘dihalau’ masa makan dinner. Dengar cerita la.


ayam tandori, bakar sampai satu Lille dapat bau tandori.


nasik ayam ni lagi sedap dari kedai Nasik Ayam depan USM/ Skolah Kubang Kerian 3 tu.. semua rasa real.. tak yah balik mesia! merasalah gambar bergegarbergoyang sebab air liur dah meleleh… :p


Manau.. dari pening kepala dengan aku membebel tak henti henti, dia pakai ipod sambil makan. (dia spoilerkan apprentice actually.. urggghhh)

Ermm, actually aku teringin nak beli lens lagi. Kalau dulu dapat ‘tajaan’ lens 70-300mm, sekarang ni teringin nak beli lens 50mm f1.8 lak. Ada penaja tak? NAk beli gak, walaupun duit berkurangan.. Nanti bila duit habis, sebelum ianya menjadi di bawah par (dek kad kredit), wan akan masak guna lens tu la. Merasalah lens 70-300mm masak kicap, tak pun lens 50mm masak sambal tempoyak.

Well, korang baca blog ini, korang dapat rasa betapa ‘boros’nya si syazwan ni berbelanja kan? Tapi betul ke teori ‘boros’ anda itu? Dari LiDL sampai ke Monoprix, dari Tati sampai ke H*go B*ss. DAn sebab wan tak leh ubah perangai kita dalam masa sekelip mata.

Dalam teori duit, kalau kita rasa kita takder duit, kita ada dua cara: Cut Back or Make More Money (MMM). Cut Back ialah berjimat, tak boros, beli apa yg patut yang paling murah. Make more Money lak “buat lebih duit”. Yang paling senang ialah Cut Back. Tapi, I dont think that wan ni a Cut Back kind of person… So, Make More Money is a much better option for me. Sebab itulah wujud travel planner tu…. Kalau ikut teori, boleh je antar sms kat abah dan mama, just taip “SOS” je, nanti dpt SMS dalam masa 24 jam yang menyuruh Wan pergi ke ATM. Simple tu je actually, tapi Make More MOney adalah sumthing yang best.


wan suka banget rambut Aznil yang ni (petikan Macam Macam Aznil Musim 3 Episod 1, pada Ahad lepas). Dan guess what? Faisal yang kat belakang Aznil tu ialah junior wan masa kat Sultan Ismail College masa form 3 dulu… Kecik kan dunia ni?

Selain Travel Planner, satu lagi Make MOre Money yang wan buat ialah… dafi-fc.com… Bermodalkan RM100 yang dicuri paksa rela dari adik sendiri, (sbb wan tak bgtau sebab sebenar wan mintak duit tu, lagipun dia byk duit time tu)… sekarng ni, DafiFC dah ada lebih dari 1200 ahli. Dan Make MOre Money yang wan cakap ialah:
1/ akaun email namaanda@dafi-fc.com pada harga RM5 satu email
2/ iklankan apa apa sahaja di dafi-fc.com pada harga RM30 sebulan

Tapi wan tak mulakan lagi proses ini, semuanya kene dapat persetujuan dari Dafi. Lagipun nak tunggu biar betul betul ramai kat site itu. Barulah nanti, skali jual email, dapat 100 pelanggan skaligus. Bermodalkan RM100, terus dapat RM500. Then bayar kat adik + bunga, ada lagi RM400… Boleh la beli kasut baru dari Cal*** Klein, nanti ada la yang kata aku menunjuk lagi, biasa lah kan? It’s nothing personal, it’s just business. tahniah kat Stefani Schaeffer yang menang The Apprentice season 6, merasalah dapat kerja bergaji 250k USD kan?


Don du Sang = Derma Darah! Feeling ala ala bosan ptg ptg, ambik kunci kereta, lepas tu tak tau nak pusing2 memana, then decide pi derma darah… sebab terbaca kat sign board. boley?

tahniah kat semua. Apapun, its better dari duk melayan pertandingan bodoh yang tak menjanjikan apa apa, tapi pergaduhan sahaja. Kemudian dianjur dan dijaga oleh orang yang gile kuasa.. yang rasa diri dia sorang je betul tanpa pikir penat lelah orang lain. Biar je la dia jadi hakim sesorang, then peserta lak ada yg rapat dgn hakim, akan jadi la juara nanti… kalau tak rapat skit, merasalah ditendang keluar sesuka hati… ikut perasaan katanya, kalau rasa ada orang lebih over or bijak dari dia, merasalah kene ban, kene buang, ye la.. sebab nak menangkan diri.

dah. nak kemas bilik. nak kemas barang.

Viewed 2691 times by 1067 viewers

13 Comments

  • At 2007.04.23 21:25, pierre andre DELATOUR said:

    kahuna kate time orang sebok main bola sambil makan lunch sandwic telur sekeping, die dah lari amik bas pegi KFC makan 6 ketui ayam sepuas-puas dunia… pastu time orang makan nasik kene halau, die dah balik dulu tidoq kat hotel…

    muahaha….

    tapi… kahuna benci sama NICE…

    • At 2007.04.23 23:05, peon (bkn nama sebenar) said:

      heiiii
      mane ade suku abad?? blom laa
      i lahir 7 Eleven … baru 24 ans ans tau !!

      • At 2007.04.23 23:21, saiful said:

        wan perlu minta maaf kat Peon (bukan nama sebenar) sebab fakta salah

        • At 2007.04.24 03:45, khairi majid said:

          bestnye dia mkn nasi lmak wat sdiri..
          nanti dtg LR kne masak tau.hehehe

          • At 2007.04.24 04:39, iziana said:

            wuuu~ terliur tgk mknan
            skg kt k.kerian tgh sibuk psl typhoid fever
            sket ari kafe ngn kedai kt dpn usm tutup
            tp xprnh pn mkn nasik ayam kt tpt yg wan ckp tu

            • At 2007.04.24 09:14, UjangMD said:

              dari duk melayan pertandingan bodoh yang tak menjanjikan apa apa, tapi pergaduhan sahaja. Kemudian dianjur dan dijaga oleh orang yang gile kuasa.. yang rasa diri dia sorang je betul tanpa pikir penat lelah orang lain. Biar je la dia jadi hakim sesorang, then peserta lak ada yg rapat dgn hakim, akan jadi la juara nanti… kalau tak rapat skit, merasalah ditendang keluar sesuka hati… ikut perasaan katanya, kalau rasa ada orang lebih over or bijak dari dia, merasalah kene ban, kene buang, ye la.. sebab nak menangkan diri.

              AKUM WENKT
              Terlebih dahulu Ujang nak mintak ampun dan maaf………
              Bila Ujang baca yr entry.. ujang betul2 disappointed..
              BKS pertandingan bodoh?? Wenkt.. program ini Ujang yang anjurkan… Bila terbaca ujang yang kene tempias..
              Tak menjanjikan apa2??
              Adakah wenkt tau apa yang BKS akan bagi??
              Tak tahu kan?? so kenapa ikut sedap mulut bercakap?

              Peserta ada yg rapat dengan akak red??
              Cuba nyatakan siapa orgnya itu?? boleh bagi bukti.. Ujang cukup kagum dengan wenkt .. sebab lebih mengetahui apa yg berlaku dalam BKS.. dari Ujang sendiri sebagai LEADER!

              so di sini.. walaupun BKS acara bodoh tak menjanjikan apa2.. namun BKS sedikit sebanyak menjalinkan ukhwah sesama blogger kan??
              pikir ler.. jagna kerana mulut badan turut binasa

              • At 2007.04.24 10:51, wenkt said:

                @pierre andre DELATOUR
                kata kat kahuna, suruh dia update blog dia. aku nak baca blog dia.

                @peon (bukan nama sebenar)
                belum lagi erk? ooo ok. silap fakta! hehe

                @saiful
                haha. ok. peon, ampun dipinta!

                @khairi majid
                tak leh komen lebih2, kan hang pi publish gambar nasik lemak daun pisang lak

                @iziana
                try la cari kedai nasik ayam tu… dari USM tu, kluar ikut pintu utama (pintu tengah tu), then potong jalan kat traffic light tu, lepas tu jalan kaki ke arah SKKK3 tu.. nanti ada kedai kat situ

                @Ujang
                baca my email. Dan hanya Ujang sorang patut tahu isi email itu. Bukan orang lain. Baca sekali lagi tulisan wan tu, dan Ujang boleh faham.

                • At 2007.04.24 15:12, hezkey said:

                  A&W ?.. sgt kreatif

                  • At 2007.04.24 15:22, akak faizah said:

                    wan..sneakers kenzo pun cantik gak..160 euros..CK tu harga bape?

                    • At 2007.04.24 16:08, wenkt said:

                      @Hezkey
                      tu idea dari Juan Danza. Ambil dari dia masa chatting dgn dia baru ni…

                      @akak faizah
                      nak beli jenama Bata je. RM39.99.. heheh.. CK yg wan minat tu harga dia less than 300.

                      • At 2007.04.25 08:05, lala said:

                        huhu..gle terliur tgk ayam tandori tuu..
                        hahahaha…nak gi makan.
                        rase lapo lak..hehe

                        • At 2011.11.14 05:34, deals singapore said:

                          Hi, where have you get this info do you please support this with many proof otherwise you may say good quality reference because i and others will really appreciate

                          • At 2011.11.15 12:27, what is lms said:

                            i’ve got visited this site a couple of times now and i also should explain how i find it quite nice actually. carry on doing what youre doing! :p

                            (Required)
                            (Required, will not be published)


                            5 + = six